Annonce
Landbrug

Tilbage til mulden

John Voss er ny planteavlschef hos Østdansk Landboforening. Foto: Denny Michael Jakobsen

Den nye planteavlschef i Østdansk Landboforening, John Voss, ser frem til at vende tilbage til landbruget efter 10 år i Landbrugsstyrelsen.

Efter 10 år i Landbrugsstyrelsen har 61-årige John Voss valgt at skifte arbejdet med regeringens klimaplaner og sprøjtemiddelstrategier ud med landbrugsrådgivning i Østdansk Landboforening.

Den nye planteavlschef har tidligere været afdelingsleder i landboforeningen i Rønnede og også bl.a. været planteavlschef i den tidligere Nordvestsjællands Landboforening.

- Jeg var begyndt at savne landbruget og har haft denne rolle før, så det passede rigtig fint at komme tilbage til rådgivningen, da muligheden bød sig. Jeg glæder mig til at komme ud i markerne og tale med landmændene og være med til at udvikle rådgivningen i den retning, kunderne ønsker, siger John Voss, som tiltrådte det nye job 3. september efter Martin Rath Olsen.

John Voss er uddannet cand.agro fra Landbohøjskolen og var under studierne volontør i Tureby-Køge og Omegns Landboforening og senere konsulent frem til 1995, hvor han havde med forsøg og udvikling af rådgivning at gøre. Dernæst var han i tre år produktchef i DLG, Sjælland Nord i Ringsted, hvor han arbejdede med salg af såsæd, gødning og pesticider.

Turbulent fusionstid

Derefter var det, at han var afdelingsleder i Rønnede i det, der dengang hed Storstrøms Planteavlsrådgivning. Turen gik derefter til Nordvestsjællands Landboforening som planteavlschef, hvor han var i seks år indtil 2007, hvor han kom til Plantedirektoratet, der senere fusionerede med FødevareErhverv og Fiskeridirektoratet til Landbrugsstyrelsen.

- Konsulenttiden var en tid med meget fusion, hvor mange landboforeninger smeltede sammen, og der valgte jeg at søge nye græsgange. Jeg sagde derfor til mig selv, 'lad mig prøve at hoppe over på den anden side af plankeværket til Landbrugsstyrelsen, siger John Voss, som husker det som en turbulent tid med mange diskussioner mellem landboformændene om, hvilken vej de skulle gå.

I Landbrugsstyrelsen/Plantedirektoratet underviste John Voss bl.a. kontrollører i pesticid- og gødningskontrol. Han har også arbejdet med politikudvikling, hvor han bl.a. har været involveret i regeringens klimaplaner og pesticidhandlingsplaner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På landbrugets side

Selvom han selv har været en af de embedsmænd, der har bidraget til udformningen af reglerne, forstår han godt, at landmænd synes, der er for mange rigide regler.

- I arbejdet med klimaplanen prøvede vi at være landbrugserhvervets folk. Det kan godt være, at det ikke blev opfattet sådan, men vi gjorde meget ud af at se tingene fra landbrugets side og vende hver en sten, så erhvervet ikke blev for hårdt ramt. Men man kan samtidig ikke sige sig fri fra at gøre noget, når der en politisk beslutning om det. Så det handler meget om, hvordan vi gør det, så landbruget får færrest mulige omkostninger, forklarer John Voss.

- Da jeg blev ansat i Landbrugsstyrelsen ville de gerne have en ind med en jordbrugsfaglig baggrund netop for at få et bedre indspil, men landmænd ved ikke, hvilket arbejde der er gjort for at trække reglerne i en anden retning, tilføjer John Voss, som erkender, at det er en regeljungle at være landmand og også rådgiver for den sags skyld.

Men trængslernes tid er ikke forbi, som han siger, for EU-Kommissionen har stillet forslag om en ny byrdefordelingsaftale af EU's klimamål. Aftalens mål er at educere CO2-udledningen væsentligt frem mod 2030. I hvilket omfang, landbruget skal bidrage, er endnu for tidligt at sige noget om. Men det er en udfordring, som landbruget ifølge John Voss vil blive ramt af i løbet af de kommende år.

- Der er mange udfordringer for landbruget anno 2018 og meget lovgivning på fx pesticid- og gødningsområdet, men landbruget er god til at håndtere udfordringerne, selvom der er mange ting at leve op til, mener John Voss.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsøg spiller vigtig rolle

Den nye planteavlschef lægger vægt på selv at tage gummistøvlerne på og komme ud i marken og se, hvad der rører sig hos den enkelte landmand. Derudover vil han gerne styrke arbejdet i forsøgsmarken i Karise og forsøgsarbejdet generelt.

- En af mine hovedopgaver er at bidrage til at udvikle rådgivningen, og forsøgene er et meget vigtigt fundament i rådgivningen. I forsøgene har vi en mulighed for at få belyst og registreret, om vores idéer er den rigtige vej at gå. Vi skal have styrket forsøgsarbejdet, eventuelt på et lidt større areal og se på, om vi kan optimere det grej, vi har, som sprøjter, gødningsspredere og mejetærskere, fortæller John Voss.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Styrket økologirådgivning

I planteavlsafdelingen er de syv konsulenter heriblandt den nyansatte økologichef Hans Bach-Lauritsen. Og netop økologirådgivningen er noget, Østdansk Landboforening gerne vil styrke.

- Vi skal have undersøgt behovet for økologirådgivning her i området. Vi tror på, at der er et stigende potentiale. Vi kommer også til at holde møder om det, og i næste vækstsæson vil vi prøve at demonstrere det med markvandringer, siger planteavlschefen.

Privat bor John Voss i Gørslev med sin kone Gitte. De har to voksne døtre og et barnebarn. I fritiden har han været meget involveret i den lokale landsbyforening, ligesom han nyder at nørkle derhjemme med haven og huset. Og så har han en særlig passion for vandreture og motionscykling.

Han er med på et cykelhold og deltager i cykelløb. Til november skal han bl.a. en tur til Fuerteventura for at cykle.

- Vi er nogle par, der tager af sted. Når efterårsmørket sænker sig, er det godt at komme ned og få lidt lys og varme, samtidig med, at vi træner og hygger os.

  • John Voss er ny planteavlschef hos Østdansk Landboforening. Foto: Denny Michael Jakobsen
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier