cookie-og-privatlivspolitik
Gå efter middelhavsplanter, der er produceret lokalt, råder Henrik Lütken fra Københavns Universitet. (Arkivfoto)
Gå efter middelhavsplanter, der er produceret lokalt, råder Henrik Lütken fra Københavns Universitet. (Arkivfoto)
Foto: Mogens Ladegaard/Ritzau Scanpix

Livsstil

De svære middelhavsplanter: Få succes med citrontræet

Både citrustræer og oliventræer kan have svært ved at trives i det danske klima og bliver magneter for skadedyr.
18. april 2019 kl. 08:00 Af Af Anna Raabæk/ritzau fokus/

Annonce

Bugnende citrontræer og frodige oliventræer pynter gevaldigt og sender tankerne hen under varmere himmelstrøg.

Desværre ender de gode intentioner for mange danskere i stedet med træer med slatne eller ingen blade eller en invasion af skadedyr.

Og det er der sådan set en god grund til, fortæller Dorthe Kvist, havedesigner hos Meltdesignstudio.

For både citrontræer og oliventræer hører til i et helt andet klima.

- Det er middelhavsplanter, så som udgangspunkt kan de ikke tåle frost. Men de kan heller ikke så godt lide at stå indenfor om vinteren.

- På det her tidspunkt ser de helt gudsjammerlige ud, de taber alle bladene, og man tænker, at de dør, siger Dorthe Kvist.

I løbet af vinteren har det nemlig været for koldt udenfor og for varmt indenfor for de eksotiske træer. I stedet for at stå i et varmt køkken eller stue, skal de faktisk hellere ned i en kølig kælder om vinteren, fortæller Dorthe Kvist.

- Så snart faren for frost er ovre, så skal de ud på terrassen, det vil de meget hellere, siger hun.

Henrik Lütken er lektor i afgrødevidenskab på Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet, og han råder til, at man lader middelhavsplanterne gro op af sydlige husmure, hvor der er meget sol.

- Køb planter, der er danskproducerede, så de ikke kommer fra for eksempel Italien, hvor de drives hurtigt frem under varme forhold, lyder rådet fra Henrik Lütken.

Vil du plante et nyt middelhavstræ, råder han til at plante om foråret, når der ikke længere er risiko for frost.

- Så kan de akklimatisere sig i løbet af vækstsæsonen og dermed være klar til vinteren. Barfrost og våd jord er de værste problemer om vinteren, siger Henrik Lütken og fortsætter:

- Nogle planter kan dækkes med gran eller andet for at beskytte mod frost. Dermed er det muligt at dyrke figen, rosmarin og endda med lidt held olivenbuske.

Flytter man træet indefra og ud, kan det være en idé langsomt at vænne citrontræet til at skulle stå udenfor, råder Dorthe Kvist.

Begynd for eksempel med at have det stående udenfor et par timer om dagen, og sæt det så ind igen. I løbet af et par uger kan man skrue op for udetiden, for til sidst at lade det flytte permanent udenfor.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce