cookie-og-privatlivspolitik
Under coronapandemien har it-sikkerhedsvirksomheden Check Point fundet flere huller i software til hjemmearbejde og onlineundervisning. Disse er lukket nu, men med tiden vil der kun dukke endnu flere op, vurderer it-eksperter. (Genrefoto)

2

Billeder

Under coronapandemien har it-sikkerhedsvirksomheden Check Point fundet flere huller i software til hjemmearbejde og onlineundervisning. Disse er lukket nu, men med tiden vil der kun dukke endnu flere op, vurderer it-eksperter. (Genrefoto)
Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Livsstil

Hackerne går efter hjemsendte ansatte og skolebørn

Pas på hackernes nye trick: De it-kriminelle har for længst opdaget, at både skolebørn, studerende og voksne arbejder mere hjemme.
09. september 2020 kl. 13:00 Af Ritzau

Annonce

Rigtig mange voksne, skolebørn og studerende arbejder hjemme på grund af coronapandemien.

Derfor har hackerne udviklet nye svindelmetoder, viser en analyse fra it-sikkerhedsvirksomheden Check Point Software Technologies.

Alene hvis man kigger på skolebørn, er der under pandemien oprettet flere end 35.000 nye hjemmesider relateret til skoleemner. Heraf havde knap 4000 sider skadeligt eller mistænkeligt indhold.

- Over hele linjen ser vi en klar tendens, hvor kriminelle forsøger at udnytte, at både børn, studerende og voksne arbejder mere hjemmefra, siger Niels Zimmer Poulsen, der er chef for security engineering - altså teknisk direktør - i Check Point Danmark.

Hackerne søger nemlig derhen, hvor brugerne er. Så i en tid, hvor mange søger efter "online lektiehjælp", "covid-19" eller "hjælp til arbejdsmail", følger de it-kriminelle efter.

- Hackerne tilpasser sig, så de dukker op i søgemaskinerne. På den måde agerer fup-hjemmesiderne fluepapir, der lokker folk i fælden, siger Peter Kruse, der er it-sikkerhedsekspert i CSIS Security Group.

Når du klikker ind på hjemmesiden, får du nemlig samtidig installeret skadelig software, som enten tapper dine private oplysninger eller giver andre læseadgang - uden at du ved det.

Hvis skolebørn derimod er målet, kan hjemmesiden eksponere voldeligt eller ubehageligt indhold.

Og i takt med, at vi gradvis vænner os til den nye hverdag, jo mere risikerer vi at sænke paraderne.

- Så det er rigtig vigtigt at sikre sig - også nu, hvor hverdagen er blevet en hybrid mellem at arbejde ude og hjemme. Det gælder især, fordi hackerne tilsvarende har haft tid til at forfine metoderne, siger Niels Zimmer Poulsen.

Tag en snak om sikkerhed. Hvis barnet har en tablet fra skolen, så sig, at de kun må bruge programmer, de kender.

Tilsendte links eller nye vidunder-apps, som lover at hjælpe med lektierne, skal barnet spørge de voksne om.

- De bør kun bruge de skole- og fagprogrammer, som er leveret fra skolen og ikke fra ukendte tredjeparter, siger Niels Zimmer Poulsen.

Husk også at adskille jeres digitale enheder. Skolebarnet skal ikke lave lektier på mors arbejdstablet, og teenageren skal ikke game fra fars arbejdscomputer.

- Reglen gælder også de voksne. Adskil arbejde og fritid, og undlad at bruge NemID eller logge på netbanken via din arbejdscomputer, siger Peter Kruse.

Hvis den private computer bruges til arbejde, kan eksempelvis arbejdsmailen eller jobbets interne it-systemer blive den kattelem, som giver hackerne adgang, til alt det andet du har liggende på computeren.

Jo flere brugere, I er på samme computer, jo større er risikoen for, at nogen kommer til at klikke på et link og hente skadelig software.

Og hvis hackerne først kommer ind ad bagdøren, får de adgang til hele huset.

- Jo flere steder, du skriver arbejds- eller personfølsomme oplysninger, jo mere udsatte bliver de. Især hvis du samtidig henter nye programmer eller genbruger passwords på tværs, siger Peter Kruse.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce