cookie-og-privatlivspolitik
På denne skitse kan man se måleforholdene, som der skal være mellem hæk og anden beplantning ved veje og fortove.

3

Billeder

På denne skitse kan man se måleforholdene, som der skal være mellem hæk og anden beplantning ved veje og fortove.
Foto: Vejdirektoratet

Lolland

Kommuner: beskær, klip og lug

Kommunerne bruger mange ressourcer på at gøre opmærksom på manglende vedligehold.
02. august 2020 kl. 07:01 Af Margit Olsen

Annonce

LOLLAND-FALSTER Et fortov, hvor ukrudtet stortrives, en hæk, som vokser vildt, og træer, som hænger ud over fortov og kørebane, skal væk.

De to lokale kommuner slår et slag for, at hus- og grundejere sørger for, at der er plads til trafikanter på fortov, vej og rabatten.

- De fleste borgere har styr på deres forpligtelse, når det gælder snerydning og saltning af fortove om vinteren. Men når det gælder forpligtelsen til at sørge for at holde ukrudt, hæk, træer, buske og andre planter væk fra fortove, kørebane og rabatter, er der mange, som ikke efterlever reglerne, siger projektleder Søren Meilvang fra Park og Vej i Guldborgsund Kommune.

Selv om man som husejer ikke ejer fortov og rabat, som støder op til ens matrikel, har man faktisk ifølge vejloven forpligtelse til at sørge for at begrænse beplantningen.

- Hængende træer, bredde hække og så videre er ikke bare til gene for gående, cyklister og biler i det daglige, men kan være det, der gør, at for eksempel skraldebiler og brandbiler ikke kan komme frem, siger Søren Meilvang.

Kommunen bruger mange ressourcer på at gøre hus- og grundejere opmærksom på, at det er deres pligt at sørge for vedligehold, også om sommeren.

- Vi er ofte ude at inspicere veje - også de private fællesveje, hvor samme regler gælder, siger Søren Meilvang.

- Hvis vi ser, at ukrudtet breder sig, hække og buske vokser langt ud over rabat og fortov, eller træernes grene hænger for langt ned, tager vi nogle billeder. Efterfølgende sender vi billeder, beskrivelse og vejlovens bestemmelser til bolig- eller grundejer med besked på at få klippet og beskåret. Herefter har ejeren 14 dage til at gøre noget ved problemet og komme med sine eventuelle bemærkninger til kommunen. Efter de 14 dage kører vi igen ud til stedet for at kontrollere. Er der ikke sket noget, sender vi et påbud til bolig- og grundejeren. Endnu engang er der 14 dage til at få det effektueret. Vi kører endnu en gang til stedet. Og hvis der stadig ikke er sket noget, så bestiller vi en ekstern virksomhed til at udføre arbejdet, forklarer Søren Meilvang.

Regningen på denne opgave bliver så sendt til bolig- grundejeren.

- Det er vigtigt, at grund- og husejere tager deres forpligtelse til at holde beplantning indenfor deres skel alvorlig, slår Søren Meilvang fast.

Du kan finde "Vejloven" her. KLIK HERKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce