cookie-og-privatlivspolitik
Stolperne fra det store langhus markeret med hvidt og ses her oppefra.

3

Billeder

Stolperne fra det store langhus markeret med hvidt og ses her oppefra.
Foto: Museum Lolland-Falster

Lokal nyt

Over 1.000 år og 50 meter langt

Fund af over 1.000 år gammelt langhus ved Femern-udgravning stiller flere spørgsmål.
16. februar 2021 kl. 12:40 Af Peter Levinsen Hansen

Annonce

RØDBYHAVN Under udgravningen af det kommende betalingsanlæg til Femern-tunnelen har Museum Lolland-Falster gjort et særligt fund.

Et over 1.000 år gammel og knap 50 meter langt langhus er dukket frem i den lollandske muld. Langhusene er blandt andet kendt fra vikingetidens festsale. Og selv om 50 meter med moderne øjne ikke lyder så stort, gør størrelsen hallen til den største bygning fra vikingetiden på Lolland. Museet venter stadig på svar på dateringen, der kan sætte årstal på bygningen. Indtil videre lyder buddet på, at langhuset stammer fra slutningen af germanertiden i omkring år 700 og frem til år 1000 og vikingetiden.

Det ligger samtidig heller ikke fast, hvad det store langhus er blevet brugt til.

- Hvis det er slutningen af germanertiden, kan det have sammenhæng med, at man jo har fundet mange rige effekter i det gamle Holeby-område fem-seks kilometer længere nordpå. I vikingetiden har vi beboelse ved Sædinge, forklarer Bjørnar Måge, museumsinspektør og projektleder på Museum Lolland-Falsters Femern-udgravning.

- Så det er et område, hvor vi har lidt bebyggelse, men vi har ikke de store bygningskomplekser. Vi har ikke haller dernede fra endnu. På den måde er den det første fund af dette. Det med at tolke så meget på det, før vi har fået den eksakte datering, kan godt være lidt mere spekulativt, end godt er, fortsætter han.

Annonce

Det store langhus har flere særlige kendetegn.

- Modsat andre, vi har set i området, så ligger det helt for sig selv. Det er helt tydeligt, at det kun har været i en fase. Så man har bygget huset, og så har det været der i en 25-30 år, og så har man ikke repareret på det, siger Bjørnar Måge.

Om der er tale om en særlig rig bondes hus eller en kæmpe festhal er lidt usikkert. Sikkert er det dog, at der er tale om et helt særligt fund.

- Den er kun knap 10 meter mindre end de største haller i Lejre. Den er et af de få huse, der er 50 meter i Danmark. Så på den måde er den spektakulær. Det, at den er spektakulær, betyder jo også, at den har en eller anden ekstraordinær årsag til at blive bygget. Det er nok ikke bare en lokal landmand, der har tænkt, at nu skal jeg bygge et langt, stort hus. 40-50 meter sydfor har vi et stort område på 200 gange 150 meter, som er plastret til med mere almindelige langhuse på 20-25 meter. Og så ligger det her hus for sig selv helt oppe på toppen, siger Bjørnar Måge.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

AF: JOHN WENNERWALD

Din region er foran 14. februar 2021 kl. 20.59

AF: BENNY BURMEISTER

Gratis transport af el. 10. februar 2021 kl. 09.41

Annonce

ANNONCE