Annonce
Lolland

Dømt for at stjæle krigsmindesmærke

Fotografiet her er fra sommeren 2007, hvor Errindlev Havn fejrede sin 100-årsfødselsdag. 12 år efter blev mindesmærket stjålet, skåret op og forsøgt solgt til skrot. Foto: Kim Løwenstein

Mand er blevet dømt for at have stjålet en bronzetorpedo fra lokal havn - bådelav kræver kvart million i erstatning.

ERRINDLEV Tidligt om morgenen 31. august 2019 stjal to mænd en bronzetorpedo, der var opsat som et krigsminde ved Errindlev Havn. Torpedoen var i sin tid blevet affyret af den tyske hær en gang i 1930'erne og siden fundet ved Rødsand og opstillet i Errindlev.

Efter tyveriet forsøgte de to mænd at sælge bronzetorpedoen som skrot til Munks Produkt, og det blev vurderet, at den var 50.000 kroner værd.

Men de to tyve slap ikke godt fra deres skumle forehavende. Et par måneder efter blev en af mændene dømt ved Retten i Nykøbing, hvor han fik seks måneders fængsel for tyveriet og en række andre lovovertrædelser.

For nylig har den anden tyv været for retten og er blevet dømt. Også han var tiltalt for en hel masse andre forbrydelser. Faktisk rummede anklageskriftet i alt 19 punkter, hvoraf han erkendte de 11.

Det gjaldt et tyveri i oktober 2019 af to nummerplader, som han tog fra en personbil i Nakskov og monterede på sin egen bil, der nogle uger efter blev fundet i Nakskov.

Han erkendte også, at han i januar 2020 i indrejsefeltet i Rødbyhavn havde ført en varevogn, der var overbelastet med 960 kilo. Han erkendte en stribe forhold, der relaterede til en tur i en varebil i Nysted i februar 2020. Her havde han ikke medbragt kørekort, varebilen var udstyret med to nummerplader, han havde stjålet fra et køretøj på en rasteplads i Solrød, ligesom varebilen hverken var forsikret eller indregistreret. Manden var dog kørt videre og stoppet en halv time efter, hvor han stadig ikke havde kørekortet med sig eller havde fået forsikret eller indregistreret bilen.

Tyveriet af en 19 fods båd til en værdi af 50.000 kroner samt en masse udstyr som eksempelvis vandski og redningsveste fra en adresse i Nakskov i september 2019 erkendte han også.

Bådelav kræver erstatning

Til gengæld nægtede han en række andre forhold, som han ikke desto mindre blev fundet skyldig i. Ud over tyveriet af torpedoen gjaldt det et biltyveri fra Maribo Bilcenter i august 2019. Her viste gps-sporing, at bilen havde været på hans adresse i et par timer, og da der også blev fundet en skruetrækker, som med meget stor sandsynlighed havde hans dna, blev han fundet skyldig.

Tyveriet af en påhængsvogn med en række byggematerialer fra Søndre Skole i Rødby i september 2019 nægtede han også, og han slap med en dom for hæleri. Tyveriet af en nummerplade i Nakskov i september 2019 nægtede han også - han havde fundet dem på en parkeringsplads. Også i dette forhold blev han derfor dømt for hæleri.

Han nægtede også at have stjålet to svenske nummerplader i Nakskov i november 2019, selv om de kort efter blev fundet monteret på hans bil. Her blev han ikke dømt for tyveriet, men for hæleri, fordi han måtte vide, de var stjålne. Han nægtede at have stjålet 100 kilo skrotmetal til en værdi af 15.000 kroner, selv om han få dage efter forsøgte at sælge det til Munks Produkthandel i Maribo. Han havde fundet metallet i et buskads på en rasteplads, påstod han.

Han nægtede også at være ejer af den varevogn, som han blev stoppet i i Rødbyhavn i februar 2020, men ville ikke fortælle retten, hvem ejeren så er.

De mange forhold resulterede i en dom på fire måneders betinget fængsel med en prøvetid på et år. Derudover skal han inden for otte måneder udføre 100 timers ulønnet samfundstjeneste og i et år være under tilsyn af Kriminalforsorgen.

Derudover skal han betale en bøde på 9.500 kroner samt sagens omkostninger.

Errindlev Havn Bådelav havde krævet 250.000 kroner i erstatning, og Maribo Bilcenter krævede lidt over 15.000 kroner. Men de to krav bestred den dømte, og de blev derfor henvist til et civilt søgsmål.

Marco Carlsson, der er formand for Errindlev Havn Bådelav, fortæller, at den originale torpedo blev skåret i småstykker, og at han derfor har indhentet et tilbud på at få lavet en kopi. Det vil koste 250.000 kroner, og det er derfor, bådelavet havde krævet dette beløb.

Men det bliver ikke til noget med et civilt søgsmål.

- Vi får aldrig de penge, for vi har ikke midler til at lave et civilt søgsmål. Så det kan godt betale sig at være tyv i dag, bemærker han.

  • Fotografiet her er fra sommeren 2007, hvor Errindlev Havn fejrede sin 100-årsfødselsdag. 12 år efter blev mindesmærket stjålet, skåret op og forsøgt solgt til skrot. Foto: Kim Løwenstein
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier