Annonce
Bolig og livsstil

Nye vurderinger på vej: Sådan bliver dit hjem prissat

Har du betalt for meget i boligskat siden 2011, får du - foruden en skattelettelse - penge tilbage, frem mod at de nye ejendomsvurderinger træder i kraft. (Arkivfoto) Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Postnummer, størrelse, materialer og i særdeleshed øvrige boligsalg i området spiller ind, når de nye ejendomsvurderinger kommer næste år.

Er du boligejer, har du med garanti spekuleret over, hvad de nye ejendomsvurderinger, som sendes ud næste år, får af betydning for netop din bolig.

Og den gode nyhed er, at for rigtig mange boligejere - ifølge Skatteministeriet omkring 700.000 - betyder det en mindre boligskat end hidtil, fordi ejendomsvurderingen har været sat for højt.

- Der bliver gjort noget ved den skævhed, der har været mellem by og land, forklarer Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

- For mange huse i landdistrikterne bliver ejendomsværdiskatten sat ned, og det betyder en skattelettelse, der er mærkbar, tilføjer han.

For en mindre gruppe, hvoraf langt de fleste bor i København eller Aarhus, vil de nye ejendomsvurderinger til gengæld vise, at boligskatten hidtil har været for lav.

- For langt de fleste vil effekten af de nye ejendomsvurderinger være meget lille, siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom hos Danske Bank.

- Men hvis man bor i en ejerlejlighed i København, hvor der er meget lave grundvurderinger, og lejligheden samtidig er steget rigtig meget, så kan det få en betydning, tilføjer hun.

Danske Bank estimerer, at de nye vurderinger for 95 procent af boligejerne landet over betyder en forskel på under 10.000 kroner om året.

De ramte boligejere skal dog ikke betale mere i skat fra 1. januar 2021, hvor de nye ejendomsvurderinger træder i kraft.

Der gives nemlig en såkaldt skatterabat til boligejerne - og skattestigningen træder således først i kraft, når boligen får nye ejere efter skæringsdatoen.

Vil du have en fornemmelse af, hvordan din bolig bliver prissat, skal du først og fremmest tage et kig på, hvad lignende boliger i dit område er blevet solgt for.

- De nye vurderinger bliver langt mere markedsorienterede, forklarer Curt Liliegren.

Ifølge boligøkonom Jørgen Munksgaard Rasmussen, som har lavet en gennemgang af de nye vurderinger for Bolius, vil dit hjem blive vurderet ud fra en række referenceejendomme.

Derefter henter Vurderingsstyrelsen data fra en række offentlige registre - herunder information om den bygning, du bor i, for eksempel alder, størrelse og materialevalg.

- En bygning opført i gasbeton eller træ vil alt andet lige have en lavere værdi end en bygning opført i rødbrændte teglsten, skriver Jørgen Munksgaard Rasmussen.

På beliggenhedsniveau vil faktorer som afstand til grønne og rekreative områder, boligens beliggenhed på grunden og boligområdets karakter spille ind.

For ejerlejligheders vil etagen også have betydning.

/ritzau fokus/

  • V åbne for K''s krav om grundskyldsstop hvis der er råd
    Har du betalt for meget i boligskat siden 2011, får du - foruden en skattelettelse - penge tilbage, frem mod at de nye ejendomsvurderinger træder i kraft. (Arkivfoto) Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier