cookie-og-privatlivspolitik
Gør sengen til et trygt sted at falde i søvn med beroligende berøring eller tale. (Modelfoto)
Gør sengen til et trygt sted at falde i søvn med beroligende berøring eller tale. (Modelfoto)
Foto: Pavel Losevsky/Ritzau Scanpix

Livsstil

Skab ikke unødige søvnproblemer for dit barn

På den lange bane er det en fordel at arbejde med søvnassociationer for barnet, som gør det i stand til gradvist at finde tilbage til søvnen på egen hånd.
24. maj 2019 kl. 13:00 Af Af Anna Raabæk/ritzau fokus/

Annonce

Vågner dit barn time efter time om natten uden at kunne falde i søvn igen, medmindre du vugger det i søvn eller hopper med det på en pilatesbold?

Så er der risiko for, at der er blevet skabt en uhensigtsmæssig søvnassociation.

Det er det søvnproblem, sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen, som står bag netsundhedsplejerske.dk, oftest støder på.

- Det er ikke alle børn, der får en uhensigtsmæssig søvnassociation, så man skal som udgangspunkt ikke være bange for eksempelvis at amme små børn i søvn, siger hun.

Men man skal være opmærksom, hvis det er hver time, og barnet ikke kan falde i søvn igen uden at blive vugget eller taget op.

Poul Jennum, professor i søvnsygdomme og klinisk neurofysiologi i Dansk Center for Søvnmedicin på Rigshospitalet, forklarer, at børn langt hen ad vejen bare gør det, som forældrene gør.

Derfor er det godt givet ud at kigge sine vaner efter i sømmene.

- Det er helt normalt, at børn vågner i løbet af natten. Men hvis man hver gang, det sker, tager barnet op, og dermed aktiverer det, så lærer barnet, at det er sådan, det foregår, forklarer professor Poul Jennum.

Han råder til, at man arbejder aktivt med deaktivering i stedet for aktivering, når barnet har sine opvågninger. Det vil sige, at det gerne skal blive i sengen og ikke tages op.

Man kan i stedet sætte sig ved sengen, lade lyse være slukket og lægge en beroligende hånd på barnet.

Han fortæller, at man af bare frygt for, at barnet får svært ved at sove, kan komme til at skabe nogle lange, komplicerede ritualer omkring søvnen, som kan være svære at komme ud af igen.

Derfor råder han til ikke at lede efter problemer, hvis ikke de er der.

Har barnet fået nogle uhensigtsmæssige søvnassociationer, kan man arbejde bevidst med at give nogle andre associationer i stedet, råder sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.

- Gode søvnassociationer vil være dem, der på sigt gør barnet mere uafhængigt af forældrene, siger hun.

Det handler om at finde nogle metoder, hvor barnet kan finde ro ved at ligge i sengen. Det kan være måden, du putter barnet med en bamse eller en putteklud.

- Eller det kan være beroligende ord, eller at man kærtegner barnet, mens det ligger i sin seng, siger Helen Lyng Hansen.

Hvis barnet bliver vænner sig til at falde i søvn i favnen, men vågner op i sengen, så registrerer det, at tingene har ændret sig, forklarer hun. Og så får det svært ved selv at finde tilbage til søvnen.

Derfor er den vigtigste pointe, at man får knyttet seng og søvn sammen, så barnet finder tryghed og ro der.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce