Annonce
Lolland

Cafeejer: Brug os, så vi også er her i fremtiden

Karen Albrechtsen, der ejer Risteriet, drømmer om mere travlhed i disse tider. Foto: Jan Knudsen

Nakskovitterne har været gode til at bruge deres penge lokalt, men restauranter og caféer har det svært.

NAKSKOV Kølige, fugtige og grå novemberdage er vist ikke højsæson for ret mange ting - specielt ikke fortovscaféer, der lever af at skabe hyggelig stemning med god mad og lækre drikkevarer.

Men selv om vi er langt fra sommertrængsel, da Folketidendes udsendte kigger forbi Café Risteriet til en snak om livet som selvstændig i disse specielle tider, er der alligevel færre kunder, end der normalt ville være. Og sådan har billedet stort set været, siden covid-19 ændrede det meste af det, vi altid har taget for givet, 11. marts i år.

En opgørelse fra Realdania viste i oktober, at Nakskov, sammenlignet med andre byer af nogenlunde samme størrelse, har været bedre til at stå sammen og lægge kronerne i lokale lommer end de fleste andre købstæder.

Det har tidligere rundspørger, Folketidende har udført, bekræftet - folk har spenderet de ekstra feriepenge på tøj, nye briller eller smukke blomster.

Men én branche har haft svære kår - de, der lever af at skabe god stemning, servere noget lækkert, ofte klemt sammen på relativt få kvadratmeter, har det ikke let.

Antallet af siddende gæster er mange steder skåret markant, og de fugtige efterårsdage indbyder ikke just til et bord udenfor.

- Det har været et svært år. Cafeen er drevet på en måde, hvor vi holder mange kulturarrangementer - og jeg har holdt ét i år. Normalt havde jeg haft 50 arrangementer med musik, kunst, og hvad der ellers dukker op, jeg har jo åbnet galleriet inde ved siden af, og der er ingen, der byder ind med at ville holde en udstilling, som det ser ud lige nu, og det kan jeg jo godt forstå, forklarer Karen Albrechtsen, ejer af Café Risteriet.

Hun har ikke sagt ja til et interview, fordi hun er ude på at klage sin nød. Det understreger hun flere gange. Men faktum er, at kulturcafeens omsætning har taget et ganske signifikant dyk siden foråret.

- Der kommer heldigvis stadig folk i mindre grupper, mange af de faste gæster ser jeg trods alt stadig. Men der er også en del, der normalt kommer her meget, jeg ikke har set siden marts. Vi er nede på 50 til 60 procent af vores vante omsætning. Det er jo meget, vi ikke får ind. Men en måned som juli var skide god - der kom næsten alle gæsterne udefra, og billedet er stadig lidt sådan. Her sidste lørdag var der relativt mange, og der var en stor del, der ikke normalt har noget med Nakskov at gøre. Jeg tror, det handler om, at der er mange, der er i sommerhus og så vælger at lægge vejen forbi, siger Karen Albrechtsen.

Der må egentlig være 30 gæster indendørs efter de skærpede regler, står der på døren. Men Karen har valgt at skrue antallet lidt ned, bare for at sikre, at alle trygt kan få en kop kaffe eller en bid mad. Men alligevel kommer der bare færre forbi. Forståeligt nok, siger hun. Men der er også ting, man kunne have valgt at gøre anderledes fra regeringen og mediernes hånd.

- Hver gang nogen siger mundbind i radioen, så kommer der en gæst mindre. Det plejer jeg i hvert fald at sige. Det er ikke nogen hemmelighed, at mange af mine gæster her på cafeen er fra det modne publikum, og de er måske mere tilbøjelige til at blive hjemme i disse tider. Men reglerne er svære at finde en logik i. Jeg var til koncert med 500 andre mennesker her i weekenden, det må man godt - det er svært med de regler, de kan godt komme til at ramme skævt, understreger Karen Albrechtsen.

Hun har en simpel opfordring:

- Folk går heldigvis stadig ud og bruger penge, det kan jeg jo høre på nogle af de andre forretningsdrivende, men hvis man har en fast indtægt og er glad for byens spisesteder, så vil jeg virkelig opfordre til, man kigger forbi. Hvis vi skal være her, når det her er overstået, så skal vi jo overleve indtil da.

  • Karen Albrechtsen, der ejer Risteriet, drømmer om mere travlhed i disse tider. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier