cookie-og-privatlivspolitik
Danskerne efterspørger stadig flere specialcykler og nichemærker. Derfor er paletten af cykeltyper blevet udvidet markant. I dag har enhver cykelhandler både elcykler og mountainbikes, og der kommer stadig flere nye produkter på markedet, lyder det fra branchen. (Genrefoto)
Danskerne efterspørger stadig flere specialcykler og nichemærker. Derfor er paletten af cykeltyper blevet udvidet markant. I dag har enhver cykelhandler både elcykler og mountainbikes, og der kommer stadig flere nye produkter på markedet, lyder det fra branchen. (Genrefoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Disse cykeltendenser vil præge 2021

Action, bæredygtighed og familiemotion er nogle af nøgletendenserne, som vil præge danskernes cykelvaner i 2021.
12. januar 2021 kl. 09:00 Af Ritzau

Annonce

Få folkeslag elsker deres cykel så meget, som danskerne gør.

Derfor har markedet for cykler aldrig været bredere, end det er nu, hvor coronakrisen samtidig har vendt op og ned på store dele af danskernes hverdag, livsstil og transportvaner.

- Derfor er der ingen tvivl om, at vi vil se nye tendenser på cykelområdet i 2021, siger Klaus Bondam, der er direktør i Cyklistforbundet.

En nøgletendens er, at vi vil væk fra alfarvej - og ud i naturen.

Trods Danmarks flade vidder har mountainbiking længe været undervejs herhjemme, og i 2020 har sporten for alvor fået folkeligt fodfæste - godt drevet frem af frivillige kræfter, som har anlagt ruter over hele landet.

Det har også været med til at drive interessen frem for såkaldte crosscykler og gravel bikes, som kan blive det helt store i 2021, siger Karsten Hansen, der er cykelmekaniker og formand for Danske Cykelhandlere.

Crosscykler og gravel bikes er en slags fusion mellem en racer- og en mountainbike.

- Og det er ikke kun midaldrende mænd, der køber de terrængående cykler. Det er blevet en familiesport, hvor man er fælles om nogle oplevelser, siger Karsten Hansen.

I 2021 kommer man heller ikke uden om elcykler.

Salget har været støt stigende, og den store efterspørgsel har trukket nogle helt nye produkter på markedet.

Derfor kan man i dag få alle slags cykler med el - ikke bare den klassiske damecykel, forklarer Karsten Hansen.

- Det har også rykket ved elcyklernes image i befolkningen. Elcyklerne bliver ikke længere set som en pensionistcykel, men som et reelt pendler-transportmiddel, tilføjer Klaus Bondam.

Her er der en klar vekselvirkning med andre tendenser i tiden, som handler om at leve et aktivt, sundt og bæredygtigt liv.

Der kommer cyklen i spil som det klimavenlige transportmiddel, der også giver god hverdagsmotion.

- Både set ud fra et personligt og et samfundsperspektiv er der mange gode argumenter for at cykle. Og omvendt er man både inaktiv og uproduktiv, når man holder i bilkø, siger Klaus Bondam.

Udviklingen afhænger også af, hvordan coronapandemien arter sig i 2021.

Allerede nu har der været snak om, at nogle danskere tilvælger jernhesten og fravælger den kollektive trafik, for at undgå at flokkes som sild i en tønde.

Der er endnu ingen klokkeklare statistikker på det, men tendensen kan meget vel fortsætte eller blive mere udtalt i 2021, vurderer Klaus Bondam.

- I Berlin, London og Paris har man eksempelvis lagt et stort politisk arbejde i at få folk væk fra de proppede metrostationer og ud i cykeltrafikken. Noget lignende kunne man godt forestille sig herhjemme, siger han.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce