cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Colourbox/Free, arkivfoto

Lokal nyt

Jobpatruljen: Teenagere har brug for en fagforening

Der sker fortsat fejl, når unge starter på fritidsjob, og det er blandt andet arbejdsgiverens ansvar at sikre, at de fejl ikke opstår, lyder det.




01. august 2021 kl. 09:10 Af Jakob Poulsen

Teenagere har også brug for en fagforening, for der sker stadig fejl, når de unge starter på deres fritidsjob, og det er blandt andet arbejdsgiverens ansvar at sørge for, at de fejl ikke opstår.

Det er kort fortalt budskabet i en pressemeddelelse fra oplysningskampagnen Jobpatruljen, som en række fagforeninger står bag, efter, at patruljen har tilbragt to uger på landevejene rundt i Region Sjælland for at tale med unge med fritidsjob.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen fra Jobpatruljen, hvor mange af besøgene, der foregik på Lolland-Falster, men ialt har man talt med 670 unge med fritidsjob i blandt andet ishuse, små butikker, supermarkeder og restaurationer.

- Rigtig mange af de steder, der bliver besøgt, er der umiddelbart gode og ordnede forhold. Alligevel har vi noteret os 561 tilfælde med regelbrud. De fleste af regelbrudene er dog et udtryk for menneskelige fejl, misforståelser eller mangel på viden, skriver Jobpatruljen.

Og det er ikke nødvendigvis sådan, at man er sikret mod fejl og snyd, selvom man er ansat i en større butikskæde med overenskomst, påpeger Christine Bruun, der er koordinator på Jobpatruljen Sjælland.

Annonce

- Det er rigtigt, at større virksomheder med overenskomst ofte har bedre styr på regler og rettigheder end den lille kiosk på havnen eller isboden i sommerlandet. Men der kan ske fejl – og måske endda snyd – alle steder, forklarer hun.

Og selvom Jobpatruljens folk mange steder blev mødt af gode og ordnede forhold, så var der også grelle eksempler på det modsatte.

- For eksempel har vi set en 14-årig, der ikke har en ansættelseskontrakt, ikke får lønsedler, selv skal finde afløser ved sygdom og ikke ved, om hun får feriepenge. Desuden bliver hun sat til at rengøre brødskærer, hvilket ikke er lovligt.

- Vi mødte også en 15-årig, der arbejder på en café/restauration med ni timers vagter, selvom det tilladte er otte timer på en vagt, og når vi kommer til spørgsmålet omkring pauser, viser det sig, at der ingen er – kun hvis der lige er tid.

- En ungarbejder fortalte os, at hun blev bedt om at møde på arbejde selvom hun lå indlagt på sygehuset, hvilket jo er helt grotesk, fortæller Christine Bruun.

Annonce

Ud af de 670 interviews, som sommerens undersøgelse omfatter, konstaterede Jobpatruljen mindst ét regelbrud i 84 procent af samtalerne, fremgår det af pressemeddelelsen.



KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE