Annonce
Lolland

Gode erfaringer med podehold

På Rødby Skole har man i øjeblikket fem medarbejdere, der er smittet med corona, fortæller skoleleder Ole Frederiksen. Foto: Jan Knudsen/arkiv

På lokale skoler har man indført to ugentlige PCR-test på skoler, og erfaringer herfra er gode, fortæller skoleledere.

RØDBY/HOLEBY Ved årsskiftet trådte nye retningslinjer i kraft for folkeskolerne, der betyder to ugentlige selvtest for eleverne. I Lolland Kommune har man dog også indført et podehold, der PCR-tester eleverne på de lollandske skoler.

- Vi tester mere og mere. I sidste uge er der skruet op for testningen. Nu bliver alle skoler testet med PCR to gange om ugen, plus de får to selvtest med hjem, så de kan blive testet fire gange i løbet af en uge. Vi gør det helt fra 0. klasse, selvom man fra regeringens side kun lægger op til, at det skal være fra 1. klasse, fortæller Esben Andersen, der er sektorchef for Skole og Dagtilbud i Lolland Kommune.

- Vi håber, det er med til at dæmme op for det med at teste så meget og finde ud af det så hurtigt så muligt. Sådan at vi undgår, at nogen kommer i skole, der er smittede. Man kan selvfølgelig også blive smittet i fritiden, men man gør, hvad man kan i skolen for at adskille, holde afstand, ekstra hygiejne og så videre, fortsætter han.

På Rødby Skole mærker man også, at coronaen er blevet en del af dagligdagen. Her er der i øjeblikket fem medarbejdere med corona og 10, der er kommet tilbage efter at have haft corona, fortæller Ole Frederiksen, der er skoleleder på Rødby Skole.

- Så det er noget, vi lever med. Det tangerer jo en influenza-epidemi. Men med den nye variant kan vi også godt mærke, at de ikke bliver helt ligeså syge af den. Og det gør børnene generelt ikke, fortæller han.

De to ugentlige PCR-test er derfor også noget, der hjælper på skolens smittetryk.

- Det gør det uden tvivl. Vi fanger i hvert fald nogle. Med PCR-sporet fanger vi nogle elever, og medarbejdere også i øvrigt, før de ved, at de er blevet smittet, og får stoppet nogle smittekæder den vej. Hjemmetestene giver en eller anden sikkerhed, men er i bund og grund ikke særligt valide og effektive. Det er kun de dage, hvor der er mest smitte i kroppen, at de boner ud. Og der er også en del falske positive, hvor de på en PCR-test bagefter tester negative, forklarer Ole Frederiksen.

I Holeby Landsbyordning, hvor coronaen også er blevet en del af hverdagen, er man glad for de ekstra PCR-tests.

- Jeg synes, at vi er priviligerede her i Lolland Kommune ved at have to ugentlige PCR-test. Selvtests har været et godt supplement til den generelle teststrategi. Men vi glæder os også til, når vi kan se lys for enden af tunnellen og vende tilbage til en eller anden tilstand af normalitet, som det var før coronas indtog. Men jeg synes, testningen fungerer godt ud fra de parametre, der er, og de retningslinjer, der er besluttet, fortæller Thomas Gustafsen, der er landsbyordningsleder i Holeby Landsbyordning.

De nye landsdækkende retningslinjer, der indeholder opfordringen til to ugentlige selvtests, betyder dog også, at skolerne ikke længere skal informere om enkelte smitteudbrud med corona i skoleklasserne.

- Her for 14 dage siden ændrede de hele deres setup med, hvem der er nærkontakter, og hvem der er øvrige kontakter. Det gælder alle skoler i landet. Der hedder det sig, at nære kontakter er kun kontakter i husstanden der, hvor man bor, eller hvis man har overnattet hos nogen, for eksempel været på lejrskole. Alle andre kontakter er øvrige kontakter. Det betyder, at øvrige kontakter ikke skal i selvisolation. Førhen var det sådan, at var det elever i en klasse, så var de alle nærkontakter, og så skulle de testes og i selvisolation, indtil de havde et negativt PCR-svar. Det skal de ikke mere, forklarer Ole Frederiksen.

Hvorvidt information om enkelte elevers coronasmitte kan hjælpe med til at stoppe smitten, vil Esben Andersen dog ikke gisne om.

- Vi må have tillid til, at det, sundhedsmyndighederne og deres eksperter melder ud, står til troende som den rigtige måde at gøre det på, siger sektorchefen.

Elever, der har haft corona, skal ikke testes 12 uger efter endt smitte. - Så der er også lidt logistik, der skal gå op i forhold til testningen, fortæller Ole Frederiksen. Foto: Jan Knudsen/arkiv
Corona er blevet en del af hverdagen, fortæller landsbyordningsleder Thomas Gustafsen. Foto: Jan Knudsen/arkiv
  • På Rødby Skole har man i øjeblikket fem medarbejdere, der er smittet med corona, fortæller skoleleder Ole Frederiksen. Foto: Jan Knudsen/arkiv
  • Elever, der har haft corona, skal ikke testes 12 uger efter endt smitte. - Så der er også lidt logistik, der skal gå op i forhold til testningen, fortæller Ole Frederiksen. Foto: Jan Knudsen/arkiv
  • Corona er blevet en del af hverdagen, fortæller landsbyordningsleder Thomas Gustafsen. Foto: Jan Knudsen/arkiv
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier