Annonce
Lolland

Tilbud om hjælp til skolebørn med overvægt

Når langt flere børn i Lolland Kommune end på landsplan er overvægtige, skyldes det sociodemografiske faktorer såsom uddannelse og økonomi, som påvirker kost- og motionsvaner i familierne. Foto: Jens Dresling

Sundhedstjenesten i Lolland Kommune har fået tilbud om at deltage i et studie, som tilbyder en systematisk indsats til børn med overvægt.

NAKSKOV - Det ville være en gave til lollandske børn med overvægt.

Sådan siger lederen af sundhedstjenesten i Lolland Kommune, Gitte Thorsen, om tilbuddet til Lolland Kommune om at deltage i Holbæk Obesity Treatment-studiet, kaldet HOT-studiet.

HOT-studiet går ud på at undersøge to forskellige metoder til behandling af overvægt hos børn og unge for at se, hvilken metode der er mest effektiv med henblik på at reducere graden af overvægt og øge børnenes livskvalitet.

De to metoder er Holbæk-metoden og metoden kaldet Conventional Care. Studiet henvender sig til børn i alderen 6 -11,9 år, som har et body mass index (BMI) svarende til 90-percentilen eller derover for alder og køn.

HOT- studiet varetages af Jens Christian Holm, som er overlæge, ph.d., klinisk ekstern lektor, forskningsleder og leder af enheden for børn og unge med overvægt på børneafdelingen på Holbæk Sygehus.

Ifølge Gitte Thorsen kunne der nemlig gøres mere for børn med overvægt i Lolland Kommune, end der bliver gjort.

- Vi gør noget, men vi kan gøre mere, fastslår hun.

Pres på indsatsen

Som det er nu, kommer alle skolebørn i Lolland Kommune til sundhedsplejerske i 0., 1., 3., 5. og 8. klasse, hvor eventuel overvægt bliver opsporet, og herefter er mulighederne, alt efter behov, at hjælpe til ændringer i kosten gennem råd og vejledning eller til mere motion, blandt andet gennem et samarbejde med Broen Lolland, som for eksempel hjælper børn af forældre med sparsom økonomi med at betale kontingent til fodboldklubben eller udstyre barnet med det nødvendige udstyr. Endelig kan sundhedstjenesten henvise til behandling på julemærkehjem eller på sygehuset, oplyser hun.

- Men det, vi gør, er ikke så struktureret som det, HOT-studiet tilbyder. Derfor vil vi gerne deltage i det ekstra og særlige tilbud, forklarer hun.

Hun peger desuden på, at tilbuddet om hjælp er blevet ekstra relevant under corona.

- Der er i coronatiden en tydelig tendens til, at der bliver flere børn med overvægt, så der er pres på indsatsen for at hjælpe dem, og derfor er der behov for en struktureret indsats med fokus på både børn og forældre.

HOT-studiet løber i to år, tilbyder 6-12 konsultationer til i alt 100 børn og koster i alt kommunen 530.000 kroner at deltage i fordelt over budgetårene 2022 og 2023.

Derudover skal Lolland Kommune bidrage med sundhedsplejersketimer til konsultationer til skolebørn med overvægt. Til det formål vil sundhedsplejerskerne i kommunen blive undervist af eksperter fra enheden børn og unge med overvægt på Holbæk Sygehus, hvorfor de samtidig bliver opkvalificeret.

I børne- og skoleudvalget er der umiddelbart opbakning til tilbuddet om at deltage i HOT-studiet.

- Vi synes, at det er et godt projekt, men vi skal finde finansieringen til det, siger formanden for børne- og skoleudvalget, Signe Lund (S).

Foreløbig bliver det en del af de kommende budgetforhandlinger for 2022, oplyser hun.

Ifølge tal fra Sundhedsdatastyrelsen er der i 0. klasse syv procent flere skolebørn med overvægt i Lolland Kommune end på landsplan, og i 8. klasse er der cirka 11 procent flere skolebørn med overvægt i Lolland Kommune end på landsplan.
Over et skoleforløb fra 0. til 8. klasse bliver cirka 10 procent flere skolebørn overvægtige i Lolland Kommune end på landsplan.

  • Når langt flere børn i Lolland Kommune end på landsplan er overvægtige, skyldes det sociodemografiske faktorer såsom uddannelse og økonomi, som påvirker kost- og motionsvaner i familierne. Foto: Jens Dresling
Annonce
Lolland

De er blandt Danmarks bedste

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Annonce
Annonce
Sport

Endnu en nedtur i Parken - Nykøbing FC kan ikke score mål

Guldborgsund

Endnu et tomt butikslokale får nyt liv: Martin udvider butikken

Sport

Efter tre store øretæver: - Synes vi havde fortjent mere mod AB

Vejret

Rekord slået: Drivvåd april er den vådeste i 150 år

Lolland

De er blandt Danmarks bedste

112

Fulde og fartglade bilister stoppet

Lolland

Skrider fra parti: "De dårlige oplevelser blev simpelthen for meget!"

Lokal nyt

Se kortet: Her kan du tanke billigt i weekenden

112

Eftersøgt i knivstikker-sag er stadig på fri fod

Indland

Byret: Beboer på Christiania tjente 20 millioner på hash

Indland

Store bededag markeres med lukkede skoler og fri til ansatte

Vejret

Weekenden bringer lunt forårsvejr til Danmark

112

Tredje gang: Narkopåvirket bilist mistede bilen

Guldborgsund

Nu igen: Vej bukker under for vand

Indland

28-årig røver Rema 1000 med økse og går på bodega

Annonce
Annonce
Dølle

Bo er ny leverandør af Dølle-pølsen: - Jeg går ikke på kompromis med kvaliteten

Lolland

Her holder børnene fri store bededag

Indland

Mand er faldet fra kran under arbejde i København

Sport

Bombe i Nordfalster - cheftræner færdig til sommer

Vejret

Vintrene på Lolland-Falster vil blive op til 30 procent vådere

Guldborgsund

Hvad skal vi grine af til sommer? Revyfolk kæmper med teksterne

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier