cookie-og-privatlivspolitik
Karen Albrechtsen, der ejer Risteriet, drømmer om mere travlhed i disse tider.
Karen Albrechtsen, der ejer Risteriet, drømmer om mere travlhed i disse tider.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Cafeejer: Brug os, så vi også er her i fremtiden

Nakskovitterne har været gode til at bruge deres penge lokalt, men restauranter og caféer har det svært.
19. november 2020 kl. 20:30 Af Andreas Johansen

NAKSKOV Kølige, fugtige og grå novemberdage er vist ikke højsæson for ret mange ting - specielt ikke fortovscaféer, der lever af at skabe hyggelig stemning med god mad og lækre drikkevarer.

Men selv om vi er langt fra sommertrængsel, da Folketidendes udsendte kigger forbi Café Risteriet til en snak om livet som selvstændig i disse specielle tider, er der alligevel færre kunder, end der normalt ville være. Og sådan har billedet stort set været, siden covid-19 ændrede det meste af det, vi altid har taget for givet, 11. marts i år.

En opgørelse fra Realdania viste i oktober, at Nakskov, sammenlignet med andre byer af nogenlunde samme størrelse, har været bedre til at stå sammen og lægge kronerne i lokale lommer end de fleste andre købstæder.

Det har tidligere rundspørger, Folketidende har udført, bekræftet - folk har spenderet de ekstra feriepenge på tøj, nye briller eller smukke blomster.

Men én branche har haft svære kår - de, der lever af at skabe god stemning, servere noget lækkert, ofte klemt sammen på relativt få kvadratmeter, har det ikke let.

Annonce

Antallet af siddende gæster er mange steder skåret markant, og de fugtige efterårsdage indbyder ikke just til et bord udenfor.

- Det har været et svært år. Cafeen er drevet på en måde, hvor vi holder mange kulturarrangementer - og jeg har holdt ét i år. Normalt havde jeg haft 50 arrangementer med musik, kunst, og hvad der ellers dukker op, jeg har jo åbnet galleriet inde ved siden af, og der er ingen, der byder ind med at ville holde en udstilling, som det ser ud lige nu, og det kan jeg jo godt forstå, forklarer Karen Albrechtsen, ejer af Café Risteriet.

Hun har ikke sagt ja til et interview, fordi hun er ude på at klage sin nød. Det understreger hun flere gange. Men faktum er, at kulturcafeens omsætning har taget et ganske signifikant dyk siden foråret.

- Der kommer heldigvis stadig folk i mindre grupper, mange af de faste gæster ser jeg trods alt stadig. Men der er også en del, der normalt kommer her meget, jeg ikke har set siden marts. Vi er nede på 50 til 60 procent af vores vante omsætning. Det er jo meget, vi ikke får ind. Men en måned som juli var skide god - der kom næsten alle gæsterne udefra, og billedet er stadig lidt sådan. Her sidste lørdag var der relativt mange, og der var en stor del, der ikke normalt har noget med Nakskov at gøre. Jeg tror, det handler om, at der er mange, der er i sommerhus og så vælger at lægge vejen forbi, siger Karen Albrechtsen.

Der må egentlig være 30 gæster indendørs efter de skærpede regler, står der på døren. Men Karen har valgt at skrue antallet lidt ned, bare for at sikre, at alle trygt kan få en kop kaffe eller en bid mad. Men alligevel kommer der bare færre forbi. Forståeligt nok, siger hun. Men der er også ting, man kunne have valgt at gøre anderledes fra regeringen og mediernes hånd.

Annonce

- Hver gang nogen siger mundbind i radioen, så kommer der en gæst mindre. Det plejer jeg i hvert fald at sige. Det er ikke nogen hemmelighed, at mange af mine gæster her på cafeen er fra det modne publikum, og de er måske mere tilbøjelige til at blive hjemme i disse tider. Men reglerne er svære at finde en logik i. Jeg var til koncert med 500 andre mennesker her i weekenden, det må man godt - det er svært med de regler, de kan godt komme til at ramme skævt, understreger Karen Albrechtsen.

Hun har en simpel opfordring:

- Folk går heldigvis stadig ud og bruger penge, det kan jeg jo høre på nogle af de andre forretningsdrivende, men hvis man har en fast indtægt og er glad for byens spisesteder, så vil jeg virkelig opfordre til, man kigger forbi. Hvis vi skal være her, når det her er overstået, så skal vi jo overleve indtil da.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Paradigmeskifte version 2.0 09. maj 2021 kl. 22.09

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

AF: JOHN WENNERWALD

Coronakuller 25. april 2021 kl. 22.26

Annonce

ANNONCE