cookie-og-privatlivspolitik
Gaming er ikke længere kun en soloaktivitet, der foregår på teenageværelset. E-sport er blevet en global milliardindustri, en publikumssport med store stadionevents - og så er det på fremmarch i danske idrætsforeninger. På billedet ses danske Astralis, som er verdensmestre i Counter Strike. (Arkivfoto)
Gaming er ikke længere kun en soloaktivitet, der foregår på teenageværelset. E-sport er blevet en global milliardindustri, en publikumssport med store stadionevents - og så er det på fremmarch i danske idrætsforeninger. På billedet ses danske Astralis, som er verdensmestre i Counter Strike. (Arkivfoto)
Foto: Kevin C. Cox/Ritzau Scanpix

Livsstil

Rådvild gamer-forælder? Støt dit barn i e-sport

Struktur, motion og en fælles forståelsesramme er afgørende, hvis dit barn er tosset med gaming.
07. juni 2019 kl. 08:00 Af Af Cecilie Lyngberg, Ritzau FOKUS

Annonce

Hjælp - mit barn er opslugt af gaming, hvad gør jeg?

Sådan lyder spørgsmålet ofte fra rådvilde forældre.

For selv om forældregenerationen ikke nødvendigvis kender til Counter Strike, WOW eller League of Legends, er e-sport på kraftig fremmarch.

På bare et år er antallet af børn og unge, der dyrker e-sport i en forening, steget med 133 procent, oplyser DGI.

To gamingeksperter giver her anbefalinger til forældre, som ikke aner, hvordan de skal håndtere barnets interesse.

1) Stil spørgsmål

Som det første skal du være nysgerrig, råder formand Thomas Koed fra forbundet eSport Danmark.

En del forældre strander nemlig ved fordomme og manglende forståelse.

- Det bunder jo ofte i en generationskløft, hvor de unge er digitalt indfødte, mens forældrene ikke er. Så vær lige så nysgerrig på e-sporten, som hvis det var enhver anden idræt, siger han.

2) Holdsport

Tal også med barnet om alt det andet, der hører med til en holdsport.

Sådan lyder rådet fra Jakob Lund Kristensen, der er grundlægger af Astralis, som er verdensmestre i Counter Strike, og Rfrsh, som ejer holdet i dag.

- Det kan godt være, at man ikke forstår spillet, men dynamikkerne er de samme som i andre sportsgrene: Der kan opstå gruppekonflikter, man skal lære at fejle og håndtere at blive valgt fra, siger han.

3) Klub

Du kan også lade barnet gå i klub eller til arrangementer. For ligesom med andre sportsgrene, så styrker de fysiske møder også e-sporten.

- Her får de lov til fysisk at møde andre med samme interesse, siger Thomas Koed.

Gaming er nemlig ofte en social sport, hvor man spiller på onlinehold sammen. Men den del misforstår en del forældre.

- Man hører også om konflikter, hvor forældrene ikke forstår, hvorfor barnet ikke kommer ud fra værelset til aftensmad. Men der er jo ingen, der ville kræve, at barnet forlader banen midt i fodboldtræningen, siger Thomas Koed.

Det betyder ikke, at barnet skal game løs på alle tider af døgnet, men at I laver nogle aftaler for spilletiden.

4) Kost og motion

DGI og eSport Danmark anbefaler, at man sætter begrænsning på skærmtiden, og at træningen ikke foregår på bekostning af søvn eller skole.

De henviser desuden til Sundhedsstyrelsens råd om, at børn bør være aktive mindst 60 minutter om dagen.

- Gaming er fysisk krævende, fordi du skal sidde i lang tid foran en computer, men det er også mentalt krævende. I begge tilfælde er god form en fordel, siger Jakob Lund Kristensen.

Hvor ofte og hvor meget børnene må og bør spille, er svært at sige konkret.

Men forældrene kan henvise til de professionelle gamere fra Astralis, som skruede markant ned for deres spilletid og op for de sunde vaner, da holdet for alvor blev professionelle.

- Man bliver ikke god af kun at sidde foran computeren, siger Thomas Koed.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce