Annonce
Bolig og livsstil

Kok og bartender: Her er tre gode drinks uden alkohol

Meget af smagen i klassiske cocktails kommer fra spiritussen. Derfor skal der smæk på de andre smage, hvis mocktailen ikke skal blive kedelig. (Arkivfoto) Foto: David Ryder/Reuters

Du kan sagtens slippe igennem årets julefrokoster uden tømmermænd - og uden at gå på kompromis med smagen i dine drikkevarer.

Snaps til silden, rødvin til maden, likør til kaffen og to skarpe ved siden af.

Antallet af genstande løber hurtigt op i julefrokostsæsonen, som er lige om hjørnet.

Men sådan behøver det ikke at være - og stadig flere danskere efterspørger drikkevarer uden alkohol, beretter både Coop og Dansk Bartender Laug.

En kok og en bartender giver her deres bud på mocktails - alkoholfri cocktails - som hverken går på kompromis med smag eller æstetik, men sender dig ædru hjem fra julefrokosten.

1) Espresso martini med et tvist

Et oplagt bud på en julet mocktail er en espresso martini med et tvist af kanel.

- Den smager af hygge og kaffe og får noget lækkert skum på toppen, siger Zander Lauritzen Hansen, der er formand for Dansk Bartender Laug.

- Den vil både være populær til julefrokosten, og når familien kommer på besøg en eftermiddag, tilføjer han.

Mocktailen laves af fire centiliter espresso, tre centiliter sødmælk, en centiliter sirup og en centiliter kanelsirup, som du enten kan koge selv eller købe dig til.

Hele molevitten shakes og serveres i martiniglas.

2) Krydret te og toddy

Du kan også være kreativ med te-udtræk og alternative toddyer, foreslår Rasmus Leck Fischer, der er kok og køkkenchef i virksomheden Gastronomisk Innovation og forfatter til en snapsebog.

Du kan eksempelvis lave en base af oolong-te, som du tilsætter honning og citronsaft og lader trække længere end normalt.

Du kan også indkoge æblemost med honning og citron.

- Så får man en kraftig toddybase med en perfekt sursød balance. Den kan man twiste i alle retninger - med timian, chili, knust peber eller skiver af ingefær, siger han.

Toddy-drinken kan serveres kold med isterninger eller lun ved ostebordet eller desserten, afhængig af hvilke krydderier man vælger.

3) Alternativ Piña Colada

En tredje mulighed er en ginger colada.

- Det er en perfekt mocktail, for den er så afbalanceret i smagen, at alkohol ligefrem ville ødelægge den, siger Zander Lauritzen Hansen.

Den laves med en centiliter revet ingefær og en centiliter limesaft, som presses med en morter eller en ske, så smagen frigives.

Herefter tilsættes tre en halv centiliter kokoscreme og ti centiliter æblemost.

- Så shaker man kraftigt og serverer i klassiske longdrink glas. Og folk er altid vilde med den, fordi den både er cremet, skarp og har noget friskhed fra lime og æblesaft, siger Zander Lauritzen Hansen.

/ritzau fokus/

  • A bartender serves an espresso martini to a customer at the mixology bar as Starbucks Corp opens the first upscale Starbucks Reserve store at the Starbucks headquarters in Seattle
    Meget af smagen i klassiske cocktails kommer fra spiritussen. Derfor skal der smæk på de andre smage, hvis mocktailen ikke skal blive kedelig. (Arkivfoto) Foto: David Ryder/Reuters
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier