cookie-og-privatlivspolitik
Eleverne på Maribo Gymnasium fik lov til at prøve, hvordan hørelsen sammen med hjernen kan narre et menneske til at tro, at man hører noget helt andet, end man virkelig gør.

4

Billeder

Eleverne på Maribo Gymnasium fik lov til at prøve, hvordan hørelsen sammen med hjernen kan narre et menneske til at tro, at man hører noget helt andet, end man virkelig gør.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Hygge er ikke lig med sex

Gymnasieelever lærte at få bedre styr på det danske sprog
11. september 2020 kl. 19:40 Af Palle Nevad Frandsen

Annonce

MARIBO Hvad tænker du, hvis jeg siger ordet hygge? Sådan lød spørgsmålet fra lingvist Magnus Hamann fra Sprogzonen, der torsdag gæstede Maribo Gymnasium. Mens der kom en masse hyggelige bud på svaret, var der ingen, der turde sige, at de forbandt ordet med sex.

- Hygge bruges ofte som en eufemisme for sex. Det er altså et ord, der betragtes som tabu, og så finder man et andet ord, der skal dække for det. Men det er ikke det samme, lød det fra Magnus Hamann.

Det ville blive noget kludder med det danske sprog, hvis hygge pludselig var lig med sex, mente lingvisten og pegede på problematikken omkring en hyggeonkel eller familiehygge.

To lingvister tog gymnasieeleverne med på en spændende rejse ind i måden at bruge sproget på, og hvordan det kan opfattes. En lille ændring kan have en stor betydning. Det viste han også gennem tegnsprog. For egentlig er der jo ikke den store forskel på, om man, når man markerer i en time, rækker pege- eller langfingeren i vejret.

- Hvis man gør det sidste, så bliver læreren edderspændt rasende, mente Magnus Hamann.

For gymnasieeleverne er Sprogzonens besøg en del af faget Almen Sprogforståelse, der skal give de unge en forståelse for blandt andet semantik og syntaks. Selvom det er en dag, hvor lattermusklerne bliver rørt, så er det ikke bare sjov og ballade. Den viden, de får i løbet af kurset, kan de bruge i sprogfagene resten af gymnasietiden.

Det er ikke uvæsentligt at have styr på sproget, lød det fra scenen.

- Sproget, man bruger, er med til at påvirke den måde, som man ser verden på, forklarede Magnus Hamann.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tag Coronasnakken med dit barn 27. september 2020 kl. 22.21

AF: ANDREAS ALBERTSEN

Tag stilling til organdonation 25. september 2020 kl. 12.19

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

Annonce