Annonce
Lokal nyt

Djøf vinder principiel dagpenge-sag

Der strømmer stadig langt flere penge ind i Danmark end ud. Faktisk små 15 milliarder kroner alene i oktober. Foto: Free/Colourbox

Fagforeningen Djøf har vundet en principiel sag om dagpengekarantæne over Ankestyrelsen i landsretten.

Ledige har hidtil risikeret tre ugers dagpengekarantæne, hvis de ikke har kunnet dokumentere, at deres fyring ikke skyldes dem selv. Fremover kan det være anderledes, efter at fagforeningen Djøf har vundet en sag i Østre landsret. Det skriver Avisen.dk.

Sagen drejer sig om Erik Fraas, der i maj 2014 blev fyret fra sit job efter syv måneder i stillingen. Arbejdsgiveren gav en række årsager for fyringen, som Erik Fraas ikke kunne genkende. Men da han ikke kun bevise, at det forholdt sig anderledes, blev han stemplet som selvforskyldt ledig.

Det resulterede i, at han fik tre ugers dagpengekarantæne af sin a-kasse. Ankestyrelsen var enig i den vurdering, og det samme var byretten. Men nu har Østre Landsret ændret den afgørelse.

Erik Fraas var ikke selvforskyldt ledig, og de tre ugers dagpengekarantæne var uberettiget.

Landsrettens afgørelse er principielt meget vigtig, påpeger Jeppe Wahl-Brink, der er advokat hos Djøf og har ført sagen. Den slår fast, at a-kasser ikke kan give karantæne til medlemmer, der er blevet opsagt. Med mindre fyringen skyldes, at medlemmet bevidst har forsøgt at blive fyret eller har begået meget grove forhold på arbejdspladsen.

Ifølge Jeppe Wahl-Brink kan de forhold være gentagne gange at komme for sent på trods af advarsler, at stjæle fra kassen eller at kalde sin leder for en 'idiot' eller lignende.

- Du er i en situation, hvor ingen af parterne har et bevis, de kan tage med ind i retten, som kan bevise, hvem der har ret. Så det handler om, hvem der skal bære risikoen - er det medlemmet, der er blevet fyret, eller er det samfundet, der må bære risikoen, fordi arbejdsgiveren ikke tydeligt nok har kunnet føre bevis, spørger Jeppe Wahl-Brink.

Jeppe Wahl-Brink vurderer, at Ankestyrelsen i de seneste år har haft en praksis om, at det i sager, hvor fyringsgrundlaget ikke har kunnet påvises, har været den fyredes opgave at bevise, at de ikke er selvforskyldt ledige.

Hos Ankestyrelsen kan man ikke udtale sig om personsager. Ankechef Pernille Fejfer skriver i en mail, at i sager om selvforskyldt ledighed er der tale om et skøn fra sag til sag. Om praksis nu bliver ændret, er ikke til at sige på nuværende tidspunkt - først skal der ses nærmere på dommen.

- Vi er i gang med at nærlæse dommen for at se, hvilken betydning den har for vores praksis på området, skriver Pernille Fejfer i en mail til Avisen.dk og fortsætter:

- Vi kan generelt sige, at efter reglerne i arbejdsløshedsforsikringsloven er et medlem selvforskyldt ledig, hvis et medlem bliver afskediget af en grund, der væsentligst skyldes medlemmet.

- Det kommer an på et samlet skøn, om en afskedigelse væsentligst skyldes medlemmet. I sådan et skøn indgår blandt andet arbejdsgiverens begrundelse for afskedigelsen og medlemmets forklaring om hændelsesforløbet, skriver Pernille Fejfer.

  • penge krone pengebundt
    Der strømmer stadig langt flere penge ind i Danmark end ud. Faktisk små 15 milliarder kroner alene i oktober. Foto: Free/Colourbox
Annonce
112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier