cookie-og-privatlivspolitik
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Guldringen fra Nykøbing Torv.
Foto: Anders Rasmussen, Museum Lolland-Falster.

Lokal nyt

Enestående guldring fundet ved udgravning

Amatørarkæolog finder 650 år gammel guldfingerring i forbindelse med renovering af torv.
20. juni 2019 kl. 08:00 Af Margit Olsen

Annonce

Arkæologer fra Museum Lolland Falster har gjort et helt enestående fund af en lille guldring fra middelalderen.

Ringen, som forestiller Jomfru Maria med barnet, dukkede op under museets udgravninger forud for Guldborgsund Kommunes renovering af torvet i Nykøbing.

Ringen vejer seks gram, og den har en indre diameter på 2,5 centimeter.
Udgravningsleder Signe Fog Mogensen fortæller, at det var amatørarkæologen Martin B. Nielsen, som fandt ringen med sin metaldetektor, da han hjalp arkæologerne med udgravningsarbejdet.

- Ringen lå presset ned mellem stenene i en gammel brolægning, og selv om den noget deformeret af de mange år i jorden, så er den meget velbevaret, siger Signe Fog Mogensen.

Guldringen stammer fra anden halvdel af 1300-tallet, fortæller Michael Andersen, som er forskningschef ved Middelalder, Renæssance og Numismatik ved Nationalmuseet.

- Det er et meget sjældent og usædvanligt fund. Det er ikke noget, man ser hver dag, men snarere en gang hvert halvtredsindstyvende år, siger Michael Andersen.

Hvem ejeren har været, tør Michael Andersen ikke gætte på. Ringen kan have tilhørt både en kvinde og en mand, og man skal ikke lade sig snyde af, at ringen har en stor diameter.

Dengang var det ikke usædvanligt, at folk gik med handsker og bar fingerringe uden på handskerne.
Det er en type ring, som kunne bæres af både gejstlige og verdslige personer.

- Ringen har haft en ganske særlig betydning for den person, som bar den. Den har indgået i en individuel fromhedskultur og vist ejerens personlige fromhed og særlige tilknytning til kirken og deltagelse i personlige andagter, siger Michael Andersen.

Netop i 1300- og 1400-tallet var Jomfru Maria en populær helgen, og Madonnadyrkelsen kan stadig ses i mange kirkers inventar fra dengang og i kalkmalerier. På den måde passer den lille guldfingerring fint ind i tidens strømninger.

Ligesom i dag var Nykøbing Falster en driftig by, og der var en livlig trafik på torvet dengang i 1300-tallet. Signe Fog Mogensen fortæller, at kirken lå lige op ad torvets nordlige side. Byens rådhus lå også på torvet, og torvet var rammen om markeder og byens handelsliv.

Guldringen er i øvrigt ikke den eneste Madonnaring, som er fundet i Nykøbing. Sidst i 1800-tallet fandt man en skat i Frisegade, som ud over en masse mønter også indeholdt to ringe, hvoraf den ene minder om ringen fra torvet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

Annonce