Annonce
Lolland

Messerschmidt: Flyt kunstakademi til Nakskov

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt mener, at de studerende på Kunstakademiet vil have godt af at få den friske blæst fra Femern Bælt i håret. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Nakskov må have et palæ eller en herregård stående, som Det Konge-

lige Danske Kunstakademi kan flytte ind i, mener DF's næstformand.

NAKSKOV Dansk Folkepartis næstformand og kulturordfører, Morten Messerschmidt, mener, at Det Kongelige Danske Kunstakademi skal flyttes til Nakskov. Akademiet har siden 1754 holdt til på Charlottenborg Slot på Kongens Nytorv i København, men skandalen med en buste, der blev smidt i kanalen, får ham til at anbefale en flytning.

Prangende historie

I et læserbrev i Politiken skriver han:

"Det ville gavne akademiet at blive løsrevet fra hovedstadens identitetspolitiske sump og blive sat fri i et smukt landdistrikt. Akademiet kan med fordel placeres i Nakskov på Lolland. Nakskov må med sin prangende historie som købstad have et palæ eller en herregård stående, som det kan flytte ind i. Her ville det fungere som et vigtigt kulturelt center omringet af den smukke natur ved Nakskov Fjord."

Kunstakademiet finansieres med knap 50 millioner kroner om året af staten, men er med Messer­schmidts ord blevet et klovneteater for venstreradikale kunstnere og "en identitetspolitisk manege af racismedyrkelse, minoritetsbeskyttelse og historie­forvrængning".

Artiklen fortsætter efter annoncen

S: Nemt og populistisk

Socialdemokratiet har også været kritisk overfor udviklingen på kunstakademiet, og i sin nytårstale satte Mette Frederiksen fokus på behovet for at få flere uddannelser i provinsen, så hvad siger partiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, til Messerschmidts forslag?

- Det er vigtigt at sige, at det, der er foregået på Kunstakademiet, har været noget rod, og det har ministeren også handlet på ved at sætte gang i en proces for at få ryddet op i det. Vi er også meget optaget af, at der kommer uddannelser i hele Danmark, og at vi får vendt den udvikling, hvor uddannelser i de mindre byer og samfund er lukket, bekræfter han.

- Men når det så er sagt: Jeg har meget svært ved at se for mig, at vi flytter den institution ud af København. Vi har jo både et jysk og et fynsk kunstakademi, så der er adgang rundt i landet. Det kan være, vi skal se på at få mere af det, men det er nemt og populistisk, det han foreslår, og han ved nok godt, det ikke har gang på jord, lyder det fra Kasper Sand Kjær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Afviser ikke noget

Tine Vinther Clausen (V), der er formand for kommunens fritids- og kulturudvalg, tager mere positivt - men også let skeptisk - imod forslaget fra Morten Messerschmidt.

- Hvis der er flere end ham, der synes, det er en god idé, og hvis det giver mening og er en gennemarbejdet og gennemtænkt idé, så er vi klar til at se på det. Vi afviser ikke noget i døren. Men hvor realistisk det er, kan jeg have min tvivl ved, siger Tine Vinther Clausen.

På stående fod vil hun ikke give et bud på, hvilket palæ eller hvilken herregård der kan bruges.

- Men jeg er sikker på, at hvis det bliver en realitet, så finder vi det rigtige sted. Og vi har jo masser af potentiale på Lolland, så jeg er da glad for, at det er os, han kommer i tanke om, tilføjer Tine Vinther Clausen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forfædre fra Nakskov

Forslaget er dog seriøst nok, siger Morten Messerschmidt til Folketidende og nævner, at han sammen med Henrik Dahl (LA) har anmeldt en forespørgselsdebat i Folketinget om at sikre åndsfriheden på akademiet. At Socialdemokratiets kulturordfører kalder forslaget nemt og populistisk overrasker ham ikke.

- Sådan er det hver gang, jeg holder socialdemokraterne op på det, de selv siger. Og at der er kunstuddannelser i Jylland og på Fyn, er det underligste argument, jeg har hørt. Kunstnerne i København tænker ens, så det der med, at kunsten skal udfordre den vante måde at tænke på, harmonerer ikke med, at man tænker fuldstændig ens. Skal man ud af vanetænkningen, som nu bliver synonymt med, at man kaster buster i havnen, skal man uden for København, siger han og nævner, at hans far og farfar kom fra Nakskov.

  • Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt mener, at de studerende på Kunstakademiet vil have godt af at få den friske blæst fra Femern Bælt i håret. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier