cookie-og-privatlivspolitik
Torben Dalby Larsen, tidligere chefredaktør, Lars Petersson, administrerende direktør for Sparekassen Sjælland-Fyn, Heino Knudsen, regionsrådsformand for Region Sjælland, og Bruno Hansen, formand for DGI Midt- og Vestsjælland, er blandt medlemmerne i den nye alliance.

2

Billeder

Torben Dalby Larsen, tidligere chefredaktør, Lars Petersson, administrerende direktør for Sparekassen Sjælland-Fyn, Heino Knudsen, regionsrådsformand for Region Sjælland, og Bruno Hansen, formand for DGI Midt- og Vestsjælland, er blandt medlemmerne i den nye alliance.
Foto: PR

Lokal nyt

En ny alliance vil løfte regionen

Vil rejse en milliard til investeringer her i regionen - også i de mindre byer.
28. november 2019 kl. 13:19 Af David Arnholm

Annonce

LOLLAND-FALSTER Hovedstaden og trekantsområdet skal ikke løbe med alle investeringerne og al udviklingen - Region Sjælland skal også udvikles og gøres til et bedre sted at bo, arbejde og drive virksomhed.

Derfor har Sparekassen Sjælland-Fyn og Region Sjælland nu sammen skabt "Sjællands Udviklingsalliance".

- Den bør absolut have interesse for Lolland-Falster. I dén grad, siger Lars Petersson, der er sparekassens administrende direktør.

Han forklarer idéen med alliancen.

- Kernen i det handler om at få sat vores gode region meget mere på landkortet i kampen mod København og trekantsområdet i Jylland, som trækker voldsomt. Det langsigtede mål er at skabe bedre vilkår for, at regionen kan udvikle sig indenfor infrastruktur, kultur og erhvervsliv - at gøre regionen til et endnu bedre sted at bo, arbejde og drive virksomhed, siger han.

Mere konkret er det tanken, at udviklingsalliancen skal være med til at trække investeringer til området, og målet er i første omgang en milliard kroner. Penge, der skal investeres i private projekter, der skaber udvikling - ikke mindst i regionens mindre byer.

- Vi kan se, at flere af de mindre byer fravælges, når nye borgere flytter til regionen. De unge flytter til de større uddannelsesbyer, og borgere med job og familie flytter til de større byer med god offentlig service, et levende handelsliv og gode transportmuligheder. Imens er flere af Region Sjællands mindre byer under pres, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

Udviklingsalliancen vil derfor arbejde på at udvikle og afprøve nye tiltag, der kan skabe nye mødesteder og tilbud i de mindre byer.


Køreklar 1. april

Selve alliancen skal bestå af op imod 15 personer fra virksomheder og institutioner i hele regionen, og den første håndfuld personer er allerede med.

Det drejer sig om Camilla Wang, rektor for professionshøjskolen Absalon, Hanne Leth, rektor for Roskilde Universitet, Bruno Hansen, formand for DGI Midt- og Vestsjælland, samt Torben Dalby Larsen, tidligere chefredaktør og administrerende direktør for Sjællandske Medier.

Men flere skal med.

- Vi skal ud geografisk, så vi også rammer Lolland-Falster og alle andre egne af Region Sjælland, siger Lars Petersson.

Han fortæller, at alliancen selv vil være opsøgende og har flere i kikkerten, men at man også gerne må henvende sig, hvis man mener at have kvalifikationerne til at være med. Og planen er at komme hurtigt ud over stepperne. 1. april skal alle medlemmerne gerne være fundet, ligesom forretningsmodellen skal være klar.

- Skal vi være en forening eller en fond? Det er vi ikke afklaret med, men vi skal være køreklare 1. april. Så de næste måneder skal vi have fokuseret vores forretningsmodel og vision helt skarpt, og så er det næste mål at rejse en milliard kroner i investeringsvillig kapital, siger Lars Petersson.

Han bebuder, at Sparekassen Sjælland-Fyn er parat til selv at komme med et to- eller måske endda trecifret millionbeløb, der kan komme ud at arbejde. Men flere skal selvfølgelig om bord.

- Når vi har sat struktur på, vil vi gå til fonde og pensionskasser og andre og få dem til at comitte sig til projektet, siger han.

Deres penge skal nemlig ikke bare samle støv.

- Målet er, at vi har minimum to konkrete projekter, man kan se og røre ved ved udgangen af 2020, siger Lars Petersson.


En milliard i Holbæk

Som et eksempel på, hvad det er for en type projekter, alliancen vil hjælpe med at finde finansiering til at realisere, nævner Lars Petersson et projekt fra den lille sjællandske by Tølløse. Her har sparekassen sammen med seks lokale virksomheder købt en gammel industribygning for at omdanne den til lejligheder, ligesom en hal på stedet skal huse lokale aktiviteter.

Men også i Holbæk, hvor Sparekassen Sjælland-Fyn har sit hovedsæde, er der inspiration at hente. Her er der nemlig i øjeblikket gang i en hel række udviklingsprojekter, der omfatter Holbæk Sportsby, som er et af Skandinaviens største idrætsanlæg, en udvikling af havnen og Holbæk Fjordtårn med 60 lejligheder på havnen.

Alt i alt er der skudt omkring en milliard i at udvikle de projekter, og derfor tror Lars Petersson, at Sjællands Udviklingsalliance kan nå i mål.

- En milliard kan være et stort beløb, Men når der i øjeblikket er investeringer på en milliard i Holbæk, hvorfor skulle vi så ikke kunne skaffe en milliard til hele regionen? spørger han og tilføjer, at projekterne i Holbæk blandt andet viser, at pensionskassernes investeringer er begyndt at rykke ud på Sjælland.

- Og vi har en forhåbning om, at vi kan overbevise nogle af de store pensionskasser om at investere i regionen. Vi taler jo om økonomisk bæredygtige projekter, fastslår han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

AF: MARTIN WOUTERS

lindholm ghetto 18. september 2020 kl. 17.00

AF: MARTIN WOUTERS

storstrøms bro 17. september 2020 kl. 13.57

AF: HENNING ABILDGAARD

Hastværk med… 15. september 2020 kl. 21.07

AF: JOHN WENNERWALD

Det skal være nemt at være syg 13. september 2020 kl. 22.19

AF: KNUD ÆRBO

Besparelser i ældreplejen 12. september 2020 kl. 10.18

Annonce