cookie-og-privatlivspolitik
Der var bred enighed om at sende lokalplanen i høring. Kun Bente Borreskov fra Enhedslisten stemte imod.
Der var bred enighed om at sende lokalplanen i høring. Kun Bente Borreskov fra Enhedslisten stemte imod.
Foto: Claus Hansen

Lolland

Biogasanlæg et skridt nærmere

Lokalplan for biogasanlæg ved Abed sendt i høring.
17. september 2021 kl. 15:40 Af Peter Levinsen Hansen

NAKSKOV Der var i aftes bred enighed i byrådet i Lolland Kommune om at sende forslag til lokalplan 360-126 og kommuneplantillæg 19 om etableringen af et biogasanlæg ved Abed med tilhørende miljøvurderingsrapport (vvm) og visualiseringsrapport i otte ugers offentlig høring. Kun Enhedslisten stemte imod.

- I Enhedslisten er vi for grøn omstilling, men ikke for enhver pris, sagde Bente Borreskov og fremførte, at anlægget især skal baseres på gylle fra besætninger med en dyrevelfærd, som partiet finder er langt under, hvad der er ret og rimeligt.

Hun kunne derfor gentage, hvad hun også havde fået noteret under behandlingen af punktet i teknisk udvalg: nemlig at Enhedslisten er imod biogasanlæg baseret på gylle fra grisefabrikker.

Hans Ole Sørensen fra Venstre så, ligesom de øvrige byrådsmedlemmer, helt anderledes på det:

- Biogasanlægget ved Abed er endnu et projekt, som vil styrke den grønne omstilling. Det er desuden helt i tråd med vores politik om, at vi vil være den førende grønne kommune, sagde han.

Annonce

Han lod også vide, at der med placeringen var forsøgt taget flere hensyn, blandt andet til befolkningstætheden.

- Jeg håber, at borgerne vil tage godt imod planen, sagde han og pegede på, at med et biogasanlæg vil Lolland Kommune lave et kvantespring mod at kunne lave gasproduktion til både nuværende og kommende industrier i kommunen.

Lars Christiansen fra SF var også for, blandt andet af hensyn til de arbejdspladser, som et biogasanlæg vil generere. Men han anførte, at SF er meget optaget af borgerne i Abed og deres bekymringer for gener.

Henning A. Rasmussen fra Din Stemme hilste også anlægget velkomment og høstede latter fra sin partifælle, da han bemærkede, at overskuddet af strøm fra fremtidige havvindmølleparker omkring Lolland så vil komme i anvendelse.

Eric Steffensen fra Dansk Folkeparti stemte også for, men udtrykte bekymring for mulige gener. Både for borgerne i Abed, men også for borgerne i Stokkemarke i forhold til den øgede transport.

Annonce

Leo Christensen fra Lokallisten argumenterede for biogasanlægget med, at der er mere energi i et kilo gas end i et kilo batteri.

- Derfor skal vi have energi bundet i molekyler i stedet for i elektroner, sagde han.

Eric Steffensens bekymring for gener for borgerne i Stokkemarke fra transport blev dog afvist af formanden for teknisk udvalg, Leif Utermöhl fra Socialdemokratiet. Ifølge ham vil det nemlig kun i gennemsnit give en ekstra lastbil hver anden time gennem Stokkemarke, når der skal køres materiale til anlægget.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

AF: BOB NIELSEN

Byrådet stemte imod dansk… 15. oktober 2021 kl. 06.47

AF: JOHN WENNERWALD

Sydkysten bliver grønnere 10. oktober 2021 kl. 23.23

AF: KURT HANSEN

Bogø vindmøller 05. oktober 2021 kl. 14.31

AF: JOHN WENNERWALD

Dronning over alle 03. oktober 2021 kl. 22.46

AF: TOM AHLQVIST

Ældres forhold. 30. september 2021 kl. 16.06

Annonce

ANNONCE