cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Free/Colourbox, arkivfoto

Lokal nyt

Julelys og håndsprit kan være en farlig cocktail

Det er ved at være højsæson for levende lys indendørs, og derfor er der grund til ekstra opmærksomhed - i år også omkring håndsprit.
01. december 2020 kl. 09:26 Af Jakob Poulsen

Annonce

Julemåneden står for døren. Det betyder for mange mennesker også, at der kommer ekstra fokus på hyggen - herunder, at vi tænder levende lys oftere, end vi måske plejer.

Men levende lys er ikke kun hyggelige, for de kan også udgøre en brandrisiko, hvis man ikke er opmærksom. Og i år er der kommet et nyt element ind i risikobilledet, nemlig håndsprit.

For med coronavirussets indtog fulgte som bekendt også håndsprit, som nu er blevet en stor del af hverdagen for de fleste mennesker. Men da håndsprit er en yderst brændbar væske, skal man være meget opmærksom på, at man ikke placerer levende lys og håndsprit for tæt på hinanden.

- Der findes jo forskellige typer af håndsprit. Nogle fås som en gel, mens andre er i en flaske eller beholder, hvor man sprøjter det ud. Hvis man for eksempel bruger en spray, kan der komme sprit-aerosol-dråber ud i luften, og hvis de samles og danner en lille sky, kan flammen fra et levende lys få fat i dem, advarer Mads Dalgaard, der er forebyggelsesekspert i Beredskabsstyrelsen.

Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen opfordrer i en fælles pressemeddelelse til, at man er særligt opmærksom på brandfare i forbindelse med brug af levende lys samt i køkkenet.

Knap en tredjedel af alle utilsigtede brande i private hjem, som brandvæsnet kaldes ud til, opstår i køkkenet. Og det er særligt i vintermånederne, at der er mange brandudrykninger til private hjem.
Men ofte er årsagen også brug af levende lys, fremgår det af pressemeddelelsen.

Udover at man selv er opmærksom, opfordrer Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen også til, at man anskaffer sig en eller flere røgalarmer - og husker at tjekke dem jævnligt.

1. december, er udnævnt til fælles nordisk røgalarmdag, og meningen med det er netop at minde os om, at vi kan forbedre brandsikkerheden i hjemmet ved at have røgalarmer.

- Røgalarmer kan være med til at redde liv. Men kun hvis man løbende sikrer, at de virker. 1. december er en god anledning til lige at tjekke op på, om der mangler et nyt batteri, eller det er tid til en udskiftning.

- En røgalarm er en lille størrelse med en banal teknologi. Alligevel er den hvert år med til at redde mennesker fra at indebrænde. Vi ved aldrig, hvor brand opstår næste gang. Derfor en opfordring til at teste, siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) i pressemeddelelsen fra Danske Beredskaber og Beredskabsstyrelsen.

Og det er vigtigt at tjekke, om røgalarmerne nu også virker, for ellers giver de bare en falsk tryghed, advarer sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard.
- Sørg blandt andet for, at batterierne stadig virker, at alarmerne er rengjorte, og at udløbsdatoen ikke er overskredet, opfordrer han.

Men røgalarmer kan kun advare om brande, ikke forhindre dem. Derfor er her et par råd til at mindske risikoen:
Læg aldrig ting fra dig på komfuret, bliv i køkkenet, når du laver mad, og sluk levende lys, når du forlader et lokale.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce