cookie-og-privatlivspolitik
Salget af økologisk vin hos Coop er steget fra under en procent til over ti procent de seneste fem år, oplyser Coop Analyse. (Genrefoto)

3

Billeder

Salget af økologisk vin hos Coop er steget fra under en procent til over ti procent de seneste fem år, oplyser Coop Analyse. (Genrefoto)
Foto: Mike Hutchings/Reuters

Livsstil

Der kan være sprøjtemidler i din vin

Vin er blandt de 25 varer, der i gennemsnit bidrager mest til indtaget af pesticider.
01. juni 2020 kl. 12:00 Af Ritzau

Annonce

Når du drikker et glas kølig hvidvin eller kraftig rødvin, tænker du næppe over, hvilken behandling druerne har været igennem.

Men under produktionen kan druerne - som ved andre former for landbrug - blive sprøjtet. Og pesticiderne kan også ende i dit glas.

- I Fødevarestyrelsens kontrol finder vi jævnligt restindhold af pesticider i vin, men ikke over grænseværdien for tilladt indhold. Risikoen vurderes ud fra den nuværende viden at være ubetydelig, siger Gudrun Hilbert fra Fødevarestyrelsen.

- Vin er dog blandt de 25 fødevarer, der gennemsnitligt bidrager mest til en danskers pesticidindtag. Så hvis man gerne vil begrænse sit indtag af pesticidrester, kan man vælge at drikke økologisk vin, tilføjer hun.

Det valg har mange allerede truffet. Ifølge Coop Analyse er der sket en markant stigning i salget af økologisk vin de seneste fem år, og i dag udgør de økologiske vine lige over ti procent af salget.

Rødvin er blandt de ti fødevarer, som Danmarks Naturfredningsforening råder til at vælge økologisk.

Ud over rødvin gælder det æbler, hvedemel, tomater, pærer, vindruer, salat, kartofler, agurker og jordbær. De ti fødevarer - især de udenlandske - er kilde til 75 procent af den sprøjtegift, du udsættes for gennem maden.

I rødvinens tilfælde skyldes det, at druer er en af de fødevarer, der bliver sprøjtet meget, fortæller Camilla Udsen, som er seniorrådgiver i Fødevarepolitik hos Forbrugerrådet Tænk.

- Men der er ret stor forskel på indholdet af sprøjtemidler i vine fra forskellige lande, siger hun med henvisning til tal fra Fødevarestyrelsen, der viser, at der oftest findes rester af sprøjtemidler i rødvin fra Italien og USA.

Hvis du vil have vin med et lavt indhold af sulfitter, råder Fødevarestyrelsen også til at købe økologisk vin. Sulfitter er svovlforbindelser, og skal mærkes på flasken, fordi det er et allergen.

Vil du begrænse dit indtag af sulfitter kan du ifølge Fødevarestyrelsen som tommelfingerregel også gå efter vin med skruelåg samt vin, der er tappet på flaske af producenten.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce