Annonce
Bolig og livsstil

Langsom starter? Sæt fart under din computer

Har din computer mange programmer, der starter med op, kan du risikere, at den bliver langsom. Men det er der råd for, fortæller it-journalist Natasja Broström fra Datatid Techlife. Foto: Colourbox/Free

Er din computer lang tid om at starte op, kan der være behov for en udrensning.

Der er intet, der kan sætte tålmodigheden på prøve som en computer, der er sløv i betrækket.

Men det er der råd for, lyder det fra Natasja Broström, der er it-journalist hos magasinet Datatid Techlife.

Når det kommer til en langsomt startende computer, er det typiske problem, at for mange programmer åbner under opstarten.

- Jeg tror, at mange mennesker bliver overrasket over, hvor mange programmer der starter op, når de tænder computeren, siger Natasja Broström.

Når du køber en ny computer, følger der ofte mange programmer med, som du formentlig sjældent eller aldrig bruger - også kaldet bloatware. De skal ifølge Natasja Broström bare slettes.

Har du en Windows-computer, kan du gøre det ved at trykke på forstørrelsesglasset i venstre hjørne og skrive "msconfig". Og ved at trykke på menuen "start" kan du se, hvilke programmer der starter med op.

Selv om så meget som muligt helst skal slettes fra denne liste, er der alligevel enkelte programmer, du bør lade ligge.

- Som udgangspunkt vil jeg aldrig røre ved programmer, der er udgivet af Microsoft Corporation. Udgiveren af programmet vil fremgå af listen, siger Natasja Broström.

Du kan ikke komme uden om, at din computer bliver slidt over tid, og her er det primært processoren, grafikkortet og rammene, der efter nogle år kører langsommere.

Det kan derfor være en god idé at få diagnosticeret, hvor problemerne specifikt ligger. Og til at gøre det har Windows lavet sit egen diagnosticeringsværktøj.

Igen skal du klikke på forstørrelsesglasset i venstre hjørne, hvor du skal søge efter "Windows Hukommelsesdiagnosticering".

- Den påpeger, hvor på computeren der kan være problemer, og så går værktøjet selv ind og rydder op, fortæller Natasja Broström.

Har du ikke en pc, kan du installere programmet CCleaner, som på samme måde rydder op i tidligere programinstallationer og systemopdateringer, der kan virke sløvende, lyder det fra Natasja Broström.

En diskoprydning kan også være en mulighed, da mange filer gennem tiden ophober sig på systemdrevet - oftest kaldet C-drevet.

- Det er den funktion, som hedder "oprydning af systemfiler". Der kan være adskillige gigabyte at hente, som blandt andet er overflødige filer fra tidligere opdateringer, fortæller Natasja Broström.

Selv om du laver talrige oprydninger på computeren, kan du opleve, at der skal større og dyrere ændringer til for igen at få fart på computeren.

Det gælder særligt computere af ældre dato, fortæller Mathias Emil Nielsen, der er stifter og it-tekniker hos virksomheden GladTeknik.

- Hovedproblemet er ofte, hvis du har computer med en mekanisk harddisk, da de bliver sløvere efter to til fire år. Derfor bør du skifte til SSD-harddisk.

- Har du ikke råd til en ny harddisk, kan du i stedet geninstallere computeren, siger han.

Har du mod på det, er det også muligt at gøre det selv ved hjælp af Microsofts egen supportside - ellers kan du få det gjort hos en professionel.

Ifølge Mathias Emil Nielsen vil en geninstallering betyde, at computeren bliver op mod fire gange hurtigere, end den var før.

- Jeg plejer at sammenligne det med, at du køber en ny bogreol og stiller to bøger på - så er det nemt at finde den bog, du skal bruge.

- Men med tiden er der måske 200 bøger på reolen, og så bliver det meget sværere at finde den rigtige bog. Og det er det samme, der sker med en mekanisk harddisk over tid, siger Mathias Emil Nielsen.

Det er typisk computere, der er tre til fem år gamle, som har en mekanisk harddisk i dag.

/ritzau fokus/

  • Computer tastatur fingre
    Har din computer mange programmer, der starter med op, kan du risikere, at den bliver langsom. Men det er der råd for, fortæller it-journalist Natasja Broström fra Datatid Techlife. Foto: Colourbox/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier