Annonce
Lokal nyt

Halv portion til halv pris er tilbage - næsten

Halv portion til halv pris er tilbage - næsten. Foto: Anders Knudsen

Efter et års kamp for billigere og valgfri portioner af ældremaden, føler 90-årige Erna Thygesen sig som vinder

GULDBORGSUND En langstrakt og speget sag om prisen på de ældres mad har fundet sin foreløbige politiske afslutning.

Fra 1. januar 2020 koster maden 10,40 kroner pr. 100 gram plus tre kroner i transport. Det betyder, at en hel portion på 500 gram koster 55 kroner, og en halv portion på 250 gram koster 29 kroner. Man kan købe den portionsstørrelse, man ønsker. Og prisen gælder for alle ældre, uanset om de bor hjemme eller på et plejecenter.

Det besluttede politikerne i Guldborgsund Kommunes social-, sundheds- og omsorgsudvalg mandag eftermiddag efter et rekordlangt møde.

Inden mødet lagde administrationen i kommunen op til, at 100 gram mad skulle koste knapt 14 kroner plus transport, hvis de ældre ikke købte en hel portion til 55 kroner.

Men politikerne fra Guldborgsundlisten, Socialdemokratiet og Venstre var enige om, at prisen skulle ned.

Derfor kunne 90-årige Erna Thygesen på plejecentret Oasen i morges stå op til det, hun ser som en klar sejr.

- Det føles dejligt. Vi har kæmpet længe, og jeg synes da, at vi har fortjent at vinde den her sag, siger Erna Thygesen.

I et år har hun og andre ældre argumenteret for retten til at kunne købe en halv portion varm mad til halv pris i de kommunale plejecentres caféer.

Den pris var frem til 1. januar 2019 27 kroner, og den nye pris på 29 kroner fra nytår ligger indenfor det rimelige, mener Erna Thygesen.

- Det er meget tæt på den pris, vi er vant til, og det er i orden. Ved vores bord i Oasen har vi talt om, at vi ikke ville gå længere op end 30 kroner, så 29 kroner er fint, konkluderer Erna Thygesen, som har truet med at skifte til færdigretter fra supermarkedet, hvis ikke kommunen ville levere valgfri portionsstørrelser til en pris, der fulgte portionsstørrelsen.

Det er et enigt udvalg, der har truffet beslutningen, og formand Bo Abildgaard (S) lægger især vægt på, at madprisen bliver ens for alle ældre.

- Det skal koste det samme for ældre at få mad, uanset hvor i kommunen man bor. Og prisen på maden skal være ens, uanset om man kan spise lidt eller meget, fastslår han og fortsætter:

- Det er noget, der virkelig ligger udvalget på sinde, og vi har aldrig haft så langt et møde før. Nu har vi fundet frem til et retfærdigt og transparent system.

Tidligere har kommunen været bekymret for madspild og for, at de ældre ville spise for lidt og ikke få den rette ernæring, hvis de ikke købte en hel portion mad. Er de bekymringer væk nu?

- Med hensyn til madspild, så kan de ældre nu købe den portionsstørrelse, de kan spise, så det må være løst. Jeg er blevet kaldt formynderisk, fordi vi var bekymrede for ernæringen. Det kan man ikke kalde mig længere, og så må de ældre jo være tilfredse.

- Men slipper kommunen så ansvaret for de ældres ernæring?

- Det mener jeg ikke, at vi gør, siger Bo Abildgaard.

En del af beslutningen er også, at alle skal betale de samme tre kroner i transport af maden. Det betyder, at kommunen fremover betaler størstedelen af udgifterne til udbringning, som koster 12 kroner.

- Det er rimeligt, at det koster den ældre borger det samme, uanset om man bor på Oasen i Nykøbing eller i eget hjem i Staureby, siger Bo Abildgaard, der vil finde de ekstra penge til madordningen i den driftsreserve, byrådet har sat af i sit nye budget.

I Guldborgsund Ældreråd mener Doris Hartmeyer, at de nye priser er en god nyhed for de ældre. Ældrerådet er dog ikke tilfreds med prisen for en hel portion til 55 kroner, som er det lovmæssige maksimum, kommunen må opkræve.

- Det er meget dyrt. For dyrt. Vi er ikke tilfredse med, at Guldborgsund er en af de kommuner, der vælger at opkræve den højst mulige lovlige pris på de ældres mad, fastslår Doris Hartmeyer.

Hun understreger, at det er vigtigt, at ældre bliver gjort opmærksom på, at de risikerer at få for lidt ernæring, hvis de vælger at spise meget små portioner for at spare.

- Der skal informeres om risikoen, men i sidste ende er det de ældres eget ansvar, hvor meget de vælger at spise, mener Doris Hartmeyer.

Det er byrådet, der skal træffe den endelige beslutning og godkende de nye takster. Det skal ske på byrådsmødet i december.

Guldborgsund Kommune afskaffede 1. januar 2019 muligheden for at købe en halv portion varm mad til halv pris i caféteriaerne på de kommunale plejecentre.
Begrundelsen var, at kommunen ikke mente, at de halve portioner giver korrekt ernæring til de ældre, og at man ville undgå madspild.
Beslutningen mødte kraftig kritik blandt ældre på plejecentrene - primært Oasen i Nykøbing og Doktorparken i Sakskøbing.

  • Halv portion til halv pris er tilbage - næsten. Foto: Anders Knudsen
Annonce
112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annoncørbetalt indhold

Suveræne SUV’er til skarpe priser

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier