cookie-og-privatlivspolitik
Hvis man tisser hver gang, man føler den mindste tissetrang, kan man forstærke signalet til hjernen om, at blæren skal tømmes oftere, end den rent faktisk skal, siger Frank Schmidt, som er overlæge på Urinvejskirurgi og Klinik for Bækkenbundslidelser på Aarhus Universitetshospital. (arkivfoto)
Hvis man tisser hver gang, man føler den mindste tissetrang, kan man forstærke signalet til hjernen om, at blæren skal tømmes oftere, end den rent faktisk skal, siger Frank Schmidt, som er overlæge på Urinvejskirurgi og Klinik for Bækkenbundslidelser på Aarhus Universitetshospital. (arkivfoto)
Foto: Yoshikazu Okunishi/Ritzau Scanpix

Livsstil

Find årsagen til din hyppige tissetrang

Track dine vaner, og hvis væskeindtagelsen og tissetrangen ikke stemmer overens, er det et tegn på, at du skal gå til læge.
19. juli 2021 kl. 08:00 Af Ritzau

Sommerens udeliv kan fremkalde en medfølgende bekymring for nogle, hvis der ikke er et toilet i nærheden.

Men hvis du bruger meget tid på at tænke over, hvordan og hvornår du kan komme på toilettet, skal du finde ud af, hvorfor du har et behov for hyppig vandladning.

Det er nemlig ikke normalt, at man skal tisse i tide og utide.

Faktisk skal en rask person kunne holde sig i et par timer, afhængigt af hvor meget væske der indtages, og blæren kan normalt rumme omkring fem deciliter, lyder det fra Michael Borre, som er professor i urologi på Aarhus Universitetshospital:

- Tissetrang skal komme gradvist. Men først når blæren indeholder omkring tre deciliter. Når den så når op på fem deciliter, føler de fleste, at nu er det nu, fortæller han.

Annonce

Men der kan være mange grunde til, at man føler tissetrangen ofte, tilføjer Frank Schmidt, som er overlæge på Urinvejskirurgi og Klinik for Bækkenbundslidelser på Aarhus Universitetshospital:

- En af grundene kan være defensiv vandladning, når folk får en dårlig vane med, at de tømmer blæren oftere, end de egentlig har behov for. Hvis man gør det, så træner man ikke sin blære, siger han.

Hvis det viser sig, at man lider af defensiv vandladning, kan man træne sin blære op og på den måde lære at udsætte tissetrangen.

Blæren skal nemlig trænes ligesom alle kroppens andre muskler. Ellers skrumper den over tid.

Hyppig vandladning kan skyldes, at du indtager for meget væske. Men det modsatte kan faktisk også være tilfældet:

Annonce

- Hvis man drikker for lidt, bliver urinen meget koncentreret, og det kan blæren ikke lide. Derfor vil den gerne udskille urinen oftere, forklarer Frank Schmidt.

Her vil det så hjælpe, at man indtager mere væske, end man plejer.

Man kan også blive hyppigt tissetrængende, hvis man har gået på toilettet for sjældent over en lang periode.

Det første, der sker, er, at blæren bliver trænet i at ophobe enorme mængder af urin:

- En langturschauffør kan have helt op til tre liter i blæren. Men det betyder også, at muskulaturen i blæren bliver udvidet og slap. Og så kan man ikke længere tømme blæren ordentligt, fortæller Michael Borre.

Annonce

Det fører på et tidspunkt til, at man skal tisse meget ofte, da man kun vil kunne komme af med en lille mængde af blærens indhold ad gangen.

- Det kan medføre en mere eller mindre konstant sivene utæthed, betændelse og i værste tilfælde ende med et kateter, advarer han.

Men i første omgang kan man altså komme langt ved at spore sine vaner.

Ifølge Frank Schmidt kan over en tredjedel med blæreproblemer kureres ved, at de bliver opmærksomme på uhensigtsmæssige vaner.

Michael Borre forklarer, at det kan gøres ved at danne sig et overblik:

Annonce

- På den måde får man afklaret, om mængden og tidspunktet for væskeindtag er hensigtsmæssigt, samt om de enkelte vandladninger har en fornuftig størrelse, fortæller han.

- Det lyder banalt, men det er en logisk måde at finde ud af, om tissetrangen skyldes dårlige vaner, eller om der ligger noget mere alvorligt bag, fortæller han.

Hvis du har blæreproblemer, er det altid fornuftigt at søge læge, da der kan ligge mere alvorlige årsager bag.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE