cookie-og-privatlivspolitik
Halv portion til halv pris er tilbage - næsten.
Halv portion til halv pris er tilbage - næsten.
Foto: Anders Knudsen

Lokal nyt

Halv portion til halv pris er tilbage - næsten

Efter et års kamp for billigere og valgfri portioner af ældremaden, føler 90-årige Erna Thygesen sig som vinder
19. november 2019 kl. 13:20 Af Birgitte Grønning

Annonce
FAKTA
Guldborgsund Kommune afskaffede 1. januar 2019 muligheden for at købe en halv portion varm mad til halv pris i caféteriaerne på de kommunale plejecentre.
Begrundelsen var, at kommunen ikke mente, at de halve portioner giver korrekt ernæring til de ældre, og at man ville undgå madspild.
Beslutningen mødte kraftig kritik blandt ældre på plejecentrene - primært Oasen i Nykøbing og Doktorparken i Sakskøbing.

GULDBORGSUND En langstrakt og speget sag om prisen på de ældres mad har fundet sin foreløbige politiske afslutning.

Fra 1. januar 2020 koster maden 10,40 kroner pr. 100 gram plus tre kroner i transport. Det betyder, at en hel portion på 500 gram koster 55 kroner, og en halv portion på 250 gram koster 29 kroner. Man kan købe den portionsstørrelse, man ønsker. Og prisen gælder for alle ældre, uanset om de bor hjemme eller på et plejecenter.

Det besluttede politikerne i Guldborgsund Kommunes social-, sundheds- og omsorgsudvalg mandag eftermiddag efter et rekordlangt møde.

Inden mødet lagde administrationen i kommunen op til, at 100 gram mad skulle koste knapt 14 kroner plus transport, hvis de ældre ikke købte en hel portion til 55 kroner.

Men politikerne fra Guldborgsundlisten, Socialdemokratiet og Venstre var enige om, at prisen skulle ned.

Derfor kunne 90-årige Erna Thygesen på plejecentret Oasen i morges stå op til det, hun ser som en klar sejr.

- Det føles dejligt. Vi har kæmpet længe, og jeg synes da, at vi har fortjent at vinde den her sag, siger Erna Thygesen.

I et år har hun og andre ældre argumenteret for retten til at kunne købe en halv portion varm mad til halv pris i de kommunale plejecentres caféer.

Den pris var frem til 1. januar 2019 27 kroner, og den nye pris på 29 kroner fra nytår ligger indenfor det rimelige, mener Erna Thygesen.

- Det er meget tæt på den pris, vi er vant til, og det er i orden. Ved vores bord i Oasen har vi talt om, at vi ikke ville gå længere op end 30 kroner, så 29 kroner er fint, konkluderer Erna Thygesen, som har truet med at skifte til færdigretter fra supermarkedet, hvis ikke kommunen ville levere valgfri portionsstørrelser til en pris, der fulgte portionsstørrelsen.

Det er et enigt udvalg, der har truffet beslutningen, og formand Bo Abildgaard (S) lægger især vægt på, at madprisen bliver ens for alle ældre.

- Det skal koste det samme for ældre at få mad, uanset hvor i kommunen man bor. Og prisen på maden skal være ens, uanset om man kan spise lidt eller meget, fastslår han og fortsætter:

- Det er noget, der virkelig ligger udvalget på sinde, og vi har aldrig haft så langt et møde før. Nu har vi fundet frem til et retfærdigt og transparent system.

Tidligere har kommunen været bekymret for madspild og for, at de ældre ville spise for lidt og ikke få den rette ernæring, hvis de ikke købte en hel portion mad. Er de bekymringer væk nu?

- Med hensyn til madspild, så kan de ældre nu købe den portionsstørrelse, de kan spise, så det må være løst. Jeg er blevet kaldt formynderisk, fordi vi var bekymrede for ernæringen. Det kan man ikke kalde mig længere, og så må de ældre jo være tilfredse.

- Men slipper kommunen så ansvaret for de ældres ernæring?

- Det mener jeg ikke, at vi gør, siger Bo Abildgaard.

En del af beslutningen er også, at alle skal betale de samme tre kroner i transport af maden. Det betyder, at kommunen fremover betaler størstedelen af udgifterne til udbringning, som koster 12 kroner.

- Det er rimeligt, at det koster den ældre borger det samme, uanset om man bor på Oasen i Nykøbing eller i eget hjem i Staureby, siger Bo Abildgaard, der vil finde de ekstra penge til madordningen i den driftsreserve, byrådet har sat af i sit nye budget.

I Guldborgsund Ældreråd mener Doris Hartmeyer, at de nye priser er en god nyhed for de ældre. Ældrerådet er dog ikke tilfreds med prisen for en hel portion til 55 kroner, som er det lovmæssige maksimum, kommunen må opkræve.

- Det er meget dyrt. For dyrt. Vi er ikke tilfredse med, at Guldborgsund er en af de kommuner, der vælger at opkræve den højst mulige lovlige pris på de ældres mad, fastslår Doris Hartmeyer.

Hun understreger, at det er vigtigt, at ældre bliver gjort opmærksom på, at de risikerer at få for lidt ernæring, hvis de vælger at spise meget små portioner for at spare.

- Der skal informeres om risikoen, men i sidste ende er det de ældres eget ansvar, hvor meget de vælger at spise, mener Doris Hartmeyer.

Det er byrådet, der skal træffe den endelige beslutning og godkende de nye takster. Det skal ske på byrådsmødet i december.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

AF: JOHN WENNERWALD

Statslige arbejdspladser… 21. juni 2020 kl. 21.51

Annonce