Du kan sagtens slippe igennem årets julefrokoster uden tømmermænd - og uden at gå på kompromis med smagen i dine drikkevarer.
Snaps til silden, rødvin til maden, likør til kaffen og to skarpe ved siden af.
Antallet af genstande løber hurtigt op i julefrokostsæsonen, som er lige om hjørnet.
Men sådan behøver det ikke at være - og stadig flere danskere efterspørger drikkevarer uden alkohol, beretter både Coop og Dansk Bartender Laug.
En kok og en bartender giver her deres bud på mocktails - alkoholfri cocktails - som hverken går på kompromis med smag eller æstetik, men sender dig ædru hjem fra julefrokosten.
1) Espresso martini med et tvist
Et oplagt bud på en julet mocktail er en espresso martini med et tvist af kanel.
- Den smager af hygge og kaffe og får noget lækkert skum på toppen, siger Zander Lauritzen Hansen, der er formand for Dansk Bartender Laug.
- Den vil både være populær til julefrokosten, og når familien kommer på besøg en eftermiddag, tilføjer han.
Mocktailen laves af fire centiliter espresso, tre centiliter sødmælk, en centiliter sirup og en centiliter kanelsirup, som du enten kan koge selv eller købe dig til.
Hele molevitten shakes og serveres i martiniglas.
2) Krydret te og toddy
Du kan også være kreativ med te-udtræk og alternative toddyer, foreslår Rasmus Leck Fischer, der er kok og køkkenchef i virksomheden Gastronomisk Innovation og forfatter til en snapsebog.
Du kan eksempelvis lave en base af oolong-te, som du tilsætter honning og citronsaft og lader trække længere end normalt.
Du kan også indkoge æblemost med honning og citron.
- Så får man en kraftig toddybase med en perfekt sursød balance. Den kan man twiste i alle retninger - med timian, chili, knust peber eller skiver af ingefær, siger han.
Toddy-drinken kan serveres kold med isterninger eller lun ved ostebordet eller desserten, afhængig af hvilke krydderier man vælger.
3) Alternativ Piña Colada
En tredje mulighed er en ginger colada.
- Det er en perfekt mocktail, for den er så afbalanceret i smagen, at alkohol ligefrem ville ødelægge den, siger Zander Lauritzen Hansen.
Den laves med en centiliter revet ingefær og en centiliter limesaft, som presses med en morter eller en ske, så smagen frigives.
Herefter tilsættes tre en halv centiliter kokoscreme og ti centiliter æblemost.
- Så shaker man kraftigt og serverer i klassiske longdrink glas. Og folk er altid vilde med den, fordi den både er cremet, skarp og har noget friskhed fra lime og æblesaft, siger Zander Lauritzen Hansen.
/ritzau fokus/