cookie-og-privatlivspolitik
Hele middagen blev indtaget i udstillingen om Lola. Nogle bar en klapstol med sig, andre valgte at stå.

3

Billeder

Hele middagen blev indtaget i udstillingen om Lola. Nogle bar en klapstol med sig, andre valgte at stå.
Foto: Ingrid Riis

Lolland

Lola bød på middag

Grød med and og urter til seks kokkehuer. - Hvis de spiste sådan i stenalderen, flytter jeg gerne tilbage, siger gæst.
07. juni 2021 kl. 21:45 Af Lise Ravnkilde

MARIBO Fredag holdt Lola festmiddag for de 25, der havde været hurtigst til at købe billet. Udstillingen om Lola på Stiftsmuseet i Maribo dannede ramme om en middag komponeret over and, urter og kerner.

Menuen bød på andepølse i salat og syltet grønt, grød af emmer og enkorn med høost, hasselnødder og andebryst og til dessert blandede bær med chokolade, blomster, granité.

En forrygende smagsoplevelse komponeret af kokken Peter Nøhr, der har udviklet retterne, og kok Anna Carina Mullins, der stod for at lave og anrette dem.

- Vi kan ikke sige, hvordan de har tilberedt maden i jægersamlerstenalderen, men vores dygtige kokke har udviklet en middag med de ingredienser, vi ved, der har været til rådighed, forklarede museumsinspektør Vibeke Knöchel Christensen.

Hun var sammen med museumsinspektør Maria Brinch aftenens værter.

Annonce

Mens gæsterne nød maden, skiftedes de to museumsfolk til meget levende at fortælle om Lola og livet i stenalderen. Så levende, at nogle af gæsterne udbrød: "Jeg kan se Lola for mig".

At Lola kan gøres så levende skyldes især fundet af et begstykke. Stykket, hvor der blev udtrukket dna fra, viste, at Lola - lige inden hun spyttede tyggegummiet ud - havde spist and, hasselnød og ål.

Begstykket blev fundet ved den store udgravning, inden anlægsarbejdet ved Femern-forbindelsen gik i gang.


Tilbage til stenalderen

Ved denne udgravning blev der også fundet en masse fiskeredskaber, hvilket man ikke har fundet i de mængder før. Som noget ret unikt blev der også fundet et fiskegærde.

- Før sagde vi, at vi formodede, der blev fanget og spist mange fisk, nu kan jeg sige, "sådan er det bare", fortalte Marie Brinch.

Annonce

Det var kosten, der var i fokus til aftenens arrangement. De to museumsinspektører talte om både det, man ved sikkert, og det, man formoder.

Selv om jægerstenalderfolket var laktoseintolerante, spiste de alligevel ost, formodentlig en slags feta.

- Så de havde nok ondt i maven og diarre, men de vidste sikkert ikke hvorfor, forklarede Marie Brinch.

Middagen var ikke bare en pudsig ting, det var en lækker og smagfuld oplevelse i sig selv. Og gæsterne var imponerede og begejstrede over maden.

- Jeg havde faktisk overvejet, om jeg skulle spise hjemmefra, men det behøvede jeg ikke, griner Steffen Arnecke fra Nakskov.

Annonce

Han fulgtes med sin kone Anne, og hun var også imponeret.

- Hvis de spiste sådan i stenalderen, flytter jeg gerne tilbage, sagde hun.

Nogle af ingredienserne, som chokolade, var måske en tilsnigelse, men grundlæggende var det de ingredienser, stenalderfolket har haft adgang til.

- Tidligere tænkte mange, at stenaldermad ikke var krydret, men det var da oplagt at koge suppe i saltvand, når man boede ved havet, mener Marie Brinch.

Aftenens hovedret var blandt andet krydret med blade og kerner fra ramsløg, og ramsløgblomsterne var en smagfuld pynt på grøden, der var hovedret.

Annonce

Flere arrangementer

Lolas middag er det første arrangement i en række under Museum Lolland-Falsters store madkulturprojekt Egn.

I projektet indsamles gamle opskrifter, der laves undervisningsforløb for skoleklasser om mad og madens kulturelle betydning, og så er der planlagt en række arrangementer, hvor museet inviterer til mad med historie.

- Det var lidt en prøve i dag. Det er et lidt dyrere arrangement, end vi plejer at lave, forklarer Vibeke Knöchel Christensen.

I betragtning af hvor hurtigt der blev udsolgt og gæsternes begejstrede udtalelser, kan museet vist roligt gentage middagen med Lola. Blandt andet Rita Siig og Tom Nielsen, der havde taget turen fra Rødvig på Stevns.

- Vi så arrangementet på Facebook og skyndte os at købe billet. Vi er glade for, at vi er kørt herned. Det er spændende mad og dygtige formidlere, sagde Rita Siig.

Annonce

Der er foreløbig planlagt fire madarrangementer mere. 1. juli kan man komme til middag hos kapellanen, og senere på efteråret inviterer møllerkonen på kaffe og ikke mindst kage, og så er der også middage med Reventlow og Cornelius S.C. Rödder undervejs.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE