cookie-og-privatlivspolitik
Mange køber for stort og for dyrt efter skilsmissen, advarer økonomer. Men man risikerer at ende med for meget plads, for høje udgifter og for meget vedligehold, hvis boligkøbet foregår overilet. (Arkivfoto)
Mange køber for stort og for dyrt efter skilsmissen, advarer økonomer. Men man risikerer at ende med for meget plads, for høje udgifter og for meget vedligehold, hvis boligkøbet foregår overilet. (Arkivfoto)
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Efter skilsmissen: Gentænk økonomien før du køber bolig

Dit rådighedsbeløb, pladsbehov og økonomiske sikkerhedsnet bliver typisk påvirket af skilsmissen. Så undgå faldgruberne, før du køber ny bolig.
23. september 2019 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Fælles budgetkonto, fælles lån og fælles boligkøb.

Mange danskere får fælles økonomi, når de bliver gift og flytter sammen.

Men cirka halvdelen ender med at blive skilt igen, viser tal fra Danmarks Statistik. Og selv om følelserne kan sidde uden på tøjet, skal man holde tungen lige i munden, før man køber ny bolig.

Der vil nemlig ske flere markante ændringer, når man går fra at være to om boligøkonomien til kun at være én, forklarer Jørgen Munksgaard Rasmussen, der er boligøkonomisk rådgiver hos Boligejernes Videncenter Bolius.

- En del begår den fejl, at de boligmæssigt vil indrette sig som før. Samtidig er man følelsesmæssigt påvirket under en skilsmisse. Så man kommer let til at købe for dyrt, for stort eller for overilet, siger han.

Det kan også være, at man glemmer at have øje for, at ens rådighedsbeløb vil blive mindre.

- De faste udgifter vil stige, fordi man nu kun er én i husstanden - og licens, forsikring og diverse abonnementer koster det samme. Derfor skal man kaste et grundigt blik på sin økonomi, før man køber ny bolig, siger han.

Seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk påpeger, at boligen er en af de største investeringer i en privat økonomi og råder til, at man trækker i håndbremsen og finder en midlertidig lejebolig efter skilsmissen.

- Man skal finde sit nye økonomiske ståsted, der kan være børn involveret, og det kan være, at man vil flytte sammen med en anden på sigt. Der er mange hensyn, man skal have overblik over, siger Morten Bruun Pedersen.

Herefter skal man overveje, hvor længe - og hvor ofte - børnene bor hjemme, og hvor meget plads man behøver.

- Nogle kommer til at indrette sig efter, at børnene bor hos dem hele tiden - eller glemmer, at de måske flytter hjemmefra om nogle år, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Hvis man bliver skilt midt i livet, har man desuden færre år tilbage på arbejdsmarkedet. Derfor skal pensionen også tænkes ind, før man køber ny bolig.

- Hvis man køber bolig alene i midten af 50'erne, skal man tænke over, hvor meget man kan nå at betale af inden pensionen. Og her skal man enten være mere forsigtig med lånets størrelse eller afdrage mest muligt, inden man går på pension, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Samtidig kan jobsituation og helbred blive mere usikkert med alderen.

- Der er altid en risiko for at blive arbejdsløs eller syg. Men chancen for at få nyt job som 50-60-årig kan være mindre, end hvis man er 32 år. Så det skal man også tænke ind, før man låner, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce