cookie-og-privatlivspolitik
Danskerne spiser hovedsageligt opdrættet laks fra Norge og vildtfanget torsk ifølge Verdensnaturfonden. (Arkivfoto)
Danskerne spiser hovedsageligt opdrættet laks fra Norge og vildtfanget torsk ifølge Verdensnaturfonden. (Arkivfoto)
Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix

Livsstil

To ting afgør om din fisk er bæredygtig

Når du vil træffe et bæredygtigt valg af fisk, handler det om at vælge efter bestand og fangstmetoder.
21. august 2019 kl. 11:00 Af Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS

Annonce

Hylderne i kølemontren bugner med forskellige pakker med fisk - og du når måske ikke altid at overveje, om det lige er laksen fra Alaska eller silden fra Østersøen, der lander i kurven på en travl hverdag.

Men du er nødt til at se nærmere på pakken, hvis du vil træffe et bæredygtigt valg, hvor der både er taget hensyn til bestanden og havmiljøet.

- Mange bestande er pressede. Derfor er det vigtigt, at forbrugerne får øjnene op for, hvilke fisk de spiser. For de kan påvirke markedet og ændre efterspørgslen, siger havbiolog Henrike Semmler Le fra Verdensnaturfonden.

Der er to vigtige parametre, du skal vælge ud fra, hvis du vil træffe et bæredygtigt valg, fortæller Jens Peder Jeppesen, som er marinbiolog og akvariechef på Øresundsakvariet, som er en del af Biologisk Institut på Københavns Universitet.

- Man skal se på, om bestanden har det godt. Og så skal man se på, hvordan fisken er fanget, fortæller han.

For at vurdere om bestanden er stor nok til, at det er ansvarligt og bæredygtigt at fiske den, kan man gå efter MSC-mærket.

Man kan også benytte sig af et nyt værktøj fra Verdensnaturfonden, som hedder Fiskeguiden og findes på fiskeguiden.wwf.dk.

Her kan man søge på fiskearter og se, om fisken er i den røde, gule eller grønne kategori. Er der flere farver på én fisk, kan man klikke sig ind på den og læse nærmere - for bæredygtigheden kan variere, alt efter hvilket område fisken er fanget i.

Det andet ben i bæredygtigheden er fangstmetoden. Her skal man styre langt uden om bundtrawl og bomtrawl, siger Jens Peder Jeppesen.

- Det er fangstredskaber, som på sigt ødelægger havbunden og de organismer, der lever i den, og dermed livsgrundlaget for føde for en lang række fisk og havdyr, siger han og tilføjer:

- Man skal derimod gå efter skånsomme faststående fangstredskaber som garn, bundgarn, tejner, ruser og liner.

Det er grunden til, at man ikke alene kan navigere efter MSC-mærket, siger han. For her kan man risikere at få fat i en fisk, som er fanget med bundtrawl.

Fangstmetoden fremgår også af pakken.

En anden måde at øge bæredygtigheden af dit fiskeindtag er ved at variere de fisk, du spiser. Dermed bredes forbruget ud på flere bestande og arter.

For selv om de danske farvande er fyldt med et væld af forskellige fisk, så er det de samme arter, der lander på menuen igen og igen.

- I Danmark elsker vi at spise laks, torsk og makrel. Til gengæld spiser vi næsten ikke blæksprutte, og det er ellers rigtig godt og bæredygtigt, siger Henrike Semmler Le.

Hun foreslår, at man leder efter alternative fiskearter - eksempelvis kan silden let erstattes af brisling.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Konkurrence-banner

KONKURRENCE Deltag i vores Livsstil konkurrence og vind et gavekort på kr. 1.000,- til brugskunt i Garant Nykøbing Falster.

Hvor mange påskeæg er der i Livsstils magasinet?Konkurrencebetingelser
Konkurrencen afholdes af LF Livsstil og er ikke købsbetinget.

Konkurrencen er åben for alle personer, der har bopæl i Danmark, undtagen ansatte og nærmeste familie til personer der arbejder for Lolland-Falsters Folketidende eller Folketidende Gruppen. Vinderen får direkte besked via e-mail og offentliggøres på LF Livsstils Facebookside og på Folketidende.dk. Sidste frist for deltagelse er den 11.april. Vinderen udtrækkes fredag d. 12. april og vil få direkte besked, samme dag som konkurrencen er slut.

Annonce