Annonce
Bolig og livsstil

Tilgodese dine børn og undgå minusrenter

Nationalbankens indskudsbevisrente er i øjeblikket -0,60 procent, hvilket betyder, at bankerne betaler penge for at sætte penge i Nationalbanken. (Arkivfoto) Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Et rentefrit familielån eller et arveforskud kan betyde, at du kan undgå bankens negative renter. Men overvej først, om du kan undvære den del af din opsparing.

Hvis du ikke kan tåle tanken om, at din opsparing langsomt bliver spist af negative renter, så overvej, om det er nu, du skal give en del af pengene videre til dine børn - enten som afgiftsfrie gaver eller et rentefrit familielån.

På den måde kan du holde dig under bankens grænse for minusrenter og undgå at skulle betale for at have penge stående på en opsparingskonto.

- Kan man som forældre se, at man ikke kommer til at skulle bruge pengene på et senere tidspunkt i livet, så giv dem til børnene, siger Hans Peter Christensen, der er uvildig finansiel rådgiver og direktør i Uvildige.dk.

For modsat dig står dit barn måske et sted i livet, hvor pengene vil falde på et tørt sted - de kan være med til at finansiere et lejlighedskøb eller indfri forbrugsgæld og studielån.

- Det har vi set flere eksempler på, og det har fungeret rigtig fint, fortsætter han.

Har du som forælder eksempelvis 300.000 stående til en minusrente på 0,5 procent, mens dine børn betaler fem procent i rente på deres boliglån, så kan familien tjene de 5,5 procent, der er i forskel, hvis forældrene laver et familielån til børnene, forklarer Hans Peter Christensen.

Du bør dog først gøre op med dig selv, hvad du kan undvære.

- Der er rigtig mange, der gerne vil hjælpe deres børn, men der er også mange forældre, som er bange for, at de på et senere tidspunkt vil komme til at mangle pengene igen, siger Anders Valdemar Juhl, der er uvildig økonomirådgiver og ejer Uvildigraad.dk.

Men er du afklaret og har en sum penge stående, som du hverken har behov for eller ønsker at investere, så kan du vælge at yde dine børn et rentefrit familielån eller give en afgiftsfri gave - i 2020 er det eksempelvis muligt at give op til 67.100 kroner per barn skattefrit, mens beløbet i 2021 vil være 68.700 kroner.

- Fordelen er, at pengene bliver i familien, og man gør noget godt for sine børn, siger Birgitte Normann Mejlgaard, der er formuekonsulent i Spar Nord.

- Det giver især mening, hvis man kan se, at man ikke selv kommer til at bruge af sin formue, fortsætter hun.

Du kan også vælge at give pengene som et arveforskud, hvilket betyder, at du hjælper en arving nu, men samtidig sikrer dig, at alle børn får lige meget i sidste ende, fordi beløbet til den tid vil blive modregnet den endelige arv.

Fordelen ved den løsning er, at du nedbringer arveafgiften, som dine børn eksempelvis vil skulle betale den dag, de modtager arven.

- Arveforskud kan give mening, fordi arveafgiften formentlig vil blive forhøjet gennem årene, siger Anders Valdemar Juhl.

/ritzau fokus/

  • PLUS/PFS Unge skal lære om økonomi hjemmefra
    Nationalbankens indskudsbevisrente er i øjeblikket -0,60 procent, hvilket betyder, at bankerne betaler penge for at sætte penge i Nationalbanken. (Arkivfoto) Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier