cookie-og-privatlivspolitik
Hvis du dyrker squash, kan det være svært at nå at følge med, når den først sætter frugt. Her er squashen serveret i tynde skiver. (Arkivfoto)
Hvis du dyrker squash, kan det være svært at nå at følge med, når den først sætter frugt. Her er squashen serveret i tynde skiver. (Arkivfoto)
Foto: Tobias Kobborg/Ritzau Scanpix

Livsstil

Spis efter sæson: Server disse sommerspecialiteter nu

Lad sæsonens modne grøntsager indtage hovedrollen i dine måltider sommeren over.
12. juni 2021 kl. 09:00 Af Ritzau

De danske marker bugner med sprøde salater og søde jordbær. Og så burde din tallerken jo sådan set gøre det samme.

Det er nemlig både billigere for klimaet og din pengepung, hvis du prioriterer de grøntsager, der vælter frem af jorden. Så får du også den uforlignelige friske sommersmag.

En god måde at få brugt sommerens grøntsager er ved at tildele dem den primære rolle på madscenen.

Og spørger man Søren Ejlersen, som er kok og medstifter af måltidstjenesten Aarstiderne, så er der noget at lære af en klassisk fransk tradition.

- Man kan lave dagens salat med sprødheden fra de danske marker i en stor lerskål med en skøn dressing af sennep, hvidløg, salt og olivenolie, som er pisket op til en emulsion.

Annonce

- Og lad så det være dagens centrum i aftenmåltidet, foreslår Søren Ejlersen.

Salatens indhold kan du variere fra dag til dag - afhængigt af hvad der er til at få fat i fra supermarkedet eller en lokal avler.

Det kan være hovedsalat, bredbladet persille, frisk dild, ærter, snittede forårsløg. Der vil være et sortiment, som helt naturligt folder sig ud, forklarer Søren Ejlersen.

- Efterhånden som ærterne fader ud, kommer der nye rødløg eller bladselleri og spæde salater. Så smager du på sæsonen, som den udvikler sig. Hvis man er til det, kan man også smide bær i og gøre det lidt sjovt, siger han.

Og det er langt fra det eneste jordbærrene kan bruges til, når de vælter frem på de danske marker.

Annonce

Klassikeren er jordbær med fløde. Men spørger du Tove Færch, som er leder af Karolines Køkken, skal de søde bær ikke nødvendigvis gemmes væk nede i fløden. De kan få ærespladsen på toppen af en panna cotta eller flødeis.

Eller de kan bruges i det salte køkken.

- Man kan bruge dem i stedet for søde tomater i salater eller på spyd, og så kan man hurtigt grille dem og tilføje lidt peber.

- De kan også kommes på en pizza, og så giver de den friske sødme, man ellers får fra peberfrugt eller løg. De skal ikke have ret længe, og så klæder det dem med noget chili af en slags og osten fra pizzaen.

Lidt længere henne på sæsonen - fra juli til oktober - vælter det frem med squash. Ofte så mange, at det kan være svært at nå at bruge dem, siger Tove Færch.

Annonce

- De kan bruges som en hovedret, hvor man tager de grove kerner ud og bruger resten som bund for et farsbrød - eventuelt med plantefars. Så holder den på farsen, og man får automatisk spist en masse squash.

Du kan også rive squashen og lave den til en slags tzatziki eller bruge den i grove tern i en ratatouille.

- Revet squash kan også bruges i kager og brød som væske i stedet for noget af vandet eller mælken, tipper Tove Færch.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE