cookie-og-privatlivspolitik
Når langt flere børn i Lolland Kommune end på landsplan er overvægtige, skyldes det sociodemografiske faktorer såsom uddannelse og økonomi, som påvirker kost- og motionsvaner i familierne.
Når langt flere børn i Lolland Kommune end på landsplan er overvægtige, skyldes det sociodemografiske faktorer såsom uddannelse og økonomi, som påvirker kost- og motionsvaner i familierne.
Foto: Jens Dresling

Lolland

Tilbud om hjælp til skolebørn med overvægt

Sundhedstjenesten i Lolland Kommune har fået tilbud om at deltage i et studie, som tilbyder en systematisk indsats til børn med overvægt.
16. maj 2021 kl. 15:51 Af Rikke Folm Berg

FAKTA
Ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen er der i 0. klasse syv procent flere skolebørn med overvægt i Lolland Kommune end på landsplan, og i 8. klasse er der cirka 11 procent flere skolebørn med overvægt i Lolland Kommune end på landsplan.
Over et skoleforløb fra 0. til 8. klasse bliver cirka 10 procent flere skolebørn overvægtige i Lolland Kommune end på landsplan.

NAKSKOV - Det ville være en gave til lollandske børn med overvægt.

Sådan siger lederen af sundhedstjenesten i Lolland Kommune, Gitte Thorsen, om tilbuddet til Lolland Kommune om at deltage i Holbæk Obesity Treatment-studiet, kaldet HOT-studiet.

HOT-studiet går ud på at undersøge to forskellige metoder til behandling af overvægt hos børn og unge for at se, hvilken metode der er mest effektiv med henblik på at reducere graden af overvægt og øge børnenes livskvalitet.

De to metoder er Holbæk-metoden og metoden kaldet Conventional Care. Studiet henvender sig til børn i alderen 6 -11,9 år, som har et body mass index (BMI) svarende til 90-percentilen eller derover for alder og køn.

HOT- studiet varetages af Jens Christian Holm, som er overlæge, ph.d., klinisk ekstern lektor, forskningsleder og leder af enheden for børn og unge med overvægt på børneafdelingen på Holbæk Sygehus.

Annonce

Ifølge Gitte Thorsen kunne der nemlig gøres mere for børn med overvægt i Lolland Kommune, end der bliver gjort.

- Vi gør noget, men vi kan gøre mere, fastslår hun.


Pres på indsatsen

Som det er nu, kommer alle skolebørn i Lolland Kommune til sundhedsplejerske i 0., 1., 3., 5. og 8. klasse, hvor eventuel overvægt bliver opsporet, og herefter er mulighederne, alt efter behov, at hjælpe til ændringer i kosten gennem råd og vejledning eller til mere motion, blandt andet gennem et samarbejde med Broen Lolland, som for eksempel hjælper børn af forældre med sparsom økonomi med at betale kontingent til fodboldklubben eller udstyre barnet med det nødvendige udstyr. Endelig kan sundhedstjenesten henvise til behandling på julemærkehjem eller på sygehuset, oplyser hun.

- Men det, vi gør, er ikke så struktureret som det, HOT-studiet tilbyder. Derfor vil vi gerne deltage i det ekstra og særlige tilbud, forklarer hun.

Hun peger desuden på, at tilbuddet om hjælp er blevet ekstra relevant under corona.

Annonce

- Der er i coronatiden en tydelig tendens til, at der bliver flere børn med overvægt, så der er pres på indsatsen for at hjælpe dem, og derfor er der behov for en struktureret indsats med fokus på både børn og forældre.

HOT-studiet løber i to år, tilbyder 6-12 konsultationer til i alt 100 børn og koster i alt kommunen 530.000 kroner at deltage i fordelt over budgetårene 2022 og 2023.

Derudover skal Lolland Kommune bidrage med sundhedsplejersketimer til konsultationer til skolebørn med overvægt. Til det formål vil sundhedsplejerskerne i kommunen blive undervist af eksperter fra enheden børn og unge med overvægt på Holbæk Sygehus, hvorfor de samtidig bliver opkvalificeret.

I børne- og skoleudvalget er der umiddelbart opbakning til tilbuddet om at deltage i HOT-studiet.

- Vi synes, at det er et godt projekt, men vi skal finde finansieringen til det, siger formanden for børne- og skoleudvalget, Signe Lund (S).

Annonce

Foreløbig bliver det en del af de kommende budgetforhandlinger for 2022, oplyser hun.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

Annonce

ANNONCE