cookie-og-privatlivspolitik
Andreas Just Karberg arbejder på mange fronter med Christianssædes fremtid. Blandt andet vil der blive tilkørsel til slottet her fra nordsiden, gennem den gamle allé fra Christianssæde skov. Den løse tidsplan for det samlede renoveringsprojekt siger, at det kan stå klar om to og et halvt år.

3

Billeder

Andreas Just Karberg arbejder på mange fronter med Christianssædes fremtid. Blandt andet vil der blive tilkørsel til slottet her fra nordsiden, gennem den gamle allé fra Christianssæde skov. Den løse tidsplan for det samlede renoveringsprojekt siger, at det kan stå klar om to og et halvt år.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Slotsejer er godt på vej

Det er planen at gøre det færdigrenoverede slot til et sted med bed & breakfast i luksusklassen.
15. december 2019 kl. 13:19 Af John Karlsen

Annonce

CHRISTIANSSÆDE Den nye ejer af Christianssæde slot og skov, Andreas Just Karberg, er godt på vej i arbejdet med at give slottet fortidens ære og værdighed tilbage. I dag er slottet blot en tom skal - omend med et ydre nogenlunde som dengang i 1690, hvor slottet stod færdigt.

Andreas Just Karberg vil også bringe både slottets indre og nærmeste omgivelser tilbage til dengang og har foreløbig blandt andet fået lavet det skitseprojekt, der skal bane vejen for en byggetilladelse.

Her skal projektet balancere mellem på den ene side de nuværende myndigheders krav til blandt andet moderne brandsikring og handicapadgang, og på den anden side fredningsmyndighedernes - og den nye ejers ønske om at bringe slottets indre tilbage til dengang for 330 år siden på bæredygtig facon.

Siden købet af slot og skov har Andreas Just Karberg også købt den ejendom på Christianssædevej, der tidligere var slottets gartnerbolig - overtagelsen er sket med løfte til den nuværende beboer om at kunne blive boende. Med i dette køb hører også to hektar jord, der tidligere var godsets gartneri. På den jord er det planen at opføre en 600 kvadratmeter stor lade, hvor der blandt andet skal installeres det flisfyr, der via fjernvarmerør skal levere varmen til slottet. På taget af laden skal der være solceller med batteri, så slottet kan være mest mulig selvforsynende med strøm.

Det er stadig planen at gøre det færdigrenoverede slot til et sted med bed & breakfast i luksusklassen. Tilkørslen til herlighederne vendes fra de seneste mange års adgang til slottet fra syd, tilbage til dengang, turen gik fra skoven i nord og gennem den statelige allé og park. Tilkørselsvejen etableres vest om slottet og om til de parkeringspladser med elstandere, der opsættes i et genetableret barokanlæg på sydsiden indenfor voldgraven.

Foreløbig er der blandt andet ryddet op i bevoksningen nord for slottet. Og ind til de to kæmpeege lidt fra gartnerboligen, Andreas Just Karberg anser for at være skovens største. Nu har de fået navne efter hans egne børn, Albert og Alice.

Ved egene bliver opsat en informationstavle med et "Velkommen til Christianssæde". I det hele taget bliver der nu åbnet op overfor offentligheden, blandt andet i form af en hjemmeside - og skiltet med "Privat" ind til parken er taget ned.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

Annonce