cookie-og-privatlivspolitik
- Vi kan ikke stoppe demens, men der findes nogle former for medicin, der kan forhindre, hvor hurtigt det går ned ad bakke, fortæller direktør Nis Peter Nissen fra Alzheimerforeningen. (Arkivfoto)
- Vi kan ikke stoppe demens, men der findes nogle former for medicin, der kan forhindre, hvor hurtigt det går ned ad bakke, fortæller direktør Nis Peter Nissen fra Alzheimerforeningen. (Arkivfoto)
Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

Livsstil

Spot demens tidligt og få mere tid sammen

Der er flere indikatorer på, om du eller en person i din omgangskreds er ved at udvikle en demenssygdom. Bliv klogere på symptomerne her.
07. oktober 2019 kl. 08:00 Af Ritzau

Annonce

Der er stor forskel på, om du glemmer dine nøgler, inden du går ned og handler, eller om du begynder at glemme ruten hjem fra supermarkedet.

Mens førstnævnte er et eksempel på almindelig glemsomhed, kan sidstnævnte være tegn på begyndende demens.

Og det og andre tegn skal vi være bedre til at reagere på, mener Nis Peter Nissen, der er direktør i Alzheimerforeningen.

- Vi forbinder ofte demens med, at vi får problemer med hukommelsen. Det gælder især korttidshukommelsen, hvor man pludselig får svært ved at huske noget, der lige er sket, siger han.

Det kan blandt andet komme til udtryk ved familiefesten.

- Oplever man, at mor eller bedstefar fortæller den samme historie fem eller ti gange på en aften, skal man være opmærksom, siger Nis Peter Nissen.

Andre mister orienteringen af tid og sted. Det kan blandt andet komme til udtryk ved, at man tager en stor vinterfrakke på om sommeren.

Det kan også være, at man får problemer med at tænke abstrakt og eksempelvis tager ordsprog bogstaveligt, ligesom humøret er et pejlemærke.

Mange demenspatienter bliver nemlig fejlagtigt diagnosticeret og medicineret for en depression, fortæller Nis Peter Nissen.

Der findes endnu ikke medicin, som kan kurere demenssygdommene. Til gengæld kan nogle former for medicin sinke processen.

- Der findes præparater, som kan forsinke symptomudviklingen i et halvt til et helt år, fortæller Niels Kasper Jørgensen, der er neuropsykologisk fagkonsulent hos Nationalt Videnscenter for Demens.

Det går stadig den forkerte vej, men man får en periode, hvor det ikke går så meget ned ad bakke, som det normalt ville gøre.

Og Niels Kasper Jørgensen anbefaler, at alle demenspatienter benytter sig af medicinen - især hvis sygdommen konstateres tidligt.

Selv om ovenstående symptomer kan pege på begyndende demens, behøver det ikke altid at være tilfældet.

- Det kan også være en godartet svulst i hjernen. Det kan skabe de samme symptomer, siger Nis Peter Nissen.

Under alle omstændigheder bør man søge læge hurtigt, hvis man har en mistanke.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce