cookie-og-privatlivspolitik
Anya Phonwut kan godt lide at kunne skydetræne i sit eget tempo på dameholdet Grevinderne i Greve Jagtforening.

7

Billeder

Anya Phonwut kan godt lide at kunne skydetræne i sit eget tempo på dameholdet Grevinderne i Greve Jagtforening.
Foto: Denny Michael Jakobsen

Landbrugsnyt

Skydetræning uden mænd

Flere kvinder går på jagt. I Greve Jagtforening har man oprettet dameholdet Grevinderne, som er et tilbud kun til kvinder, hvor de kan træne skydning uden mænd. Det benytter bl.a. 75-årige Ruth Olsson og 38-årige Anya Phonwut sig af.
25. september 2019 kl. 08:25 Af Denny Michael Jakobsen

Annonce

Jagt er ikke længere kun forbeholdt mænd. Flere kvinder går på jagt, og i Greve Jagtforening har man oprettet dameholdet Grevinderne, hvor foreningens kvindelige medlemmer kan skydetræne uden mænd.

Greve Jagtforening er en af landets større jagtforeninger med omkring 800 medlemmer, men også en større og større andel af kvinder, som i dag udgør omtrent 120 medlemmer, eller 15 procent af medlemmerne.

For 10 år siden havde vi nok kun 1-2 procent kvinder, men flere kvinder er begyndt at gå på jagt, og gennemsnitsalderen er i samme periode faldet fra at være i slutningen af 50'erne til omkring 40 år, fortæller Michael Thaarup, som er formand for Greve Jagtforening.

Det store kvindelige medlemstal gav derfor Greve Jagtforening anledning til for tre år siden at åbne dameholdet Grevinderne.

- Det startede med, at nogle af pigerne, som havde gået til skydetræning i København, havde fået lidt dumsmarte bemærkninger. I jagtverdenen kan der somme tider godt være lidt meget mandehørm. Men det har vi ikke hernede. Det er jo ikke et værtshus, og det er ikke en opførsel man ser i fx håndbold - eller fodboldklubben. Før i tiden kunne man tillade sig mere, og der var røg i klublokalet og sådan, men tiden er en anden i dag, forklarer Michael Thaarup.

Grevinderne mødes hver torsdag til skydetræning ved klublokalerne, der ligger lige op ad den nye København-Køge-Ringsted-jernbane. Her træner de på flugtskydningsbanen, hvor de skyder efter lerduer. Både bagduer, spidsduer og højre- og venstreduer. Derudover har de mulighed for at øve trapskydning på jagtbanen.


Jargon kan være hård

38-årige Anya Phonwut er en af de kvinder, der er med i Grevinderne. Hun har haft jagttegn i tre år og har fra start været med i Grevinderne.

- Vi er som regel 8-10 stykker som træner hver torsdag. Det er et alternativ til kvinder, som ikke synes, det er så fedt at gå på skydebanen med tilskuere. Det er en meget mandsdomineret verden, og jægerjargonen kan godt være lidt hård. Da jeg begyndte, følte jeg mig lidt udstillet, når der stod nogle bag ved og ventede på at komme til. Jeg bliver enormt opmærksom på, om jeg præsterer godt, hvis der står en bagved. I Grevinderne har vi det for os selv, og vi kan stå og skyde i vores eget tempo, forklarer Anya Phonwut.

Kvinderne i Grevinderne er på forskellige niveauer, nogle er ved at træne til haglskydeprøven, mens andre er mere erfarne.

Og aldersmæssigt spænder det lige fra 20'erne til alderspræsidenten på 75 år. Hun hedder Ruth Olsson, men selvom hun er alderspræsident hos Grevinderne, har hun ikke livslang erfaring som skytte. Hun tog først jagttegn, da hun gik på efterløn. Og hun tager nu på jagtture sammen med sin mand.

- Vi har et konsortie i Sverige oppe ved Kalmar, hvor vi går på jagt efter elge, vildsvin og bukke, fortæller Ruth Olsson.


Mere afslappet stemning

Selvom hun er blevet glad for at gå på riffeljagt, nyder hun også samværet med de andre hos Grevinderne, hvor hun skyder med et kaliber 20-side by side-haglgevær.

- Mænd kan godt være lidt "kloge" og hele tiden give gode råd. Vi tøser har en lidt anden tilgang til det og nogle andre snakke. Der er en lidt mere afslappet stemning. Mandejagter har sin charme, men når vi træner er det fedt bare at være piger, fortæller Ruth Olsson.

Anya Phonwut skyder med et kaliber 12-over/under-haglgevær af mærket Beretta. Hun er den eneste i sin familie, som stammer fra Thailand, der går på jagt.

- Min familie synes, det er lidt mærkeligt, at jeg vil gå på jagt, men jeg er blevet taget godt imod og er blevet inviteret med på jagtture af andre i jagtforeningen. Som kvinde får du flere tilbud om at komme med på jagt, fordi det er lidt spændende at have en kvinde med, og der er mange, som gerne vil hjælpe, fortæller Anya Phonwut.

Hun arbejder til daglig som tandlæge og besluttede sig for at tage jagttegn, da hun godt kan lide at lave mad og gerne selv ville kunne skaffe mad på bordet. Indtil videre har hun været på bukke-, ande- og fasanjagt i Midtsjælland, på vildsvinejagt i Sverige og har nu selv en mindre jagt i Roskilde med primært klovbærende vildt.

- Jeg kan godt lide naturoplevelsen. Selvom du ikke får ram på noget, skal du synes, at det er fedt at sidde i et skydetårn i flere timer, siger Anya Phonwut.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

MEST LÆSTE