cookie-og-privatlivspolitik
Eksempelvis vandboringen ved Klinkevej på Nordvestlolland skal have et boringsnært beskyttelsesområde, har Miljøstyrelsen vurderet.
Eksempelvis vandboringen ved Klinkevej på Nordvestlolland skal have et boringsnært beskyttelsesområde, har Miljøstyrelsen vurderet.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Skal beskytte drikkevand

Vil berøre cirka 70 lodsejere -Vandværksboringer risikovurderes og får beskyttet areal
21. september 2021 kl. 06:56 Af Marianne Knudsen

LOLLAND For at beskytte drikkevandsboringer imod, at der kan trænge sprøjtegifte ned i Lollands drikkevand, skal der inden udgangen af 2022 lægges beskyttelsesområder omkring nogle af boringerne.

Det er Miljøstyrelsen, som står for beregning og optegning af de BoringsNære BeskyttelsesOmråder, som de kaldes, og som forkortes til BNBO-områder. I Lolland Kommune er der især tale om landbrugsarealer, men også nogle erhvervsområder.

Lolland Kommune har i alt 82 vandværksboringer, hvor det i risikovurderingen er vurderet, at 67 af dem skal beskyttes. Ud af de 82 boringer er der seks nyere boringer, der endnu ikke har fået beregnet, om de skal beskyttes.

Det samlede landbrugsareal for de 67 beskyttelsesområder udgør cirka 181 hektar, og de enkelte BNBO spænder fra cirka 0,3 hektar til cirka 11 hektar, oplyser miljøsagsbehandler Katharina Nellemann, Lolland Kommune.

Det svarer til, at det samlede areal, der skal beskyttes, er på 254 fodboldbaner, og at de cirkelformede eller ovale beskyttelsesarealer ved de enkelte boringer svinger fra en halv fodboldbane og op til 15 en halv fodboldbane.

Annonce

Det berører cirka 70 lodsejere.

- Disse arealer må så tages ud af drift, drives økologisk, eller også kan man - jeg tør næsten ikke sige det - sætte solceller der, nævner formanden for teknisk udvalg, Leif Utermöhl (S).

- Kommunen agter at holde flere stormøder med landmændene og deres organistationer om dette, og der bliver også møder med de enkelte landmænd, der har arealer, der er udtaget til beskyttelse, tilføjer han.

Inddragelsen af arealerne vil kræve erstatning til de berørte lodsejere. Som udgangspunkt vil det være vandværkerne, som skal betale erstatningen, hvilket vil betyde, at vandprisen stiger for kunderne.

Der er ikke sat beløb på erstatningernes størrelse endnu.

Annonce

Det er fra kommunens side lagt op til, at vandværkerne opfordres til at påtage sig rollen med at forhandle aftaler med lodsejerne, og at Lolland Kommune bistår ved forhandlingerne.

Da opgaven kræver indsigt i jordpriser, indkomsttab ved forskellige afgrødetyper, beskatningsregler med mere, som Teknik- og Miljømyndigheden ikke er i besiddelse af den nødvendige faglige indsigt i, vil det være nødvendigt at købe ekstern rådgiverbistand til den del af opgaven.

Miljøstyrelsen har kun vurderet på erhvervsmæssig brug af pesticider, så hvis private haveejere sprøjter løs tæt på en vandboring, får det indtil videre ikke konsekvenser.

Et flertal i teknisk udvalg har bakket op om indsatsen, og om at hvis der ikke opnås en frivillig aftale på rimelige vilkår, skal beskyttelsesområderne gennemføres via påbud/forbud efter miljøbeskyttelsesloven.

Henning Alfred Rasmussen fra Din Stemme kunne dog ikke godkende risikovurderingen, "da den forekommer unuanceret".

Annonce

Sagen er videresendt til økonomiudvalget i Loland Kommune, der måtte udsætte sagen, da der var rod i de oversendte papirer.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vi skal tage klimaansvar 24. oktober 2021 kl. 22.06

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

Annonce

ANNONCE