cookie-og-privatlivspolitik
Det er muligt at finde både huse, lejligheder og fritidshuse på tvangsauktion - men du skal ikke regne med at finde en moderne bolig i udkanten af København eller midt i Odense. (Arkivfoto)
Det er muligt at finde både huse, lejligheder og fritidshuse på tvangsauktion - men du skal ikke regne med at finde en moderne bolig i udkanten af København eller midt i Odense. (Arkivfoto)
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Gør forarbejdet: Kun få perler ender på tvangsauktion

Du kan stadig gøre et boligkup, hvis du køber et hus på tvang - men der er længere mellem snapsene og rigtig mange faldgruber.
18. oktober 2019 kl. 10:30 Af Ritzau

Annonce

Var du på husjagt for syv-otte år siden, var der gode muligheder for at gøre et kup på en af landets tvangsauktioner.

I dag skal du være heldig for at finde et godt hus til en god pris. Færre huse ender nemlig på tvangsauktion, viser nye tal fra Boligsiden.

I tredje kvartal endte 389 huse på tvangsauktion - et fald på 14 procent sammenlignet med samme periode sidste år og 25 procent færre end tredje kvartal i 2017.

- Det er et udtryk for, at boligmarkedet er i bedring, og det samme er danskernes økonomi, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen, som er boligøkonom hos Bolius.

- Man kan godt finde perler hist og her, men generelt er de boliger, der ender på tvangsauktion, nogle, som er svære at sælge - ofte i udkantsområderne, siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Den gunstige økonomiske situation betyder også, at det er sværere at få presset prisen helt i bund på de huse, der ender på tvangsauktion.

Vil du alligevel forsøge at gøre et boligkup, skal du forberede dig på, at det kræver en stor indsats forud for auktionen.

Der udarbejdes nemlig ikke tilsyns- og elinstallationsrapport på et hus på tvangsauktion. Og derfor er det heller ikke muligt at tegne en ejerskifteforsikring, som kan dække skader, der opdages i kølvandet på købet.

Du står altså selv med hele regningen, hvis der skal laves noget på boligen. Og der er ingen fortrydelsesret.

- Så man skal medbringe en god bygningssagkyndig til besigtigelsen af huset, siger Jørgen Munksgaard og anbefaler desuden, at du som minimum kræver en rabat på 25 procent, i forhold til den pris andre boliger sælges for i området.

Salgspriser kan du finde på for eksempel Boligsiden og Boliga.

Sørg herefter for at lægge dig fast på, hvor meget du maksimalt vil give, inden du kommer til auktionen, råder Hans Møllnitz Olsen, der er købermægler hos Bolighed.

Ellers risikerer du at blive grebet af stemningen, som kan opstå ved en auktion, og komme til at betale mere for huset, end det er værd.

Vær også opmærksom på, at det såkaldte størstebeløb kommer oven i prisen, du byder. Det dækker over en række omkostninger til eksempelvis advokat og kreditorer.

- Det kan sagtens løbe op i 50.000 kroner, siger Hans Møllnitz Olsen og påpeger, at der derudover kommer en række andre udgifter - for eksempel tinglysningsafgift.

- Med det marked, vi har i dag, er der ikke så mange fordele ved tvangsauktioner. Det kan hurtigt blive næsten lige så dyrt som på det almindelige marked, men usikkerheden er meget større, siger købermægleren.

Han råder til, at du kun køber på tvangsauktion, hvis du kender spillereglerne på boligmarkedet og desuden har rum i økonomien til de uforudsete udgifter, der kan dukke op.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce