cookie-og-privatlivspolitik
Skru ned for forventningerne, og afsæt tid til at lave ingenting i vinterferien, råder Børns Vilkår. Så har I tid til at snakke, bage pandekager, kælke, eller hvad der ellers falder børnene ind. (Arkivfoto)
Skru ned for forventningerne, og afsæt tid til at lave ingenting i vinterferien, råder Børns Vilkår. Så har I tid til at snakke, bage pandekager, kælke, eller hvad der ellers falder børnene ind. (Arkivfoto)
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Livsstil

Stressfri ferie: Husk at lave ingenting

Mange børneliv er i dag proppet med aktiviteter og aftaler. Børns Vilkår råder derfor til, at I husker at lave ingenting i ferien.
04. februar 2019 kl. 11:00 Af Af Cecilie Lyngberg/ritzau fokus/

Annonce

Legeaftaler, lange skoledage og fritidsaktiviteter mandag, onsdag og lørdag.

Mange børneliv er i dag spækket med aktiviteter og gøremål. Det gælder også i ferierne, hvor destinationerne bliver stadig mere eksotiske, og oplevelserne kan bookes med et klik på nettet.

Børns Vilkår råder derfor til, at I også husker at lave ingenting nogle af dagene.

- Som forælder behøver man ikke være så bange for, om der sker nok. For når vi taler med børnene på Børnetelefonen, kan vi høre, at de har allermest brug for voksne, som har tid, siger Bente Boserup, der er seniorkonsulent hos Børns Vilkår.

Så hvad end ferien går mod nordlige eller sydlige himmelstrøg - eller I bare skal være hjemme - så indlæg pauser, hvor I ikke skal noget stort, råder hun.

- Så I har tid til at spille spil, finde sten på stranden, snakke eller bage nogle pandekager, siger Bente Boserup.

Man skal ikke være bange for, at ungerne keder sig. For det er ofte der, de gode idéer og snakke opstår, siger hun. Og samtidig er det ofte et privilegie for børnene at have god tid.

- Hver dag skal de ud af døren tidligt om morgenen, og der er måske lidt stress på. De skal gå til alt muligt, og de er i skole længe, siger Bente Boserup og tilføjer:

- Så de skal lige vænne sig til, at de ikke behøver at skynde sig, og at de godt kan sidde med nattøj på og spise morgenmad i en time.

Hvis I sænker tempoet, opstår der ofte rum til nogle helt andre snakke end i hverdagen, siger seniorkonsulenten.

- De snakke får I ikke, når du kommer stresset hjem fra arbejde, skal til at lave mad og siger: "Hvordan går det?". For der kan barnet godt se, at du har ikke tid til at høre efter, siger hun.

Det betyder ikke, at I skal ligge på sofaen hver dag i vinterferien, understreger hun. Men tal med børnene om, hvad de gerne vil lave. Og måske kan I hver især i familien vælge én ting, I gerne vil.

- Det kan godt være, at der er nogle ting, hvor børnene siger, at det gider de ikke. Men det er også en del af at være på ferie sammen, at man indretter sig efter hinandens behov, siger Bente Boserup.

Hun råder også til, at I lægger tablets og telefoner på hylden i ferien, og måske kun har en times skærmtid om dagen.

For selv om børnene måske protesterer, så opstår der et andet nærvær, når I alle sammen kigger op fra skærmen.

- Nogle børn kan ikke huske, hvordan det er ikke at have en tablet, siger Bente Boserup og fortsætter:

- Så der kan det være en god idé at sige, at ferie betyder også pause fra tablets og telefoner.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Livsstil

KONKURRENCE Deltag i vores Jule konkurrence og vind et gavekort på kr. 500,- til Godstedlunds juleshop.

Hvad kan du vinde??Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside. Sidste frist for deltagelse er fredag den 29. november kl. 12.00. Vinderen udtrækkes fredag den 29. november kl. 12.15 og vil få direkte besked samme dag, som konkurrencen er slut.

Annonce