cookie-og-privatlivspolitik
Gerningsmændene har været grundige på Café Vin&Brød.

2

Billeder

Gerningsmændene har været grundige på Café Vin&Brød.
Foto: Jan Knudsen

Lolland

Tre mænd knuser ruder i caféer

Har hørt rygter om, at gerningsmændene nu går og venter på, at ruderne bliver skiftet. Når det sker, kommer de forbi igen og kræver beskyttelsespenge.
05. maj 2021 kl. 13:50 Af Birgitta Andersen

MARIBO-NAKSKOV To caféer i Maribo og Nakskov har i løbet af den seneste uge været udsat for groft hærværk.

Natten til onsdag 28. april kørte en mørk bil ned ad Vejlegade i Nakskov, ind på Axeltorv og standsede foran Café Bita. Tre personer steg ud. Sekunder efter lød der høje brag i natten, da cafeens ruder blev knust.

Den rystede indehaver Ferri Davodi kunne på overvågningsvideoen fra caféen se, hvad der var sket.

- En af dem smider noget hen mod vinduet, inden de sætter sig ind i bilen og kører. Politiet mener, at de har forsøgt at sætte ild på. Men det gik heldigvis ud, fortæller han.

Natten til søndag klokken 00.44 kom tre mørkklædte mænd gående op til Café Vin&Brød på torvet i Maribo.

Annonce

- De kan jo ikke køre helt op til cafeen hos os, som de kan hos Ferri. Men ellers er det fuldstændig identisk, fortæller bestyrer af Café Vin&Brød, Jakob Heiberg.

På overvågningsvideoen fra cafeen kan man se en af mændene gå løs på de store vinduer i cafe og bageri-udsalget.

- Det var som at se en scene fra en film. Han står bare og bliver ved med at smadre og smadre. Det er så planlagt ... så overlagt, siger Jakob Heiberg.

Efter hærværket flygtede gerningsmændene op ad Nørregade.

Angrebene har bragt utryghed ind i centrum af de to byer.

Annonce

- En ting er det store oprydningsarbejde. Noget andet er følelsen af usikkerhed. Det, at de bare smadrer for at smadre. Man begynder at tænke på, om der er nogen, som er sure eller misundelige på os. Men vi har jo ikke udeståender med nogen. Det er virkelig en utryg fornemmelse, siger Jakob Heiberg.

Utrygheden bliver ikke mindre af, at Vin&Brød havde indbrud natten til torsdag. Gerningsmænd gennemrodede cafeen i jagt på pengeboksene. Det fik de held med ved et indbrud i januar.

- Men vi har ikke kontanter i cafeen længere. Så det fik de ikke meget ud af, siger Jakob Heiberg.

Den utrygge fornemmelse sidder også i Ferri Davodi og hans ansatte på Cafe Bita i Nakskov.

- Man går jo og tænker på det. Kommer de tilbage? Kan de finde på det igen? Cafe Bita har ligget i Nakskov i seks år, og der er ikke sket noget før nu. Hvorfor skal det lige pludselig ske nu? spørger han.

Annonce

Ferri har hørt rygter om, at gerningsmændene nu går og venter på, at ruderne bliver skiftet. Når det sker, kommer de forbi igen og kræver beskyttelsespenge.

Det motiv har også været vendt hos Vin&Brød.

- Men det kan de godt glemme! Den slags bøjer vi os altså ikke for. Så vil jeg hellere have en vagt til at sidde uden for butikken døgnet rundt, siger Jakob Heiberg.

Hos Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi advarer politikommissær Kim Brønnum mod at betale beskyttelsespenge.

- Hvis der står nogen i en butik med sådan et krav, så skal man kontakte politiet. Vi kan ikke gøre noget ved den slags, hvis ikke vi får fingerpeg om, hvem der kan finde på sådan noget, slår han fast.

Annonce

Politiet modtager gerne beskrivelser af - og navne på mulige gerningsmænd, men også billeder fra videoovervågning, hvis der kommer nogen og kræver penge.

- Jeg ved godt, det er nemt at sige for os, at det skal man bare gøre. Men ellers får vi det ikke stoppet, siger politikommissæren.

Hverken Café Bita eller Vin&Brød har fået skiftet ruder endnu. Men de to cafeer er åbne igen.

- Vi har nogle fantastiske medarbejdere, der mødte op om natten med et: "Det ordner vi". Bageren bagte nyt brød. Glarmesteren rykkede hurtigt ud. Så vi åbnede klokken 6 om morgenen, som vi skulle. De skal ikke komme her og ødelægge noget for os, siger Jakob Heiberg.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

AF: JOHN WENNERWALD

Boligmarkedet opvarmes 24. maj 2021 kl. 11.09

Annonce

ANNONCE