cookie-og-privatlivspolitik
Har du aircondition eller klimaanlæg i din bil, skal du huske at vedligeholde det - også selv om du kun bruger det en gang om året. (Genrefoto)
Har du aircondition eller klimaanlæg i din bil, skal du huske at vedligeholde det - også selv om du kun bruger det en gang om året. (Genrefoto)
Foto: Colourbox/Free

Livsstil

Bilens klimaanlæg kan være en bakteriebombe

Lugt og manglende effektivitet er tegn på, at du bør få renset bilens klimaanlæg. Alternativet er et bakteriefyldt indeklima i kabinen.
10. juli 2019 kl. 08:00 Af Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus

Annonce

Du har måske bemærket en ubehagelig lugt, der strømmer fra bilens aircondition- eller klimaanlæg, når du tænder det.

Efter et par minutter er den væk igen, og det samme er tanken om, at du skal have gjort noget ved det.

Men det bør du.

- Lugten er tegn på bakterier, forklarer Yasser Abaiji, der er teknisk konsulent hos FDM.

- Og det kan blive så grelt, at du er nødt til at have bilen på værksted for at få anlægget renset, tilføjer han.

Derfor kan du med fordel med jævne mellemrum selv sørge for at rense den del af klimaanlægget, som sidder inde i bilen. Det kan du gøre med rensepatroner, der er lavet til formålet.

- Hvor ofte det er nødvendigt, afhænger af anlægget, og hvor ofte det bliver brugt. Men hvis det skal virke forebyggende, skal man gøre det cirka en gang om året, siger Yasser Abaiji.

Han nævner desuden rengøring af resten af bilen som et forebyggende tiltag, hvis du vil forhindre, at bakterierne ender med at ligge og hygge sig i klimaanlægget.

- Bakterierne er organisk materiale, der for eksempel kan komme fra gammelt rugbrød. Så hold bilen ren indvendig, for så kan bakterierne ikke gro, siger Yasser Abaiji.

Du kan også med fordel slukke dit klimaanlæg, cirka ti minutter før du ankommer til din destination.

Når du slukker for den kølende effekt, vil anlæggets fordamper nemlig tørre - og du undgår den fugt og kondens, som skaber gode rammer for bakterievækst, forklarer FDM's rådgiver.

Derudover skal du cirka hvert andet år have service på den del af klimaanlægget, du ikke selv kan komme til. Her skal der blandt andet påfyldes nyt kølemiddel.

Det er sædvanligvis ikke en del af det almindelige servicetjek, så tal med mekanikeren om, hvad der skal tjekkes - både i og uden for kabinen.

Der er ingen ikoner, der lyser, hvis klimaanlægget mangler kølemiddel, men du kan - foruden lugten - holde øje med et par andre ting, forklarer Lars Kiholm, teknisk chef hos Applus Bilsyn.

- Hvis filtrene er stoppede, vil anlægget have svært ved at trække luften ind udefra, og det kan man mærke på luftkvaliteten, siger han.

I så fald vil det i høj grad være den gamle luft, der recirkuleres rundt.

Du kan også mærke det på anlæggets generelle effektivitet.

Hvis du sjældent eller aldrig bruger klimaanlægget, er det også en god grund til at få det tjekket.

- Ellers opdager man først, at kølemidlet er fordampet, når man holder i 40 graders varme i et andet land.

Og i værste fald kan mangel på kølemiddel ødelægge klimaanlægget.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce