cookie-og-privatlivspolitik
Der kommer muligvis til at stå lidt flere penge på din konto næste år. Mange danskere bliver omfattet af lønstigninger, pensionsfradrag eller topskattelettelser. (Modelfoto)
Der kommer muligvis til at stå lidt flere penge på din konto næste år. Mange danskere bliver omfattet af lønstigninger, pensionsfradrag eller topskattelettelser. (Modelfoto)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Livsstil

Fire ting der kan booste din privatøkonomi i 2019

Topskattelettelser, nyt pensionsfradrag og højere lønninger står på listen over mulige økonomiske gevinster i privatøkonomien i det nye år.
07. januar 2019 kl. 10:00 Af Af Stine Eskildsen/ritzau fokus/

Annonce

Det går godt med den danske økonomi - og festen fortsætter i 2019, hvis man spørger økonomerne.

Lønningerne ventes at stige, nye fradrag giver mere luft i økonomien, og er du tæt på pensionsalderen, er der også nogle penge at hente her.

Her er fire områder, der kan påvirke din økonomi i det nye år.

1) Lønningerne stiger

Er du i arbejde, kan du formentlig se frem til flere penge i lønposen i 2019.

Danske Bank forventer en gennemsnitlig lønstigning på lidt mere end 2,5 procent, mens Nationalbanken skønner en stigning helt op mod tre procent.

- Det er her, man for alvor kommer til at kunne mærke en økonomisk fremgang, siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank.

Samtidig er inflationen lav og ventes kun at ramme lige knap halvanden procent.

- Så selv om 2,5 procents lønstigning måske ikke føles af så meget, så skal man have for øje, at der ikke er særlig meget, der bliver ædt af inflationen, siger Louise Aggerstrøm Hansen.

2) Større fradrag for folk i arbejde

Det nye jobfradrag blev indført allerede i 2018, men stiger i 2019 til et maks på 2100 kroner om året, oplyser Skattestyrelsen på sin hjemmeside.

Samtidig stiger beskæftigelsesfradraget, som også er et fradrag til folk, der er på arbejdsmarkedet. Det betyder, at du kan tjene 37.200 kroner næste år, før du skal betale skat, hvilket også kan give lidt ekstra luft i økonomien.

3) Topskattegrænsen når nye højder

For de danskere, der betaler topskat, er der udsigt til en lille skattelettelse.

Næste år stiger topskattegrænsen nemlig med 14.500 kroner årligt - til 513.400 kroner, efter at arbejdsmarkedsbidraget er trukket fra.

- Det giver omkring 2000 kroner mere mellem hænderne om året, fortæller Louise Aggerstrøm Hansen.

Ifølge Skatteministeriet ventes stigningen at betyde, at antallet af topskatteydere falder med cirka 40.000 personer fra 2017 til 2019.

Det betyder, at der er omkring 460.000 topskatteydere i det nye år.

4) Flere penge til pensionisterne

Et nyt fradrag, som blev indført i 2018, slår for alvor igennem i det nye år.

Fradraget betyder, at du - hvis du har mindre end 15 år til folkepension - får et ekstra fradrag på 22 procent på pensionsindbetalinger på op til 71.500 kroner, forklarer Carsten Holdum, der er forbrugerøkonom hos PFA.

- Det er ikke mange penge på den korte bane, men mange bække små gør en stor å, siger han.

Det er også besluttet, at man som pensionist fra 2019 vil kunne tjene lidt mere, uden at det bliver modregnet i pensionsydelserne. Beløbet er steget til 100.000 kroner om året.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce