cookie-og-privatlivspolitik
Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt mener, at de studerende på Kunstakademiet vil have godt af at få den friske blæst fra Femern Bælt i håret.
Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt mener, at de studerende på Kunstakademiet vil have godt af at få den friske blæst fra Femern Bælt i håret.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Lolland

Messerschmidt: Flyt kunstakademi til Nakskov

Nakskov må have et palæ eller en herregård stående, som Det Konge-
lige Danske Kunstakademi kan flytte ind i, mener DF's næstformand.
21. januar 2021 kl. 14:50 Af David Arnholm

Annonce

NAKSKOV Dansk Folkepartis næstformand og kulturordfører, Morten Messerschmidt, mener, at Det Kongelige Danske Kunstakademi skal flyttes til Nakskov. Akademiet har siden 1754 holdt til på Charlottenborg Slot på Kongens Nytorv i København, men skandalen med en buste, der blev smidt i kanalen, får ham til at anbefale en flytning.


Prangende historie

I et læserbrev i Politiken skriver han:

"Det ville gavne akademiet at blive løsrevet fra hovedstadens identitetspolitiske sump og blive sat fri i et smukt landdistrikt. Akademiet kan med fordel placeres i Nakskov på Lolland. Nakskov må med sin prangende historie som købstad have et palæ eller en herregård stående, som det kan flytte ind i. Her ville det fungere som et vigtigt kulturelt center omringet af den smukke natur ved Nakskov Fjord."

Kunstakademiet finansieres med knap 50 millioner kroner om året af staten, men er med Messer­schmidts ord blevet et klovneteater for venstreradikale kunstnere og "en identitetspolitisk manege af racismedyrkelse, minoritetsbeskyttelse og historie­forvrængning".


S: Nemt og populistisk

Socialdemokratiet har også været kritisk overfor udviklingen på kunstakademiet, og i sin nytårstale satte Mette Frederiksen fokus på behovet for at få flere uddannelser i provinsen, så hvad siger partiets kulturordfører, Kasper Sand Kjær, til Messerschmidts forslag?

Annonce

- Det er vigtigt at sige, at det, der er foregået på Kunstakademiet, har været noget rod, og det har ministeren også handlet på ved at sætte gang i en proces for at få ryddet op i det. Vi er også meget optaget af, at der kommer uddannelser i hele Danmark, og at vi får vendt den udvikling, hvor uddannelser i de mindre byer og samfund er lukket, bekræfter han.

- Men når det så er sagt: Jeg har meget svært ved at se for mig, at vi flytter den institution ud af København. Vi har jo både et jysk og et fynsk kunstakademi, så der er adgang rundt i landet. Det kan være, vi skal se på at få mere af det, men det er nemt og populistisk, det han foreslår, og han ved nok godt, det ikke har gang på jord, lyder det fra Kasper Sand Kjær.


Afviser ikke noget

Tine Vinther Clausen (V), der er formand for kommunens fritids- og kulturudvalg, tager mere positivt - men også let skeptisk - imod forslaget fra Morten Messerschmidt.

- Hvis der er flere end ham, der synes, det er en god idé, og hvis det giver mening og er en gennemarbejdet og gennemtænkt idé, så er vi klar til at se på det. Vi afviser ikke noget i døren. Men hvor realistisk det er, kan jeg have min tvivl ved, siger Tine Vinther Clausen.

På stående fod vil hun ikke give et bud på, hvilket palæ eller hvilken herregård der kan bruges.

Annonce

- Men jeg er sikker på, at hvis det bliver en realitet, så finder vi det rigtige sted. Og vi har jo masser af potentiale på Lolland, så jeg er da glad for, at det er os, han kommer i tanke om, tilføjer Tine Vinther Clausen.


Forfædre fra Nakskov

Forslaget er dog seriøst nok, siger Morten Messerschmidt til Folketidende og nævner, at han sammen med Henrik Dahl (LA) har anmeldt en forespørgselsdebat i Folketinget om at sikre åndsfriheden på akademiet. At Socialdemokratiets kulturordfører kalder forslaget nemt og populistisk overrasker ham ikke.

- Sådan er det hver gang, jeg holder socialdemokraterne op på det, de selv siger. Og at der er kunstuddannelser i Jylland og på Fyn, er det underligste argument, jeg har hørt. Kunstnerne i København tænker ens, så det der med, at kunsten skal udfordre den vante måde at tænke på, harmonerer ikke med, at man tænker fuldstændig ens. Skal man ud af vanetænkningen, som nu bliver synonymt med, at man kaster buster i havnen, skal man uden for København, siger han og nævner, at hans far og farfar kom fra Nakskov.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: CHRISTIAN NYBORG MORTENSEN

Lokale borgere frarøves… 06. marts 2021 kl. 19.12

AF: LINDA SOMMER

Historisk bymidte i Maribo… 04. marts 2021 kl. 21.37

AF: SØREN LEVIN BØCKHAUS THORMANN

Roses skal, dem der roses bør 04. marts 2021 kl. 11.30

AF: PERNILLE KRUSE PEDERSEN

Haveæstetik er vejen frem 03. marts 2021 kl. 19.31

AF: MARTIN WOUTERS

præsentation fra formanden… 03. marts 2021 kl. 09.45

AF: HENNING BECH JOHANSEN

Axeltorv i Nakskov igen 02. marts 2021 kl. 14.07

Annonce

ANNONCE