cookie-og-privatlivspolitik
Den katolske kirkes tidligere præstebolig og menighedssal ved Sct. Franciscus-kirke kan nu rives ned.
Den katolske kirkes tidligere præstebolig og menighedssal ved Sct. Franciscus-kirke kan nu rives ned.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Kirke får ja til nedrivning

Museum Lolland-Falster og bygningsbevaringsforening protesterer.
15. september 2019 kl. 06:28 Af Marianne Knudsen

Annonce

NAKSKOV Et enigt teknisk udvalg har truffet den afgørende beslutning om, at Den katolske Kirke i Danmark får lov til at rive præsteboligen og menighedssalen i Bredgade 47A i Nakskov ned. Bygningen er i for dårlig stand til fortsat brug, siger ejeren og lejeren, Stenoskolen.

Kommunen modtog i 2018 16 indsigelser mod nedrivningen, men et fletal i teknisk udvalg besluttede, at der skulle udarbejdes en lokalplan, som ophæver ejendommens bevaringsværdi og giver mulighed for nedrivningen - og nu har et enigt udvalg godkendt planen. Der er kommet en massiv indsigelse mod nedrivningen fra Museum Lolland-Falster.

- På museet synes vi simpelthen, at det er en så trist beslutning, siger museumsinspektør Lene T. Buur, der fortsætter:

- Det polske kulturmiljø er så særligt for Lolland-Falster og er det, vi er landskendt for, og så er der ovenikøbet tale om en bygning, der er erklæret bevaringsværdig, fordi den har en arkitektonisk og kulturhistorisk værdi. Vi får en identitet af den, når vi går i vores by.

Museet mener, at snakken om nedrivning bør stoppe. Den helt specielle kulturarv, som den enestående bygningsmasse (red.: inklusive den katolske kirke) udgør, skal vi derimod værdsætte og bevare og give videre til vores efterkommere.

Museet påpeger videre, at området er udpeget som værdifuldt kulturmiljø, og for de værdifulde kulturmiljøer i Lolland Kommune står der i kommuneplanen retningslinjer og målsætninger. Først og fremmest, at "de værdifulde kulturmiljøer skal sikres i den kommunale planlægning og sagsbehandling, så tidligere tiders samfund, værdier og kulturhistoriske sammenhænge sikres," minder museumsinspektøren kommunen om i museets indsigelse.

Nakskov Bygningsbevaringsforening kalder lokalplanen for uambitiøs og visionsløs på byens vegne:

"Fra Lolland Kommunes side er der lagt op til bevaring af Nakskovs betydelige bygningskulturelle kvaliteter gennem en ny lokalplan for Søndergade og de tilknyttede stræder. Det vil være rigtigt, også at inkludere resten af bykernen og bygningsmassen i middelaldergaderne, fremfor at muliggøre nedrivning på kanten af den gamle voldgrav," skriver formanden, Flemming Willum Petersen, i sin indsigelse.

Hele ideen omkring bevaringsværdier udvandes desuden til menighedsløshed, hvis kommunen gang på gang ophæver bevaringsværdier for at imødekomme ønsker om nedrivning fra ejere, der ikke anerkender bygningernes værdier og derfor lader dem forfalde, og det fremmer forfaldet, fordi man sender et signal om, at man blot kan lade kulturmiljøer og bevaringsværdige bygninger forfalde, hvis man ønsker dem nedrevet, skriver bygningsbevaringsforeningen.

Formanden for teknisk udvalg, Gert Mortensen (S), siger, at det er en bygning i forfald, og at udvalget ikke synes, at kommunens skatteborgere skal betale for en renovering, hvis kommunen må overtage den:

- Hvad skulle vi også bruge bygningen til, spørger han og tilføjer, at nu får Stenoskolen i stedet en fornuftig udvidelse af skolens udearealer.

- Vi har i udvalget læst indsigelserne, men museet og foreningen har ingen penge at byde ind med, og det er et enigt udvalg, der godkender nedrivningen, siger Gert Mortensen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

AF: PER HØYEM

VINDMØLLER 29. juni 2020 kl. 12.36

AF: MARTIN WOUTERS

måske masse af… 29. juni 2020 kl. 10.23

AF: JOHN WENNERWALD

Skinner frem for bus 28. juni 2020 kl. 23.26

AF: JOHN WENNERWALD

Statslige arbejdspladser… 21. juni 2020 kl. 21.51

Annonce