Annonce
Bolig og livsstil

Tid til gløgg: Fif til den klassiske og pimpede version

Når der skal vælges vin til gløggen, så undgå vine fra fad, som har højt indhold af garvesyre, som ikke gør noget godt for den søde varme drik, siger en vinkyper. Foto: Free/Colourbox, arkivfoto

Hvis du går i gang med din gløgg-essens nu, så har den trukket sig lækker til 1. søndag i advent.

Tonerne af "Jingle Bell Rocks" er så småt ved at finde vej til højttalerne. Derfor er det også nu, man skal lave sin gløgg-essens, for den skal helst trække i 14 dage for at blive rigtig god.

Det fortæller skuespiller og madmand Timm Vladimir, som elsker gløgg og hvert år laver flere liter essens, som både nydes i år og gemmes til næste år.

- Jeg varierer gløggen fra år til år, men jeg har en klassisk grundopskrift, som jeg går ud fra, hvor jeg bruger hvidtøl, portvin og typisk snaps, siger Timm Vladimir.

Som krydderier bruger han vanilje, kanel, nelliker, stjerneanis, muskatnød og kardemomme.

- Så er der variationer med ingefær eller lakridsrødder, og så skal der selvfølgelig appelsiner og citroner i, siger han.

Hvis man ikke er så meget for den røde version, så kan man jo kaste sig ud i at lave en hvid gløgg.

- Her kan man bruge hvidvin, hyldeblomstsaft og æbletern i stedet for rosiner, siger han.

Som krydderier til anbefaler han stjerneanis, der giver lakridssmag, kanel, ingefær, kardemommefrø, vanilje og hvide peberkorn.

Og er man ude på at overraske sine gæster og prøve noget helt andet, så lav den hvide gløgg på gingerbeer eller pæresaft.

- Put kanel, nelliker, stjerneanis, appelsin og citron i. Husk at skylle citrusfrugterne godt, og skær dem i skiver, så man får skallerne med, for de giver lidt bitterhed. Kog op, og tilsæt først hvidvin, når det er kølet af, siger han.

Mange opskrifter på hvid gløgg har æblemost som base. Og det er ifølge Timm Vladimir også godt, fordi æblerne giver syre, mens hyldeblomstsaften kan være meget sød at bruge.

Når man har valgt sine ingredienser, så koger man det hele op, og lader det køle af på køkkenbordet.

- Når det har stuetemperatur, så hælder jeg snaps og portvin på og stiller det på køl. Så skal det trække i 14 dage, men undervejs smager jeg på det, for at se om det lige mangler noget, siger Timm Vladimir.

Herefter skal man si essensen og hælde den på flasker.

Når gløggen skal servers, så plejer man at lægge rosiner og mandelsplitter i glasset, men her kan man ifølge Timm Vladimir forsøge sig med hasselnødder eller ristede pinjekerner for at give den et twist.

Og hvilken vin passer så godt til gløgg? Det har vinkyper Malene Smidt Hertz beskæftiget sig en del med, og hun har fundet frem til et nogle gode råd.

- Jeg har endnu ikke smagt en gløgg-ekstrakt, som smagte godt sammen med rødvin med meget tannin. Det vil sige, at man skal købe en fadfri-rødvin, siger Malene Smidt Hertz.

Hun anbefaler derfor Côte du Rhône-vine eller druer som primitivo og zinfandel, som ikke har meget garvesyre (tannin) i sig.

Til den hvide gløgg lyder anbefalingen også, at man skal undgå fadlagring og vine, som er meget aromatiske, som eksempelvis Sauvignon Blanc. Gå i stedet efter en Chardonnay.

- Det handler ikke om pris, det handler om stil. Der er ikke noget ufint i at vælge en vin til 50 kroner, siger Malene Smidt Hertz, som dog understreger, at hvis vinen smager dårligt kold, så gør den det også varm.

Vil man give sin julegæster en helt særlig gløgg-oplevelse, kan man lave en gløgg-cocktail.

- Jeg vil anbefale en gløgg-sour, den er superfed og anderledes, siger Timm Vladimir om sin opfindelse.

En gløgg-sour består af lidt mere end en tredjedel gløgg-essens, knap en tredjedel snaps og knap en tredjedel surt - i dette tilfælde citronsaft.

Man shaker det hele med et par skefulde pasteuriserede æggehvider, som giver det fine skum på toppen.

Ifølge Timm Vladimir er det en god idé lige at teste cocktailen, inden gæsterne kommer, så man er sikker på, at eksperimentet holder.

Fakta: Timm Vladimirs røde gløgg-essens til cirka halvanden liter

- To flasker hvidtøl.

- 400 gram sukker.

- Fem vaniljestænger.

- Fem muskatnødder (hele nødder flækkes).

- Fem kanelstænger.

- En spiseske hele nelliker.

- En spiseske stødt kardemomme.

- En usprøjtet appelsin.

- En usprøjtet citron.

- En halv flaske neutral snaps.

- En halv flaske portvin

/ritzau fokus/

  • vin
    Når der skal vælges vin til gløggen, så undgå vine fra fad, som har højt indhold af garvesyre, som ikke gør noget godt for den søde varme drik, siger en vinkyper. Foto: Free/Colourbox, arkivfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier