cookie-og-privatlivspolitik
Hovedgasledningens vej over Lolland-Falster.

6

Billeder

Hovedgasledningens vej over Lolland-Falster.
Foto: Grafik: Energinet

Lokal nyt

Gasledning: Lang vej inden endelig linje

Masser af undersøgelser, inden selve arbejdet sættes i gang.
15. maj 2021 kl. 08:00 Af Margit Olsen

FAKTA
Det betyder stregerne
Den gule streg viser den foreløbige planlagte linje.
De røde linjer viser det areal omkring gasledningen, som i første omgang reserveres.
De skraverede felter er et såkaldt projektområde.
De blå felter er opført som arbejdspladser.

LOLLAND-FALSTER Høringsprocessen i forbindelse med den kommende gaslednings placering - der handler om, hvor det er muligt både teknisk og miljømæssig at placere en kommende gasledning - er nu slut.

- Der er indkommet omkring 50 høringssvar, fortæller projektlederen for landledningsprojektet, Poul Sørensen, fra Evinet, som driver, vedligeholder og anlægger gasdistributionsnettet i hele landet.

Næste skridt i projektet bliver i det kommende år et arbejde med miljøvurderinger, lokalplaner og landsplandirektiv.

2022 og 2023 er planlagt til at lave arkæologiske undersøgelser, hvor gasledningen skal nedgraves. Der skal i samme tidsrum afklares de naboretlige forhold. Anlægsfasen er fastsat til 2023 og 2024, hvor anlægget skal stå klar til ibrugtagelse.


Lodsejere er kontaktet

Omkring 300 lodsejere er blevet kontaktet i forbindelse med planlægningen af placeringen af hovedgasledningen, som kommer i land på Falster ved Sortsø og slutter lige uden for Nakskov.

Annonce

Selve nedgravningen af gasledningen vil, når projektet når så langt, kræve et arbejdsareal på omkring 30 meter i bredden. Der er indtegnet en bredde på 250 meter, da der - når de endelige undersøgelser af områderne er klar - kan flyttes lidt på placeringen, hvis de lokale forhold gør det nødvendigt.

Hovedledningen har en diameter på cirka 30 centimeter, og når den er gravet ned, vil der være et bælte på omkring 20 meter på hver side af ledningen, hvor der fremadrettet bliver forbud mod at grave, plante store træer og opføre bygninger til mennesker, mens der sagtens kan dyrkes almindeligt landbrug på jorden.


Mindre stikledninger

- Når der skal føres gasledninger ud til de virksomheder, som skal modtage gassen, vil det blive et net først bestående af en mindre distributionsledning fra hovedledningen og dernæst en endnu mindre stikledning til den enkelte virksomhed, forklarer Poul Sørensen.

I forbindelse med distributionsledningen vil der, når den er nedgravet, blive en såkaldt risikozone på fem meter på hver side af ledningen, hvor der efterfølgende ikke må graves.

Klik på billedet herover for at se flere billeder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE