cookie-og-privatlivspolitik
.

Foto: Flemming Karlsen, arkivfoto

Lokal nyt

Coronakrisen sætter fart på digitale udlån

Guldborgsund-bibliotekerne oplever stigende efterspørgsel på e-bøger og lydbøger og åbner nu for flere online-udlån.
26. marts 2020 kl. 17:30 Af Jakob Poulsen

Annonce

Den fysiske adgang til landets biblioteker er sat på pause på grund af coronakrisen, og det kan nu direkte aflæses i antallet af bøger, der udlånes digitalt.

Hos Guldborgsund-bibliotekerne, folkebibliotekerne i Guldborgsund Kommune, er særligt udlån af e-bøger steget markant i marts måned sammenligne med både februar i år og marts sidste år, men også på lydbogssiden er der sket en stigning i antallet af udlån.

Det viser en opgørelse fra Guldborgsund-bibliotekerne, som er foretaget torsdag klokken 12.

Ser man på e-bøgerne, var der i marts frem til torsdag klokken 12 udlånt 1.454 styks, hvilket svarer til 54,87 udlån pr. dag i gennemsnit.
I hele februar måned var der tilsammenligning udlånt 1.016 e-bøger, svarende til 35,03 om dagen, og kigger man på marts måned sidste år var tallene henholdsvis 1.031 og 33,26.

Antallet af unikke e-bogslånere er også steget markant i denne måned i forhold til februar i år og marts sidste år. Indtil videre har Guldborgsund-bibliotekerne således registreret 830 unikke lånere i marts mod 598 i februar og 475 i marts måned sidste år.

Ser man på online-udlånet af lydbøger, er billedet nogenlunde det samme, selvom stigningerne er knapt så voldsomme.

Her er der i indtil videre i marts måned foretaget 2.146 udlån svarende til 81.98 i gennemsnit pr. dag. I februar måned, som var 2,5 dage længere end den hidtil registrerede periode for marts, blev der udlånt 2.249 lydbøger svarende til et dagsgennemsnit på 77,55.
Og kigger vi et år tilbage til marts 2019, er tallene markant lavere. Dengang blev der på hele måneden foretaget 1.846 udlån af lydbøger digitalt, svarende til 59,55 om dagen.

Også på lydbogssiden er antallet af unikke lånere steget. I marts har der hidtil været 881 - mod 805 i februar og 613 i marts 2019.

- Skolerne er lukket, men børnene skal stadig lave lektier og læse bøger. Jeg tror, at mange forældre og ikke mindst lærere er ved at finde ud af, hvor smart det er med e-bøger, siger bibliotekar Anders Peetz-Schou Nielsen, der er ansvarlig for bibliotekets e-ressourcer, i en pressemeddelelse.

Den stigende efterspørgsel får nu Guldborgsund-bibliotekerne til at hæve lån på eReolen, så alle oprettede lånere kan låne op til 50 titler i resten af marts og hele april. Normalt kan man låne fem e-bøger og fem lydbøger om måneden, men det tal får nu et kraftigt nøk opad for en periode.

- Vi ser en rigtig positiv fremgang, og den byder vi naturligvis velkommen. Mange efterspørger mere litteratur i disse dage, og vi gør alt, hvad vi kanfor at imødekomme vores brugeres behov så vidt muligt, sigerassisterende leder af Bibliotek & Borgerservice, Sonja Christina Rasmussen.

Er man ikke allerede oprettet som låner, kan man gøre det på Guldborgsund-bibliotekernes hjemmeside.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God og sikker sommerferie! 12. juli 2020 kl. 22.42

AF: KENNETH WINTHER

Katastrofe kurs 12. juli 2020 kl. 22.03

AF: TOM AHLQVIST

Det Falsterske Diges holdbarhed 12. juli 2020 kl. 20.57

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

Annonce