cookie-og-privatlivspolitik
Køn er den gamle plejehjemsbygning i Birket ikke. Nu vil Boligforeningen Lolland gerne rive både den og rækkehusene ned.

3

Billeder

Køn er den gamle plejehjemsbygning i Birket ikke. Nu vil Boligforeningen Lolland gerne rive både den og rækkehusene ned.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

- Vi venter på kommunen

I 2011 blev kommune enig med et boligselskab om at nedrive et gammelt plejehjem og tilhørende rækkehuse ned. Men både hovedbygning og rækkehuse står stadig den dag i dag
28. juni 2020 kl. 17:42 Af Birgitta Andersen

Annonce

BIRKET I 2011 blev ejendomsselskabet Domea og Lolland Kommune enige om, at det gamle plejehjem i Birket og de tilhørende rækkehuse skulle rives ned.

Hovedbygningen havde også huset lokalhistorisk arkiv i Birket, men det blev flyttet over på skolen.

Argumentet for nedrivningen var, at ældreboligerne var svære at leje ud, fordi de ældre flyttede til Nakskov eller Maribo.

I 2012 godkendte Lolland Kommunes byråd derfor nedrivningen af Birketlunden, som plejehjemmet hed i sin tid. Det skete efter voldsomme protester fra beboerne i Birket, der anførte, at alle boliger på nær en var udlejet. Men deres protester kunne ikke redde plejecenteret.


Spøgelsesby i byen

Ved indgangen til 2013 stoppede kommunen med at visitere ældre til Birketlunden, og boligerne blev tømt lige så langsomt.

Stille og roligt er bygningerne og de omkringliggende arealer blevet forsømt og forvandlet til en spøgelsesby i byen.

I 2015 kom Birketlunden på dagsordenen igen. Flere lokalpolitikere undrede sig over, hvorfor bygningerne stadig stod til trods for beslutningen om at rive dem ned tilbage i 2012.

Men her var borgmester Holger Schou Rasmussens (S) forklaring til byrådet, at det tog lang tid at få ministeriets godkendelse til nedrivning.

- Det er Landsbyggefonden og ministeriet, som har nølet i sagen, slog han fast.


Nogen nøler stadig

Nu, fem år senere, står Birketlunden stadig. Men bygningernes tilstand bliver mere og mere miserabel, og et håb om at finde anden anvendelse er svundet.

Det er ikke længere Domea, der administrerer bygningerne. Ravnsborg Ældreboligselskab overgik til Boligforeningen Lolland for tre år siden.

Ej heller Boligforeningen Lolland kan finde anvendelse af de nu meget skadede bygninger. Så her er også et ønske om at få revet det hele ned - og gerne inden årets udgang.

Nu burde ventetiden i Landsbyggefonden ikke være det, der spænder ben for en eventuel nedrivningssag, da der jo her er blevet ønsket fart over feltet fra regeringens side i forbindelse med corona-krisen.

Men nu har nedrivningen mødt en ny forhindring.

- Vi afventer faktisk kommunen nu. De skal lave en lokalplan og godkende den, før vi kan komme i gang med at rive ned, fortæller formand for Boligforeningen Lolland, Niels Kruse.

Boligforeningen arbejder fortsat på forskellige muligheder for, hvad der skal ske med grunden efterfølgende.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce