cookie-og-privatlivspolitik
Fotografiet her er fra sommeren 2007, hvor Errindlev Havn fejrede sin 100-årsfødselsdag. 12 år efter blev mindesmærket stjålet, skåret op og forsøgt solgt til skrot.
Fotografiet her er fra sommeren 2007, hvor Errindlev Havn fejrede sin 100-årsfødselsdag. 12 år efter blev mindesmærket stjålet, skåret op og forsøgt solgt til skrot.
Foto: Kim Løwenstein

Lolland

Dømt for at stjæle krigsmindesmærke

Mand er blevet dømt for at have stjålet en bronzetorpedo fra lokal havn - bådelav kræver kvart million i erstatning.
12. maj 2021 kl. 10:50 Af David Arnholm

ERRINDLEV Tidligt om morgenen 31. august 2019 stjal to mænd en bronzetorpedo, der var opsat som et krigsminde ved Errindlev Havn. Torpedoen var i sin tid blevet affyret af den tyske hær en gang i 1930'erne og siden fundet ved Rødsand og opstillet i Errindlev.

Efter tyveriet forsøgte de to mænd at sælge bronzetorpedoen som skrot til Munks Produkt, og det blev vurderet, at den var 50.000 kroner værd.

Men de to tyve slap ikke godt fra deres skumle forehavende. Et par måneder efter blev en af mændene dømt ved Retten i Nykøbing, hvor han fik seks måneders fængsel for tyveriet og en række andre lovovertrædelser.

For nylig har den anden tyv været for retten og er blevet dømt. Også han var tiltalt for en hel masse andre forbrydelser. Faktisk rummede anklageskriftet i alt 19 punkter, hvoraf han erkendte de 11.

Det gjaldt et tyveri i oktober 2019 af to nummerplader, som han tog fra en personbil i Nakskov og monterede på sin egen bil, der nogle uger efter blev fundet i Nakskov.

Annonce

Han erkendte også, at han i januar 2020 i indrejsefeltet i Rødbyhavn havde ført en varevogn, der var overbelastet med 960 kilo. Han erkendte en stribe forhold, der relaterede til en tur i en varebil i Nysted i februar 2020. Her havde han ikke medbragt kørekort, varebilen var udstyret med to nummerplader, han havde stjålet fra et køretøj på en rasteplads i Solrød, ligesom varebilen hverken var forsikret eller indregistreret. Manden var dog kørt videre og stoppet en halv time efter, hvor han stadig ikke havde kørekortet med sig eller havde fået forsikret eller indregistreret bilen.

Tyveriet af en 19 fods båd til en værdi af 50.000 kroner samt en masse udstyr som eksempelvis vandski og redningsveste fra en adresse i Nakskov i september 2019 erkendte han også.


Bådelav kræver erstatning

Til gengæld nægtede han en række andre forhold, som han ikke desto mindre blev fundet skyldig i. Ud over tyveriet af torpedoen gjaldt det et biltyveri fra Maribo Bilcenter i august 2019. Her viste gps-sporing, at bilen havde været på hans adresse i et par timer, og da der også blev fundet en skruetrækker, som med meget stor sandsynlighed havde hans dna, blev han fundet skyldig.

Tyveriet af en påhængsvogn med en række byggematerialer fra Søndre Skole i Rødby i september 2019 nægtede han også, og han slap med en dom for hæleri. Tyveriet af en nummerplade i Nakskov i september 2019 nægtede han også - han havde fundet dem på en parkeringsplads. Også i dette forhold blev han derfor dømt for hæleri.

Han nægtede også at have stjålet to svenske nummerplader i Nakskov i november 2019, selv om de kort efter blev fundet monteret på hans bil. Her blev han ikke dømt for tyveriet, men for hæleri, fordi han måtte vide, de var stjålne. Han nægtede at have stjålet 100 kilo skrotmetal til en værdi af 15.000 kroner, selv om han få dage efter forsøgte at sælge det til Munks Produkthandel i Maribo. Han havde fundet metallet i et buskads på en rasteplads, påstod han.

Annonce

Han nægtede også at være ejer af den varevogn, som han blev stoppet i i Rødbyhavn i februar 2020, men ville ikke fortælle retten, hvem ejeren så er.

De mange forhold resulterede i en dom på fire måneders betinget fængsel med en prøvetid på et år. Derudover skal han inden for otte måneder udføre 100 timers ulønnet samfundstjeneste og i et år være under tilsyn af Kriminalforsorgen.

Derudover skal han betale en bøde på 9.500 kroner samt sagens omkostninger.

Errindlev Havn Bådelav havde krævet 250.000 kroner i erstatning, og Maribo Bilcenter krævede lidt over 15.000 kroner. Men de to krav bestred den dømte, og de blev derfor henvist til et civilt søgsmål.

Marco Carlsson, der er formand for Errindlev Havn Bådelav, fortæller, at den originale torpedo blev skåret i småstykker, og at han derfor har indhentet et tilbud på at få lavet en kopi. Det vil koste 250.000 kroner, og det er derfor, bådelavet havde krævet dette beløb.

Annonce

Men det bliver ikke til noget med et civilt søgsmål.

- Vi får aldrig de penge, for vi har ikke midler til at lave et civilt søgsmål. Så det kan godt betale sig at være tyv i dag, bemærker han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

AF: JOHN WENNERWALD

Boligmarkedet opvarmes 24. maj 2021 kl. 11.09

Annonce

ANNONCE