cookie-og-privatlivspolitik
Har du betalt for meget i boligskat siden 2011, får du - foruden en skattelettelse - penge tilbage, frem mod at de nye ejendomsvurderinger træder i kraft. (Arkivfoto)
Har du betalt for meget i boligskat siden 2011, får du - foruden en skattelettelse - penge tilbage, frem mod at de nye ejendomsvurderinger træder i kraft. (Arkivfoto)
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Nye vurderinger på vej: Sådan bliver dit hjem prissat

Postnummer, størrelse, materialer og i særdeleshed øvrige boligsalg i området spiller ind, når de nye ejendomsvurderinger kommer næste år.
29. juli 2019 kl. 11:00 Af Af Stine Eskildsen, Ritzau Fokus

Annonce

Er du boligejer, har du med garanti spekuleret over, hvad de nye ejendomsvurderinger, som sendes ud næste år, får af betydning for netop din bolig.

Og den gode nyhed er, at for rigtig mange boligejere - ifølge Skatteministeriet omkring 700.000 - betyder det en mindre boligskat end hidtil, fordi ejendomsvurderingen har været sat for højt.

- Der bliver gjort noget ved den skævhed, der har været mellem by og land, forklarer Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter.

- For mange huse i landdistrikterne bliver ejendomsværdiskatten sat ned, og det betyder en skattelettelse, der er mærkbar, tilføjer han.

For en mindre gruppe, hvoraf langt de fleste bor i København eller Aarhus, vil de nye ejendomsvurderinger til gengæld vise, at boligskatten hidtil har været for lav.

- For langt de fleste vil effekten af de nye ejendomsvurderinger være meget lille, siger Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom hos Danske Bank.

- Men hvis man bor i en ejerlejlighed i København, hvor der er meget lave grundvurderinger, og lejligheden samtidig er steget rigtig meget, så kan det få en betydning, tilføjer hun.

Danske Bank estimerer, at de nye vurderinger for 95 procent af boligejerne landet over betyder en forskel på under 10.000 kroner om året.

De ramte boligejere skal dog ikke betale mere i skat fra 1. januar 2021, hvor de nye ejendomsvurderinger træder i kraft.

Der gives nemlig en såkaldt skatterabat til boligejerne - og skattestigningen træder således først i kraft, når boligen får nye ejere efter skæringsdatoen.

Vil du have en fornemmelse af, hvordan din bolig bliver prissat, skal du først og fremmest tage et kig på, hvad lignende boliger i dit område er blevet solgt for.

- De nye vurderinger bliver langt mere markedsorienterede, forklarer Curt Liliegren.

Ifølge boligøkonom Jørgen Munksgaard Rasmussen, som har lavet en gennemgang af de nye vurderinger for Bolius, vil dit hjem blive vurderet ud fra en række referenceejendomme.

Derefter henter Vurderingsstyrelsen data fra en række offentlige registre - herunder information om den bygning, du bor i, for eksempel alder, størrelse og materialevalg.

- En bygning opført i gasbeton eller træ vil alt andet lige have en lavere værdi end en bygning opført i rødbrændte teglsten, skriver Jørgen Munksgaard Rasmussen.

På beliggenhedsniveau vil faktorer som afstand til grønne og rekreative områder, boligens beliggenhed på grunden og boligområdets karakter spille ind.

For ejerlejligheders vil etagen også have betydning.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce