cookie-og-privatlivspolitik
På Lolland-Falster og på Stevns og den nordøstlige del af Sjælland overtager regionen ambulancekørslen fra Falck

Lokal nyt

Slut med Falcks ambulancer lokalt

Region Sjælland overtager ambulancekørsel på Lolland-Falster
07. december 2021 kl. 06:58 Af Margit Olsen

FAKTA
Fakta:
De nuværende kontrakter med Falck Danmark A/S vedrørende levering af ambulancekørsel og liggende patienttransport udløber med udgangen af januar 2024 uden mulighed for at forlænge.
De nye kontrakter har en fleksibel løbetid – uden fast udløbsdato. Leverandør og Region Sjælland kan begge opsige kontrakten med 3 års varsel, dog tidligst til kontraktophør den 1. februar 2030.
Ambulanceberedskabet opdeles i fire geografisk bestemte delområder, der hver har udgangspunkt i regionens fire akutsygehuse i hhv. Holbæk, Slagelse, Køge og Nykøbing F.
Der vil fra 1. februar 2024 blive indsat 65 ambulanceberedskaber og 23 sygetransportenheder i Region Sjælland.
De fremtidige kontrakter giver desuden mulighed for at rekruttere flere nye ambulancebehandlerelever, nemlig med op til 8% om året målt i forhold til det samlede antal årsværk i ambulancetjenesten.
De to selskaber Falck Danmark A/S og PreMed A/S havde prækvalificeret sig til at give tilbud på ambulancedriften i Region Sjælland, ligesom Præhospitalt Center i Region Sjælland har udarbejdet kontrolberegning.

Som Region Sjælland bebudede i foråret sidste år, så er det nu besluttet, at hjemtage en del af ambulancekørslen, som Region Sjælland selv vil drive.

Regionsråddet har nu lagt sig fast på, at det ikke længere bliver Falck, som skal rykke ud med ambulancekørsel i Guldborgsund og Lolland kommuner og i Køgeområdet.

Det er et bredt flertal i regionsrådet, som har truffet den endelige beslutning efter regionens ambulancekørsel har været i EU-udbud, og det vil betyde øget nærhed og mulighed for udvikling af det præhospitale område, mener regionen.

Regionen bliver delt op i fire geografiske delområder. Fra februar 2024 skal Falck køre ambulancerne i de to delområder i Holbæk og Slagelse, mens Region Sjælland selv skal stå for ambulancedriften i de to øvrige delområder i Køge og Nykøbing.

Opdelingen mellem de fire delområder samt mellem Falck og regionens egen drift har ingen betydning for den akutte hjælp til borgeren. Både Falcks og regionens ambulancer vil indgå i et samlet beredskab, hvor regionens AMK-Vagtcentral disponerer ambulancerne på tværs af områderne, så det altid er den bedst placerede ambulance, der bliver sendt til ulykkesstedet eller den akut syge patient, skriver regionen i en pressemeddelelse.

Annonce

- Med den nye ambulancetjeneste vil vi fra februar 2024 få endnu bedre kvalitet og en øget nærhed til borgeren. Der bliver etableret seks ekstra ambulancestationer i Region Sjælland og indsat mindst 10 ekstra ambulanceenheder. Der bliver dermed i samarbejde med Falck tale om et stærkt øget beredskab til gavn for borgerne i Region Sjælland, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

Beslutningen om at hjemtage en del af opgaven med ambulancedriften blev taget af regionsrådet, som mener at det vil være med til at skabe mere konkurrence på ambulanceområdet, så borgerne sikres den bedst mulige hjælp samt mest mulig sundhed for pengene.

Regionsrådet havde på forhånd også truffet beslutning om, at Region Sjælland selv skal stå for de paramedicinerbemandede akutbiler og bemandingen af akutlægebiler. I det hele taget er det ambitionen at udvikle nye tiltag på det præhospitale område, som rækker ud i borgerens eget hjem.

- Vi står overfor et vigtigt og spændende arbejde med at bygge vores egen driftsorganisation op. Det giver os en helt unik mulighed for at udvikle akutberedskabet og styrke de borgernære ydelser, siger Heino Knudsen.

Blandt andet er det regionens plan, at ambulanceredderne skal udføre flere undersøgelser i borgernes hjem og være i dialog med sygehuslæger, praktiserende læger eller vagtlæger, om borgeren skal indlægges eller ej.

Annonce

- Med de nye løsninger får vi et akutberedskab, der i endnu højere grad er en del af det samlede sundhedsvæsen. Der bliver øget fokus på videreuddannelse af ambulancemandskab, så flere behandlinger kan indledes i borgerens hjem eller på det akutte skadested. Det giver bedre muligheder for et efterfølgende godt helbredelsesforløb for den akut syge eller tilskadekomne patient, siger Heino Knudsen.

Hos Falck er man tilfredse med resultatet af det nye udbud, siger administerende Jakob Riis, som dog ikke lægger skjul på, at det bliver trist at sige fravel til de ansatte i de områder, som om nogle år overgår til regionsdrift.

- Selvom vi jo længe har været bekendt med den politiske beslutning om at hjemtage ambulancedriften i Region Sjælland, så er det sørgmodigt at have udsigt til at skulle sige farvel til nogle af vores dygtige og engagerede reddere, der loyalt igennem flere Falck-generationer har hjulpet borgerne, når de har haft mest brug for det. Det er selvsagt rigtig vigtigt for os, at der sikres en god overdragelse, så vores medarbejdere hurtigt får vished om fremtiden og kommer godt videre i deres nye jobs, siger Jakob Riis.

Hvis ikke tilbudsgiverne er utilfredse med afgørelsen, forventes den nye aftale at blive underskrevet inden årets udgang.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE