cookie-og-privatlivspolitik
Flere fly- og rejseselskaber kæmper i disse uger for at overleve coronakrisen. Lykkes det ikke, har du som forbruger forskellige rettigheder, alt efter hvordan din rejse er bestilt. (Arkivfoto)
Flere fly- og rejseselskaber kæmper i disse uger for at overleve coronakrisen. Lykkes det ikke, har du som forbruger forskellige rettigheder, alt efter hvordan din rejse er bestilt. (Arkivfoto)
Foto: Kai Pfaffenbach/Reuters

Livsstil

Pas på med at tage imod flyselskabernes tilgodebeviser

Der er fordele og ulemper ved de såkaldte vouchers, men går flyselskabet konkurs, er pengene tabt.
01. april 2020 kl. 08:33 Af Ritzau

Annonce

Rigtig mange danskere oplever i disse uger at få aflyst fly på grund af coronavirusset, der har spredt sig over hele verden.

Hvis dit fly aflyses, har du krav på enten at blive ombooket eller at få pengene tilbage.

Mange selskaber tilbyder refusionen i form af en voucher eller et tilgodebevis i stedet for en egentlig tilbagebetaling af pengene, og det er der som sådan ikke noget i vejen for, hvis du planlægger at rejse senere på året i stedet.

Men der er nogle ting, du skal være opmærksom på, før du takker ja til et tilgodebevis.

For eksempel kan du ende med en lang næse, hvis flyselskabet bukker under for krisen i løbet af de kommende måneder og går konkurs.

- Vouchers fra flyselskaber er ikke dækket af Rejsegarantifonden, fortæller Vibeke Myrtue Jensen, der rådgiver om transport hos Forbrugerrådet Tænk.

Har du en egentlig billet til et fly, hvor selskabet går konkurs, kan du til gengæld godt søge om at få nogle af pengene retur hos Rejsegarantifonden - dog med en selvrisiko på 1000 kroner per billet.

Anderledes ser det ud, hvis du har fået en voucher til en pakkerejse, og rejseselskabet går konkurs. Ved pakkerejser er du berettiget til at få alle pengene for turen tilbage, og det gælder altså også tilgodebeviser.

- Godtgørelsen af tilgodebeviset vil alene omfatte det beløb, som den rejsende har betalt til rejseudbyderen, forklarer Vibeke Myrtue Jensen.

Har du fået et ekstra gavekort oveni hatten for ulejligheden, kan du altså ikke få de penge udbetalt.

Og så gælder det kun, hvis der er tale om en rejseudbyder, der er registeret i Rejsegarantifonden.

Vælger du at takke ja til en voucher, skal du samtidig være opmærksom på, hvilke betingelser der følger med, forklarer Lars Arent, der er leder af Forbruger Europa.

- Der kan være regler for, hvor længe den gælder, eller hvilke destinationer den kan bruges til, siger han og tilføjer:

- Hvis man siger ja til en voucher, svarer det til, at man har byttet sine billetter til et aftaledokument. Det kan give en masse fleksibilitet, men også en masse begrænsninger. Og det er vigtigt, at man er klar over, hvad man siger ja til.

Er dit fly ikke aflyst, men rejsen alligevel droppet på grund af Udenrigsministeriets rejsevejledning, skal du til gengæld ikke tøve med at tage imod et tilgodebevis.

Det er ikke noget, flyselskaberne skal tilbyde, for i princippet er det dig og ikke dem, der løber fra en aftale - men nogle gør det alligevel i disse tider.

- Så kan det være ens vej ud, og alternativet er, at pengene er tabt, siger Lars Arent.

Du skal dog være opmærksom på, at hvis du takker ja til en voucher på eksempelvis 70 procent af turens værdi, og flyselskabet senere aflyser afgangen alligevel, så kan du ikke få refunderet hele billettens pris.

- Det er så at sige lidt et spil, siger Vibeke Myrtue Jensen og uddyber:

- Man kan sikre sig de 70 procent og selv aflyse - eller man kan takke nej til de 70 procent, og hvis flyselskabet så aflyser turen, så får man 100 procent retur. Men hvis flyselskabet gennemfører turen, og man ikke er med, så mister man det hele.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce