Annonce
Lolland

Skal beskytte drikkevand

Eksempelvis vandboringen ved Klinkevej på Nordvestlolland skal have et boringsnært beskyttelsesområde, har Miljøstyrelsen vurderet. Foto: Jan Knudsen

Vil berøre cirka 70 lodsejere -Vandværksboringer risikovurderes og får beskyttet areal

LOLLAND For at beskytte drikkevandsboringer imod, at der kan trænge sprøjtegifte ned i Lollands drikkevand, skal der inden udgangen af 2022 lægges beskyttelsesområder omkring nogle af boringerne.

Det er Miljøstyrelsen, som står for beregning og optegning af de BoringsNære BeskyttelsesOmråder, som de kaldes, og som forkortes til BNBO-områder. I Lolland Kommune er der især tale om landbrugsarealer, men også nogle erhvervsområder.

Lolland Kommune har i alt 82 vandværksboringer, hvor det i risikovurderingen er vurderet, at 67 af dem skal beskyttes. Ud af de 82 boringer er der seks nyere boringer, der endnu ikke har fået beregnet, om de skal beskyttes.

Det samlede landbrugsareal for de 67 beskyttelsesområder udgør cirka 181 hektar, og de enkelte BNBO spænder fra cirka 0,3 hektar til cirka 11 hektar, oplyser miljøsagsbehandler Katharina Nellemann, Lolland Kommune.

Det svarer til, at det samlede areal, der skal beskyttes, er på 254 fodboldbaner, og at de cirkelformede eller ovale beskyttelsesarealer ved de enkelte boringer svinger fra en halv fodboldbane og op til 15 en halv fodboldbane.

Det berører cirka 70 lodsejere.

- Disse arealer må så tages ud af drift, drives økologisk, eller også kan man - jeg tør næsten ikke sige det - sætte solceller der, nævner formanden for teknisk udvalg, Leif Utermöhl (S).

- Kommunen agter at holde flere stormøder med landmændene og deres organistationer om dette, og der bliver også møder med de enkelte landmænd, der har arealer, der er udtaget til beskyttelse, tilføjer han.

Inddragelsen af arealerne vil kræve erstatning til de berørte lodsejere. Som udgangspunkt vil det være vandværkerne, som skal betale erstatningen, hvilket vil betyde, at vandprisen stiger for kunderne.

Der er ikke sat beløb på erstatningernes størrelse endnu.

Det er fra kommunens side lagt op til, at vandværkerne opfordres til at påtage sig rollen med at forhandle aftaler med lodsejerne, og at Lolland Kommune bistår ved forhandlingerne.

Da opgaven kræver indsigt i jordpriser, indkomsttab ved forskellige afgrødetyper, beskatningsregler med mere, som Teknik- og Miljømyndigheden ikke er i besiddelse af den nødvendige faglige indsigt i, vil det være nødvendigt at købe ekstern rådgiverbistand til den del af opgaven.

Miljøstyrelsen har kun vurderet på erhvervsmæssig brug af pesticider, så hvis private haveejere sprøjter løs tæt på en vandboring, får det indtil videre ikke konsekvenser.

Et flertal i teknisk udvalg har bakket op om indsatsen, og om at hvis der ikke opnås en frivillig aftale på rimelige vilkår, skal beskyttelsesområderne gennemføres via påbud/forbud efter miljøbeskyttelsesloven.

Henning Alfred Rasmussen fra Din Stemme kunne dog ikke godkende risikovurderingen, "da den forekommer unuanceret".

Sagen er videresendt til økonomiudvalget i Loland Kommune, der måtte udsætte sagen, da der var rod i de oversendte papirer.

  • Eksempelvis vandboringen ved Klinkevej på Nordvestlolland skal have et boringsnært beskyttelsesområde, har Miljøstyrelsen vurderet. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier