Annonce
Lolland

Lola bød på middag

Hele middagen blev indtaget i udstillingen om Lola. Nogle bar en klapstol med sig, andre valgte at stå. Foto: Ingrid Riis

Grød med and og urter til seks kokkehuer. - Hvis de spiste sådan i stenalderen, flytter jeg gerne tilbage, siger gæst.

MARIBO Fredag holdt Lola festmiddag for de 25, der havde været hurtigst til at købe billet. Udstillingen om Lola på Stiftsmuseet i Maribo dannede ramme om en middag komponeret over and, urter og kerner.

Menuen bød på andepølse i salat og syltet grønt, grød af emmer og enkorn med høost, hasselnødder og andebryst og til dessert blandede bær med chokolade, blomster, granité.

En forrygende smagsoplevelse komponeret af kokken Peter Nøhr, der har udviklet retterne, og kok Anna Carina Mullins, der stod for at lave og anrette dem.

- Vi kan ikke sige, hvordan de har tilberedt maden i jægersamlerstenalderen, men vores dygtige kokke har udviklet en middag med de ingredienser, vi ved, der har været til rådighed, forklarede museumsinspektør Vibeke Knöchel Christensen.

Hun var sammen med museumsinspektør Maria Brinch aftenens værter.

Mens gæsterne nød maden, skiftedes de to museumsfolk til meget levende at fortælle om Lola og livet i stenalderen. Så levende, at nogle af gæsterne udbrød: "Jeg kan se Lola for mig".

At Lola kan gøres så levende skyldes især fundet af et begstykke. Stykket, hvor der blev udtrukket dna fra, viste, at Lola - lige inden hun spyttede tyggegummiet ud - havde spist and, hasselnød og ål.

Begstykket blev fundet ved den store udgravning, inden anlægsarbejdet ved Femern-forbindelsen gik i gang.

Museumsinspektør Vibeke Knöchel Christensen fortalte om stenalderens kost. Foto: Ingrid Riis

Tilbage til stenalderen

Ved denne udgravning blev der også fundet en masse fiskeredskaber, hvilket man ikke har fundet i de mængder før. Som noget ret unikt blev der også fundet et fiskegærde.

- Før sagde vi, at vi formodede, der blev fanget og spist mange fisk, nu kan jeg sige, "sådan er det bare", fortalte Marie Brinch.

Det var kosten, der var i fokus til aftenens arrangement. De to museumsinspektører talte om både det, man ved sikkert, og det, man formoder.

Selv om jægerstenalderfolket var laktoseintolerante, spiste de alligevel ost, formodentlig en slags feta.

- Så de havde nok ondt i maven og diarre, men de vidste sikkert ikke hvorfor, forklarede Marie Brinch.

Middagen var ikke bare en pudsig ting, det var en lækker og smagfuld oplevelse i sig selv. Og gæsterne var imponerede og begejstrede over maden.

- Jeg havde faktisk overvejet, om jeg skulle spise hjemmefra, men det behøvede jeg ikke, griner Steffen Arnecke fra Nakskov.

Han fulgtes med sin kone Anne, og hun var også imponeret.

- Hvis de spiste sådan i stenalderen, flytter jeg gerne tilbage, sagde hun.

Nogle af ingredienserne, som chokolade, var måske en tilsnigelse, men grundlæggende var det de ingredienser, stenalderfolket har haft adgang til.

- Tidligere tænkte mange, at stenaldermad ikke var krydret, men det var da oplagt at koge suppe i saltvand, når man boede ved havet, mener Marie Brinch.

Aftenens hovedret var blandt andet krydret med blade og kerner fra ramsløg, og ramsløgblomsterne var en smagfuld pynt på grøden, der var hovedret.

Desserten indeholdt lidt snyd - der var nemlig chokolade sammen med bærrene. Foto: Ingrid Riis
Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere arrangementer

Lolas middag er det første arrangement i en række under Museum Lolland-Falsters store madkulturprojekt Egn.

I projektet indsamles gamle opskrifter, der laves undervisningsforløb for skoleklasser om mad og madens kulturelle betydning, og så er der planlagt en række arrangementer, hvor museet inviterer til mad med historie.

- Det var lidt en prøve i dag. Det er et lidt dyrere arrangement, end vi plejer at lave, forklarer Vibeke Knöchel Christensen.

I betragtning af hvor hurtigt der blev udsolgt og gæsternes begejstrede udtalelser, kan museet vist roligt gentage middagen med Lola. Blandt andet Rita Siig og Tom Nielsen, der havde taget turen fra Rødvig på Stevns.

- Vi så arrangementet på Facebook og skyndte os at købe billet. Vi er glade for, at vi er kørt herned. Det er spændende mad og dygtige formidlere, sagde Rita Siig.

Der er foreløbig planlagt fire madarrangementer mere. 1. juli kan man komme til middag hos kapellanen, og senere på efteråret inviterer møllerkonen på kaffe og ikke mindst kage, og så er der også middage med Reventlow og Cornelius S.C. Rödder undervejs.

  • Hele middagen blev indtaget i udstillingen om Lola. Nogle bar en klapstol med sig, andre valgte at stå. Foto: Ingrid Riis
  • Museumsinspektør Vibeke Knöchel Christensen fortalte om stenalderens kost. Foto: Ingrid Riis
  • Desserten indeholdt lidt snyd - der var nemlig chokolade sammen med bærrene. Foto: Ingrid Riis
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier