cookie-og-privatlivspolitik
Dyrene på det nedlagte baneterræn er meget tillidsfulde - og nysgerrige.

6

Billeder

Dyrene på det nedlagte baneterræn er meget tillidsfulde - og nysgerrige.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Besøg geder, heste og æsler

Firbenede naturplejere tager imod på det gamle godsbaneterræn
17. juli 2021 kl. 19:00 Af Marianne Knudsen

RØDBYHAVN Nyd den særlige banenatur på Banedanmarks gamle godsbaneterræn i Rødbyhavn, hvor geder, heste og æsler plejer naturen til gavn for områdets sjældne planter og insekter.

Sådan lyder et sommertip fra Banedanmark.

Haveejere kender det godt: Når alting vokser til, kan man hurtigt få brug for gode venners hjælp, og på det 14 hektar store areal har Banedanmarks venner fire ben og går ude året rundt.

Mellem gamle skinner og skærver går 10 geder, 2 heste og 2 æsler og tygger buske, krat og træer godt ned, og sådan bevarer de et busksteppelandskab til glæde for sjældne planter og insekter.

Og så er de heldigvis venligsindede overfor tobenede og også meget nysgerrige.

Annonce

- Geder, heste og æsler er formidable buskryddere. Med deres græsning hjælper de os med at bevare den unikke banenatur, så den ikke gror til, og så krat, buske og træer ikke skygger for og kvæler de sjældne planter og lys- og tørkeelskende insekter, der lever og trives her i området, siger Bianka Saarnak, der er områdechef i Banedanmark.

Mange års godsdrift har i Rødbyhavn skabt en tør og næringsfattig natur, der minder om et lille steppelandskab, og hvor sjældne planter og insekter trives. De er gennem tiden kommet til området som blinde passagerer med godsvognene.

Togdriften på området blev indstillet i 2001, og gederne, hestene og æslerne er med deres gumlen med til at holde havtorn og skovfyr i skak, så planter som rødfrugtet natlys og purpur-storkenæb kan trives på det gamle rangerareal.

Til spørgsmålet om, hvor meget der har været sprøjtet med kemikalier på arealet før, og om de besøgende eksempelvis kan plukke havtorn og spise dem, svarer Banedanmarks kommunikationsafdeling, at det vil den ikke anbefale.

Godsbaneterrænet er sammen med flere andre nedlagte baneterræner rundt om i landet en del af det såkaldte Infranatur-projekt, hvor Banedanmark gør en særlig indsats for at værne om og pleje naturen i samarbejde med Miljøstyrelsen. Andre steder laves kontrollerede afbrændinger og bruges le.

Annonce

Der er adgang til området fra Gl. Badevej 2 og fra perronen ved stationsbygningen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

Annonce

ANNONCE