cookie-og-privatlivspolitik
Du har ikke krav på at få rykket din ferie, hvis din rejse er aflyst. Til gengæld må chefen gerne rykke din ferie, hvis en række særlige omstændigheder er opfyldt - også selv om du har betalt for to ugers sommerhusleje. (Arkivfoto)
Du har ikke krav på at få rykket din ferie, hvis din rejse er aflyst. Til gengæld må chefen gerne rykke din ferie, hvis en række særlige omstændigheder er opfyldt - også selv om du har betalt for to ugers sommerhusleje. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Chefen må gerne rykke din ferie

Coronasituationen kan tælle som force majeure, og har din arbejdsgiver brug for netop din arbejdskraft, kan du blive tvunget til at rykke ferien.
17. juni 2020 kl. 07:00 Af Ritzau

Annonce

Har din arbejdsgiver bedt dig om at rykke din planlagte sommerferie i år?

I så fald er du langt fra den eneste, der har fået den forespørgsel. Hos fagforeningen HK oplever man en stigning i antallet af medlemmer, der henvender sig med det dilemma.

- Vi ser det i stor stil. Mange arbejdsgivere har varslet, at de vil flytte sommerferien, fordi de skal hente tabt indtjening ind efter coronakrisen, fortæller Klara Hoffritz, der er advokat i HK Privat.

Men kan chefen egentlig kræve, at du rykker din ferie? Svaret afhænger af en række forskellige ting.

Er din ferie påbegyndt, kan den for eksempel ikke flyttes.

Men venter sommerhuset i Løkken eller hytten i de norske fjelde i en af de kommende uger, har din arbejdsgiver i helt særlige tilfælde ret til at skubbe dine ferieuger til et andet tidspunkt.

- Hvis betingelserne er opfyldt, har arbejdsgiver ret til at inddrage og flytte ferien, helt frem til den dag hvor den skulle begynde, forklarer Evelyn Jørgensen, som er advokat hos Fagbevægelsens Hovedorganisation.

Betingelserne er blandt andet, at der er tale om en såkaldt force majeure-situation, hvor "væsentlige, upåregnelige driftsmæssige hensyn gør det nødvendigt", som det lyder i ferieloven.

Det vil sige, at virksomheden ikke har måttet kunne forudse situationen - og pludselig opstået travlhed er ikke en gyldig grund.

- Vi er ude i, at det skal have afgørende betydning for virksomhedens drift, at du møder på arbejde, siger Evelyn Jørgensen.

Derudover skal det være absolut nødvendigt, at det er lige netop dig, der er på pinden i den pågældende periode.

- Der skal være tale om specialister eller folk i en særlig nøglerolle. Hvis man kan hyre vikarer til opgaven, så er der ikke grundlag for at rykke folks ferie, siger Klara Hoffritz fra HK Privat.

Det er ingen undskyldning, at virksomheden ikke har økonomi til at hyre vikarer, fastslår hun endvidere.

Men det er ikke alle arbejdsgivere, der kører efter ovennævnte regler - og bliver du bedt om at rykke ferien, selv om betingelserne ikke er opfyldt, er det op til dig, om du vil tage kampen.

Siger du ja til at rykke ferien, er arbejdsgiver forpligtet til at erstatte et eventuelt økonomisk tab, der er forbundet med den aflyste ferie. Det kan for eksempel være flybilletter, sommerhusleje eller hotelophold.

- Hvis man gør opmærksom på, at man har krav på at få erstattet sit tab, kan det måske få arbejdsgiver til at genoverveje behovet for at rykke på ferien, siger Evelyn Jørgensen.

Alternativt råder hun til, at I sammen forsøger at finde en løsning, begge parter kan leve med. Det kan for eksempel være, at du splitter dine ferieuger op, så du har en eller to uger med familien og rykker resten til senere.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce