cookie-og-privatlivspolitik
Næstformand Leif Utermöhl (S) og formand Tine Vinther Clausen (V) kunne overrække kulturprisen til Højreby Spillemandslaug, mens resten af det politiske udvalg havde taget plads på trappen.

2

Billeder

Næstformand Leif Utermöhl (S) og formand Tine Vinther Clausen (V) kunne overrække kulturprisen til Højreby Spillemandslaug, mens resten af det politiske udvalg havde taget plads på trappen.
Foto: Claus Hansen

Lolland

Spillemænd hædret med kulturpris

Lolland Kommunes kulturpris gik til Højreby Spillemandslaug.
06. december 2019 kl. 14:20 Af Palle Nevad Frandsen

Annonce

LOLLAND For 36 år siden så Højreby Spillemandslaug dagens lys, og dengang havde man næppe forestillet sig, hvor store spor de lokale spillemænd ville sætte - ikke bare i den lollandske muld, men ud over hele Europa.

I går blev spillemændene hædret, da de fik overrakt Lolland Kommunes kulturpris. Det skete med en lettere forsinkelse, for egentlig skulle prisen været givet til dem ved en kulturkonference i november, men den blev aflyst.

- Tilslutningen til det koncept, der tidligere havde været gennemført, var vigende. For vigende til, at vi kunne gennemføre, og derfor blev der trukket i nødbremsen, forklarede formanden for fritids- og kulturudvalget, Tine Vinther Clausen (V), da hun i går formiddags tog imod Højreby Spillemandslaug i Lolland Kommunes administrationsbygning.

Nødbremse eller ej, vinderen af kulturprisen var fundet.

- En vinder, som vi gerne vil hylde og vise vores store respekt og anerkendelse overfor, slog hun fast.

Flere havde indstillet spillemandslavet til prisen. Blandt dem var institutionsleder Jesper Lund, som fremhævede spillemændene som gode samarbejdspartnere, der udbreder både spillemandsmusik og folkemusiktraditionen.

Marie Dam Larsen havde peget på, at folkemusikerne både spiller ny og gammel musik og optræder i alt fra pensionistforeninger og kirker til børnehaver. Samtidig holder de liv i gamle noder og samarbejder med lokale folkedanserforeninger.

Endelig havde Dorte Hansen fra Holeby Medborgerhus peget på Højreby Spillemandslaug, fordi de spreder glad musikkunst til glæde for alle aldersgrupper, og fordi medlemmerne gennem koncerterne er gode til at formidle en musikalsk historisk rejse ud i verden. Det hele er fyldt med anekdoter og spændende fortællinger om spillemænd og musikalske traditioner.

Næstformand Leif Utermöhl (S) fremhævede i sin tale Højreby Spillemandslaug for at være gode ambassadører både nationalt og internationalt.

- Det er godt for vores børn, at I viser dem, at man ikke behøver at få musikken fra iPads. Man kan få musik ud af rigtige instrumenter og gøre den levende, og det er rigtigt vigtigt, at man kan mærke den gnist, I har, når I formidler, forklarede han.

Fritids- og kulturudvalget var ikke i tvivl om, at Højreby Spillemandslaug skulle have kulturprisen.

- I har virkelig gjort jer fortjent til denne pris, og I er i den grad både kulturformidlere og kulturbærere, slog Leif Utermöhl fast.

Spillemændene havde indledt morgenen med at spille for og med fritids- og kulturudvalget. I udvalget er det nemlig en fast tradition, at man begynder hvert møde med en sang, og denne dag kunne der så komme instrumenter på. I kommunens administrationsbygning i Maribo spillede de "Der er noget i luften", mens politikerne sang, og folk kom ud af kontorerne for at nyde musikken.

Efterfølgende fortalte musikalsk leder Frede Nielsen om, hvordan Højreby Spillemandslaug havde været med til at udbrede folkemusikken fra Lolland-Falster til hele Europa. Det skete i samarbejde med orkestret Baltic Crossing, der lavede en cd med folkemusik fra Sydhavsøerne - og siden har musikken bredt sig ud i Europa.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce